Sebastiaan Schabon

Oekraïne. Het land dat regelmatig in het nieuws verschijnt vanwege de conflicten met Rusland. Maar ook het land van herkomst van de femalefrontedmetalband Jinjer. De beginjaren voor dit ensemble waren moeilijk, om niet te zeggen verschrikkelijk moeilijk, maar ondertussen staat de line-up al enkele jaren als een huis. Op 26 juli bracht de intussen internationaal bekende formatie zijn nieuwste album King of Everything op de markt via het grote Napalm Records. Fans die bekend zijn met het eerdere werk lezen best even verder. En voor diegenen die ze niet zouden kennen: denk aan Arch Enemy, met net dat tikkeltje meer kracht.

Wat er gezegd werd in de begintekst laten we even in het midden, want het lijkt wel of die moeilijke tijden de band niets van schade hebben toegebracht. Het album knalt gewoon van begin tot einde. Na een inleiding worden we meteen diep in onze zetel gedrukt door Captain Cloak. Beukende drums, hamerende riffs en dan de Oekraïnse schone Tatiana Shmailyuk die haar stem zodanig op de proef stelt, maar dan in de positieve zin, zodat je de ene keer de demonische kant te horen krijgt en tijdens bepaalde stukken een heldere, hoge stem. Die afwisseling kan je het best horen tijdens Sit, Stay, Roll Over wat tevens absoluut de eerste track is die je zou moeten luisteren moest je Jinjer nog niet kennen.

Wat kunnen we verder nog van dit album zeggen? Naast het uitstekende Dip a Sail, nog zo een track die je zeker moet gehoord hebben, alleen al voor de snelheid of voor de complexiteit die erachter steekt. De ene na de andere ingewikkelde, doch heerlijke riff passeert je arme trommelvliezen, de blastbeats doen de rest van het werk. Bij de afsluiter Beggar’s Dance fronste ik toch wel even mijn wenkbrauwen. Wat zullen we nu krijgen? Geen meesterlijke riffs, geen blastbeats? Maar toch, het heeft iets aanstekelijks, is het het ritme of is het de zang? Geen idee, laten we het houden op een rare maar tegelijkertijd geweldige afsluiter.

De liefhebbers van het hardere genre zullen met King of Everything totaal geen probleem hebben. Diehardfans ook niet. En voor zij die Jinjer nog maar pas leren kennen, zoals mezelf, heb ik maar één boodschap: gaan kopen deze schijf, veel beter dan dit ga je niet vinden!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

Geen concerten

X