Baest - Justitia
Label: Century Media Records
85
Ashley Bickx

Sinds de release van de debuutplaat Danse Macabre in 2018 geldt het Deense Baest als één van de grote beloftevolle bands binnen het old school deathmetalgenre. Een status die deze heren de voorbije jaren met verve hebben weten te bestendigen met als (voorlopig) absolute hoogtepunt het begin 2021 verschenen meesterwerk Necro Sapiens dat het bij ondergetekende zowaar schopte tot album van het jaar. Veel tourgenot heeft Baest jammer genoeg nog niet mogen ondervinden, al stond de band enkele weken geleden, meer specifiek op Paasmaandag, in De Verlichte Geest in Roeselare. Een show waar Amped-Up jammer genoeg niet van de partij kon zijn, hetgeen tot op de dag van vandaag nog steeds wordt betreurd. Gedane zaken nemen echter geen keer. Gelukkig weet Baest deze pijn op treffende wijze te verzachten met de release van een nieuwe werkstukje, genaamd Justitia: een EP die op 27 mei verscheen via de getrouwe partners van Century Media Records.

De (death)metalscene is met enige zin voor overdrijving nog steeds aan het bekomen van het fenomenale Necro Sapiens en daar zijn de ‘Baesten’ van Baest weer met nieuw werk. Het leven kan soms toch echt wel wondermooi zijn. Iets wat Sven De Caluwé, bekend als frontman van Aborted, blijkbaar genoegzaam bekend is, want de man in kwestie is zowaar te horen het gelijknamige titelnummer dat deze EP op gang trekt. Een samenwerking die leidt tot een opzwepende deathmetaltrack waarbij het nagenoeg onmogelijk is om een pintje bier op de kruin te laten balanceren zonder ook maar enige druppel te verspillen.

Met het daaropvolgende Ecclesia trekt de band qua opbouw alle registers open, hetgeen resulteert in een sterke song van maar liefst zeven minuten die toch nergens ook maar enig dipje kent. De vaart wordt er steeds ingehouden en de graad van variatie binnen éénzelfde song is bijzonder hoog te noemen, niet in het minst door het ijzersterke gitaarwerk van de tandem Lasse Revsbech en Svend Karlsson. Om nog maar te zwijgen van de lang uitgesponnen gitaarsolo die deze song naar een climax laat evolueren. Een vleugje old school Opeth is bovendien niet zo heel veraf…

 

Gargoyles zal bij vele metalheads dan weer heel wat emoties oproepen: deze song zal namelijk – geheel onverwacht – de geschiedenisboeken ingaan als één van de laatste muzikale wapenfeiten van The Black Dahlia Murder frontman Trevor Strnad, die enkele weken jammer genoeg het tijdige voor het eeuwige ingewisseld heeft. Baest, en bij uitbreiding frontman Simon Olsen, zullen met veel melancholie terugkijken op de samenwerking met Trevor, die door velen echt wel gemist zal worden. Gargoyles, dat echt wel klinkt als een bastaardkind van enerzijds Baest en anderzijds The Black Dahlia Murder, geldt dan ook nu reeds als een pakkend eerbetoon aan een veel te vroeg overleden muzikale held.

 

Het ‘afsluitende’ Creature bevat wat minder experimentele invalshoeken en geldt als een meer rechttoe rechtaan deathmetalsong. Iets minder verrassend, maar live ongetwijfeld een song die zal weten in te slaan als een clusterbom. Gelukkig komen de festiviteiten na Creature nog lang niet ten einde. Zo schotelt Baest ons eerst en vooral een eigenzinnige cover voor van de Entombed A.D. classic Second To None. Een bewuste keuze, want eind 2019 stond Baest nog samen met Entombed A.D., en bij uitbreiding L.G. Petrov op het podium van Zappa en andere Europese zalen. Ondertussen heeft ook L.G. Petrov de nodige rust gevonden na een hevige strijd tegen kanker.

Tot slot heeft de band nog een kleine verrassing in petto in de vorm van een volledig instrumentale versie van het nummer Genesis, meer specifiek de openingstrack van de vorige langspeler Necro Sapiens. Nu gaat mijn persoonlijke voorkeur toch uit naar de ‘normale ‘ versie van deze song, maar door middel van deze instrumentale versie komen de muzikale capaciteiten van deze heren nog meer tot uiting. Muzikale capaciteiten die echt wel indrukwekkend genoemd mogen worden.

Er valt opnieuw weinig aan te merken op deze Justitia. Voor een EP bevat dit kleinood heel wat content en heel wat variatie, waar je als liefhebber heel wat uurtjes zoet mee zult zijn. Ook het artwork ligt opnieuw in de lijn van de voorgaande platen en is ook nu weer een absolute lust voor het oog. Ondertussen kijken we alvast reikhalzend uit naar de vierde volwaardige langspeler van Baest. Iets zegt mij dat deze heren hun muzikale plafond nog lang niet hebben bereikt…

Tracklist:

  1. Justitia
  2. Ecclesia
  3. Gargoyles
  4. Creature
  5. Second To None (Entombed A.D. cover)
  6. Genesis (instrumental)

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

Geen concerten

X