Countdown: feest voor de Graspop combitickethouders
Bart Van Gestel

Wie Amped-Up.be de laatste tijd een beetje in de gaten hield weet dat we middels onze Top 50 een verfijnde weergave bieden van de bands op de affiche van Graspop Metal Meeting 2017. De oplettende lezer is het misschien opgevallen: er zit nog geen enkele band in die top die op donderdag speelt. Klopt! Het was dan ook onze opzet om enkel die bands in de top vijftig te zetten die op de drie “echte” festivaldagen spelen. Om de pretbederver niet uit te hangen voor de houders van een combiticket, laat ik met plezier een licht schijnen op de vooravond van Graspop 2017. Ik eindig mijn verhaal verder nog met enkele praktische weetjes zodat je niet onbeslagen op het spreekwoordelijke Graspop-ijs terecht komt.

Zoals elk jaar openen de poorten van de camping (The Boneyard), Metal Town en de Metal Plaza vanaf twee uur in de namiddag. Voor de gelukkigen die tijdig hun kampeergerief kunnen afwerpen en niet vast geraken in één of andere aanschuiftoestand is er alvast vanaf 16:00 uur livemuziek. Hoofdzakelijk bands van eigen bodem treden er op, met aanvulling van een paar toffe tribute- en coverbands en een heuse surprise-act. Die laatste act zou best weer eens een behoorlijk grote naam zijn, vorig jaar was het Amerikaanse Trivium de uitsmijter van de dag. Wij zijn alvast benieuwd wie Peter en Bob dit keer uit hun mouw toveren.

De muziek op donderdag.

Nogal wat muziek van eigen bodem, op zowel het kleinere buitenpodium, de Jupiler Stage, als in de Metal Dome. De eerste muzikale noot welke gespeeld zal worden, is er meteen eentje die behoorlijk stug is om te kraken: Carnation, afkomstig van Heist-On-The-Hill (zoals ze in ’t Engels zeggen). Deze deathmetalband heeft een ware natte droom van een zomer voor de boeg. Naast Graspop doen ze ook nog Alcatraz en het duitse Summer Breeze aan. Een eerste album zit er ook stilaan aan te komen, maar ze staan alvast te trappelen op hun duivelshoeven om hun kunnen te demonstreren op de Jupiler Stage om 16:00 uur.

Carnation

Van buiten naar binnen dan, voor Hexa Mera! Dit wordt de tweede doortocht op Graspop van het Brusselse melodische deathmetalgezelschap. Met nieuw werk onder de arm (genaamd Enlightenment) mogen ze nog een keer de boomwortels van de Stenehei een beetje los komen schudden. Het gaspedaal wordt door de programmatoren meteen goed doorgedrukt, want op het buitenpodium mag Bear (uit de Koekenstad) voor vertier komen zorgen. Ook deze heren brengen nieuw werk mee, genaamd ///. Hun progressieve metalcore zal er bij onze nog frisgewassen zieltjes alvast in gaan als gedrenkte koek.

We blijven in het wonderlijke dierenrijk: van Bear naar Wolves Scream. Deze band is ook niet nieuw op Graspop. In 2015 kaapten ze hun plaats weg in de Red Bull Bedroom Jam, deze keer zijn zer hier op uitnodiging. Terug mogen komen spreekt boekdelen zou ik zeggen. Het vijftal uit het frans sprekende landsgedeelte brengt een mix van post metal en metalcore, gemarmerd met agressie en emotie.

Eén van de meest beloftevolle Vlaamse bands van het moment (wat mij betreft alleszins) is Off The Cross. Deze band bleef alvast niet onopgemerkt, getuige bijvoorbeeld hun plek op de affiche van Epic Metal Fest in Tilburg een tijdje terug. Het feit dat ze bij de Graspop-organisatie ook is opgevallen spreekt dan ook een beetje voor zich. Muzikaal omschrijft Off The Cross zich simpelweg als “luid”, en dat is het ook. Maar er is meer. Eigenzinnige melodieën en een vlot toegankelijk doch verfijnd, maar vooral betonhard geheel maakt dat deze band aardig wat zieltjes gaat winnen. Ze hebben sinds januari ook al een album uit: Divided Kingdom.

