Rotthier Peter

Téras is een vierkoppig Vlaams gezelschap opgericht door gitarist Kevin Spruyt en drummer Sam Stoelzaet. Spruyt kennen we nog als zanger/gitarist van MD, dus is het ook niet verwonderlijk dat hij zijn bloedbroeder van toen, Fredrik Janssens vroeg als tweede gitarist. Bassist van dienst is Olivier Puttaert. Samen beweren ze moderne thrash te spelen met death- en blackmetalinvloeden.

Na een uitgeregende intro verwacht  je sfeervolle geluiden te horen. Er  barst echter een nachtmerrie aan lawaai uit. De muziek van Téras is alvast niet voor doetjes, want de muzikale mix die ze uitbraken zal door heel veel mensen omschreven worden als teringherrie. Na twee songs zie je nog amper het muzikale bos door de bomen. Ook de vocalen die Spruyt uitbraakt, mag je als vrij extreem beschouwen. De man, die bij MD cleane vocals produceerde, reutelt er hier maar onverstaanbaar op los alsof hij een uit The Walking Dead ontsnapte zombie is.

In A Bond Beyond Blood, tapt Spruyt uit een iets ander vocaal vaatje tussen de screams door. Voor de aandachtige luisteraar zal de naar de achtergrond geproduceerde zang, toch verstaanbaar zijn. Die aparte manier van ingehouden zingen of screamen, geeft wel een aparte dimensie aan het geheel, maar zal voor velen toch net iets te veel van het goede zijn. Eén ding wordt in dit nummer echter wel duidelijk: de muzikale composities zijn voor Téras het belangrijkste en wie de tijd zal nemen om echt te luisteren zal zeker en vast horen dat het kwartet nadenkt over de composities die ze hier op de metalen mensheid loslaten.

Wat absoluut zeker is, is dat wat Téras creëert op Pandora zeker niet iets  is om tussen pot en pint te beluisteren tenzij op een live-optreden waar je gewoon lekker uit de bol moet gaan op de muziek en het technische gepingel plots bijzaak wordt. Want het zijn precies die technisch onderlegde patronen in de songs die Téras een eigen smoel geven. Natuurlijk kunnen ze niet tippen aan een WatchTower, maar het viertal heeft nog jaren om zich verder te ontwikkelen.

We kunnen de potentiële liefhebber alleen maar aanraden om alvorens tot aankoop over te gaan eerst eens een stukje Téras te ondergaan, wat kan met de video die ze maakten voor Poisonous Gift. Dat nummer kan je zeker representatief noemen voor het totaalplaatje van de muziek die Téras produceert. Poisonos Gift is daarbij zeker een van de mooiste composities op Pandora, dankzij de paar rustige intermezzo’s die de muzikaal opgetrokken geluidsmuur geregeld tot rust brengt.

De echte verrassing op Pandora komt er bij het trage Manifestation Of Evil, waarbij je zowaar helemaal tot rust komt alvorens opnieuw de hel losbreekt in de titelsong. Hoewel die hel niet meer zo intensief is als op de eerste nummers van het album. Téras bouwt ook hier enkele rustpunten in, wat de song zeker ten goede komt.

Na afsluiter Hidden In Tragedy kunnen we besluiten dat dit conceptalbum opgebouwd rond de sage van Pandora’s Box een geslaagd debuut is geworden van een Belgische band die internationaal klinkt en die ondanks, of misschien net door, het soms vrij extreme zanggeluid, potentieel heeft om het ver te schoppen.

Tracklist:

 1. Beginnings
 2. Dawn of Time
 3. Divine Providence
 4. A Bond Beyond Blood
 5. Theodicy
 6. Punishement From Above
 7. Dualism
 8. Poisonous Gift
 9. Manifestation Of Evil
 10. Pandora
 11. Hidden In Tragedy

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

Geen concerten

X