Wie een liefhebber is van het hardcore/metalcoregenre heeft ongetwijfeld al eens van Lionheart gehoord. Vorig jaar kondigden deze Amerikanen hun stop aan door het gebrek aan tijd. De bandleden hadden allemaal een carrière, die het onmogelijk maakte om met Lionheart verder te gaan. Wat volgde was een ‘boom’, plots wist iedereen wie Lionheart was en wou iedere hardcorefanaat ze nog eens live aan het werk zien. Amper een jaar later laat de band weten terug van weggeweest te zijn en heeft het zelfs een nieuw album klaar. Welcome To The West Coast II ligt vanaf vandaag in de rekken.

Lionheart heeft zoveel kenmerken dat het moeilijk wordt om hen onder één genre te klasseren. Zo zijn de breakdowns aan de pittige kant, waardoor het een beatdown-achtige touch meekrijgt. De vocal van Rob Watson is dan weer te catchy voor dat genre en leunt dan weer wat meer naar het partycoregenre à la Deez Nuts en kornuiten. Wat als een paal boven water staat is dat Lionheart garant staat voor een originele en verfrissende mix.

Ook op dit vijfde album klinkt Lionheart als vanouds. Fans van het eerste uur zullen zich dus volledig kunnen laten gaan tijdens een passage in de Benelux. Wat dat betreft zitten we met een luxeprobleem. Lionheart speelt maar liefst drie keer in onze contreien. Zo komt de band naar Magazijn 4 in Brussel, 0113 in Goes en naar de Zappa in Antwerpen. Samen met Nasty zullen ze de drie zalen gegarandeerd op z’n kop zetten.

Met Welcom To The West Coast II heeft Lionheart alvast een handvol nummers uitgebracht, die een extra kwaliteitsinjectie kunnen toedienen aan hun set. Zeker Thirty Years, wat een heerlijk nummertje is me dat. Het schiet zoals vanouds uit de startblokken, maar het ondergaat geen tempowisseling of versnelling. Zo’n twee en een halve minuut blijven de Amerikanen zeer loom te werk te gaan, alleen de agressie blijft wel toenemen. Live gaat deze knaller voor pijnlijke taferelen zorgen in de pit, zeker als je ook nog eens een Nasty op je affiche zet.

Zoals ik ook bij de andere platen van Lionheart heb, begint het me na een tijdje wel wat tegen te steken. Het hip-hopperige laat me volledig koud terwijl het voor velen net de kracht is van deze band. Gelukkig kan je ze niet vergelijken met Deez Nuts, zo’n vaart heeft het niet gelopen. de elementen die Lionheart gebruikt, zijn een toevoeging aan het geheel, waardoor de agressie niet afneemt, integendeel zelfs.

Hardcoreliefhebbers zullen zich met deze Welcome To The West Coast II zeker kunnen amuseren. De ene al wat meer dan de andere, maar Lionheart blijft het genre trouw en daardoor blijft het verschillende mensen aanspreken. Zoals eerder aangehaald zorgen ze voor een verfrissende sound binnen het genre.

Tracklist:

  1. Cali Stomp
  2. Still Better Still Cold
  3. Shelter
  4. Cursed
  5. Trial By Fire
  6. Vultures
  7. Unhinged
  8. Thirty Years
  9. Treading Water
  10. LHHC’17

X