Jurgen Callens

Skyliner is een band uit Jacksonville in Florida en brengt met Condition Black de opvolger uit van het twee jaar geleden verschenen debuut Outsiders. Daarvoor had de formatie ook al wat gerenommeerde demo’s en losse ep’s op het palmares staan. De Amerikanen, die tegenwoordig als een viertal door het leven gaan, combineren US power metal met veel progressieve elementen. Deze tweede langspeler ligt sinds eergisteren in de rekken en werd uitgebracht door het Limb label.

De wortels van Skyliner gaan al terug tot in het jaar 2000 waar de toen nog piepjonge zanger/gitarist en drummer al plannen smeedden voor een groots project. De invloeden haalde men bij bands als Fates Warning, Warlord, Angel Witch, Rage en Running Wild en daar waar die echte heavy metal in het verleden nog meer doorklonken, maakten die gaandeweg plaats voor een meer progressief karakter. Als je dit werk vergelijkt met het debuut, dan zal je dit zeker gaan merken. Op het eerste nummer As Above, So Below klinkt het allemaal nog redelijk traditioneel en hoor ik bijvoorbeeld invloeden van een ook al Amerikaanse band als Iced Earth doorsijpelen, vooral naar het riffwerk toe dan. Maar ook zangsgewijs gaat het er soms een beetje naartoe. Het volgende Cages We Create is dan al weer veel meer uitgesponnen, met heel wat rustige passages. Hier komt het progressieve trekje ook al veel meer naar voor. Een lange song, maar daarvan zal je er op dit album nog wel meer  tegenkomen. De titeltrack is een vrij uptempo song en bevat flink wat melodie. De stem van zanger/gitarist Jake Becker moet je wat gewoon worden, maar past eigenlijk wel perfect bij het geheel. Het kan ook rauw en heavy zoals in No World Order, dat ook weer bovengemiddeld lang duurt en verschillende stukken bevat. En eigenlijk duren alle songs wel lang. Meestal stoort dit totaal niet en blijft het boeiend. Misschien mis ik hier en daar wel eens een tweede gitaar, of wat toetsen en ook kon het refrein van Starseeker (The Mystery of God) misschien wat minder repetitief, maar verder valt hier gewoon heel weinig negatiefs over te zeggen. Death metalvocalen en black metal riffs? Ook dat moet kunnen, hebben ze bij Skyliner gedacht. Luister maar even naar het furieuze The Morbid Architect (That Prison of Veils) om hiervan het bewijs te horen. Op het navolgende Tidal gaan furie en prog dan weer hand in hand, maar worden de vocalen achterwege gelaten. Too Many Voices is dan weer een moeilijk behapbare track die minder aan mij besteed is. Maar nu is de traditionele metalhead in mezelf weer aan het denken.

Kortom, Condition Black is een heel afwisselend, intelligent maar vaak zwaar te verteren opus geworden. Een mix van verschillende dingen, waarin het proggedeelte zwaarder doorweegt dan op het debuut, dat meer traditionele invloeden bevatte. Voor tot aanschaf over te gaan, adviseer ik toch even om de muziek vooraf eens te checken.

Tracklist:

 1. As Above, So Below (Those Who From Heaven To Earth Came)
 2. Cages We Create
 3. Condition Black
 4. Interlude I: The Firmament
 5. Interlude II: The Dance of Bliss
 6. No World Order
 7. Starseeker (The Mystery of God)
 8. The Morbid Architect (That Prison of Veils)
 9. Tidal 
 10. Too Many Voices
 11. Your Hand in Mine

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X