Alcatraz Festival: Twintigduizend metalfans de gevangenis in.
Rotthier Peter

Op 13 en 14 augustus aanstaande verwacht hoofdgevangenisbewaarder Bobble Head zo’n twintigduizend gedetineerden, die zich 48 uur vrijwillig laten opsluiten in zijn in Kortrijk opgebouwde replica van het Alcatraz pension. Enkelbanden worden vervangen door spijkerbanden, water en brood ingeruild voor bier en een vettige hap en harde bedden door een zachte luchtmatras. Daarnaast worden de gevangenen getrakteerd op 21 heavy metalbands die een weekend lang Kortijk en omgeving om hun grondvesten zullen doen daveren. Alcatraz directeur Filip Nollet laat zijn klanten één keer per jaar feesten, dus gingen wij hem even aan de tand voelen over het wel en wee van het tweede grootste metalfestival in België.

Welke veranderingen zijn er gebeurd op/aan het terrein ten opzichte van de vorige editie?

Vorig jaar gebruikten we uit noodzaak nog een deel van de sportterreinen van campus De Lange Munte. Vanaf dit jaar is ons eigen terrein achter de sportvelden helemaal bruikbaar en daarom werd de indeling van het festival met 90° gedraaid. Verder hebben we nog een aantal kleine aanpassingen doorgevoerd, al zal de opzet niet zo veel gewijzigd worden.

Hoe vang je als organisator de extra maatregelen op die met de terreurdreiging noodzakelijk zijn? Zijn er in dit kader dingen waar je de bezoekers extra op wil wijzen, dingen waar ze rekening mee moeten houden.

Die extra maatregelen worden telkens lokaal en in overleg bepaald. Wij zitten al vrij veilig in onze ‘gevangenis’ en gaan er alvast geen versterkte burcht van maken. Anderzijds worden op welbepaalde plaatsen toch extra security mensen ingezet om alles vlot en safe te laten verlopen. Aan de bezoekers vragen we geen onnodige bagage mee te brengen en geen rugzakken te laten rondslingeren. Een bepekte bagage en alles goed bijhouden is dus de boodschap.

Jullie zitten tot 2019 alvast goed in Kortrijk met een burgemeester die metal-minded is en jullie alle steun geeft om Alcatraz uit te breiden. Houden jullie er rekening mee dat mocht Vincent zichzelf niet opvolgen het moeilijker wordt om Alcatraz in Kortrijk te blijven organiseren?

Het is dankzij de burgemeester dat we het huidige terrein konden bekomen en uiteraard hopen wij stellig dat Vincent nog lang mag aanblijven. Natuurlijk moeten we rekening houden met mogelijke veranderingen maar we hebben nog even de tijd en het probleem stelt zich voorlopig niet. Gelukkig maar!

Als ik de line-up van deze editie overloop, merk ik dat er, voor het tweede jaar op rij, geen enkele Belgische band op het podium staat. Is daar een bepaalde reden voor?

Ja de reden is dat we maar één podium hebben en het internationale aanbod enorm groot is. Wij moeten nu helaas al een pak bands weigeren om die reden. Anderzijds doen we ons best om een inspanning te leveren voor onze Belgische bands op onze pré-show en door het jaar heen in concertzaal De Kreun.

Van bij het begin legt Alcatraz de nadruk op bands uit de eighties of bands die gelinkt kunnen worden aan de stijl uit die jaren. De echte eighties-bands zijn langzaam maar zeker een uitstervend ras aan het worden. Hoe zien jullie dat toekomstgericht?

Het klopt wat je zegt en de groten der aarde stoppen er langzaam maar zeker mee. En toch staat er nieuw talent op die de opvolging zal verzekeren. Op een bepaald moment moet je gewoon met de tijd mee en zullen ook wij onze programmatie dienen aan te passen.

Tijdens de voorbije jaren zijn er heel wat bands gepasseerd. Is er een band die je gewoon elk jaar zou willen vragen, niet omwille van hun muziek, maar gewoon omdat het fijne mensen zijn?

Dan denk ik spontaan aan Doro die een hele toffe madam is en een leuke band bij elkaar heeft. Die zijn allen zo positief en relaxed, geen gedoe, etc. Gewoon rock n’ roll en dat weten we ten zeerste te appreciëren.

Doro

Wat is tot op heden de meest extravagante vraag op de rider van een band? En zijn jullie daar ook op ingegaan?

We kregen ooit, ’s avonds laat, de vraag om een portie sushi te voorzien. Die moest ergens in het Gentse opgehaald worden. Na de nodige telefoons en de zoektocht naar een runner konden we de portie sushi afleveren. Nadien hebben we de sushi onaangeroerd teruggevonden… We hebben dit dan maar onder de rock n’ roll noemer geklasseerd.

Welke band zou je dit jaar zelf absoluut willen zien? Waarom?

Persoonlijk wil ik graag Lita Ford nog eens aan het werk zien. Het is intussen van 1984 geleden op het toenmalige Heavy Sound Festival. Maar Lita kan het vandaag nog steeds en ik ben alvast zeer benieuwd.

band-litaford_0

Zijn er al namen bekend van bands die zeker zullen signeren?

Hier zijn we volop mee bezig en de meeste bands staan hier wel voor open. Het tijdschema wordt nog gepubliceerd op onze website en zal je uiteraard ook kunnen terugvinden in onze jaarlijks weerkerende gratis festivalgids.

Tot slot. Zijn er nog dingen waarop je nog extra nadruk op wil leggen naar de Alcatraz bezoekers toe?

Kom met de glimlach en wij doen er alles aan om het festival voor iedereen zo goed als mogelijk te laten verlopen. Alcatraz moet vooral een beetje vakantie zijn…beer, fun & lots of music… Meer moet dat niet zijn, toch?!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X