Off The Cross

De volgende band die ik je wil voorstellen, krijgt stilaan ook al huisorkest-allures op de Graspop Metal Meeting. Het West-Vlaamse King Hiss begint stilaan behoorlijk voet aan grond te krijgen, zelfs in Europa. Ze mochten dit voorjaar mee op de tourbus met He Is Legend. Ook Studio Brussel lijkt stilaan overstag te gaan voor hun gruwelijk goede stoner metal. Het nieuwe werk Mastosaurus ligt al weer een dikke acht maanden in de winkel, wij verwachten daarom tijdens het concert een bloemlezing uit hun twee platen plus de ep Snakeskin. King Hiss claims the Graspop throne once more!

King Hiss

King Hiss – Foto: Jens De Haes

Het is niet allemaal België wat de klok slaat op deze donderdagavond. Onze Noorderburen mogen ook een afvaardiging sturen, en wat voor één! Born From Pain uit Nederlands Limburg brengt een hardcoreshow mee die zijn gelijke niet kent: groove, power en breakdowns zullen ongetwijfeld voor speelse tafereeltjes zorgen voor de Jupiler Stage. Ze blazen dit jaar twintig kaarsjes uit, en dat vieren ze…juist ja: met ons op Graspop.

Een show om niet te missen is deze van Thurisaz. Het is immers al tien jaar geleden dat we deze band nog eens zagen spelen in Dessel. Ook deze band viert zijn twintigjarig bestaan, en brengt gewoon even een strijkorkest mee. Drie jaar geleden (maar niet op Graspop) deed Thurisaz dit al eens, in de vorm van een akoestische sessie, maar deze keer zal het geheel plugged en amped-up te horen zijn!

O ja, de tributes. Nee, geen Hunger Games toestanden. Hoe krijg je de muziek van grote namen live op een festival zonder de band in kwestie? Juist ja, nodig een tributeband uit. Het blijft toch een beetje een succesformule op de donderdagavond, daarom meer van dit. Er mag volop Slaaaayyyeeeerrrrr! gebruld worden. Slayensemble, Europa’s beste Slayer-tribute komt van jetje geven, in de Marquee! Er is meer: het zwitserse zakmes onder de metal-coverbands is er ook. The Covering doorploegt het volledige metalgenre op zoek naar de beste nummers en brengt dit tot gehoor op de Graspop-bühne. Van heavy tot power, van thrash to death: voor ieder wat wils.

Na het eerste salvo livebands is er nog genoeg speeltijd voor de feestende menigte. Johnny Jailbait en Pete Da Bomber tekenen met hun Goe Vur In Den Otto donderdag weer present tot in de vroege uurtjes en presenteren een bloemlezing uit ons aller geliefde metalgenre. Voor de iets minder wilde feester is het Classic Rock Café ook geopend. DJ Carl neemt de muzikale omkadering voor zijn rekening, daar waar de pintjes net iets groter mogen zijn. Redenen genoeg dus om al op donderdag af te komen naar Dessel.

Goe Vur In Den Otto

Goe Vur In Den Otto

Praktisch: een beknopte gids.

Vergeet niet om je ticket alvast te bestellen, zo nodig vergezeld van (voordelige) voorverkoop drankmunten of een plaatsje in de Metal Town. Je kan ook er voor zorgen dat je bedje vooraf gespreid wordt met de aanschaf van een plek in een huurtent (al dan niet met handdoeken en Graspop-slaapzak). Spaart alvast wat sleurwerk uit. Mag het iets meer zijn: waarom dan geen VIP-ticket? Zit/hangplaatsen, voor de helft overdekt met zicht op beide main stages en aparte parking zijn je voordelen. Wil je voor minder files zorgen: bij de NMBS kan je voor tien Euro een heen- en terug kopen vanuit elk Belgisch station tot aan het station van Mol. Vandaar kan je met de pendelbus tot aan het festival geraken. Fietsen kan uiteraard ook: parkeren doe je dan voor de deur. Bewaakt en al!

Toch met de auto: geen probleem, parkeren mag je gratis, maar dan wel op de door de organisatie aangeduide zones. Let op: het kan best een eindje wandelen zijn. Toestanden zoals we deze vorig jaar hadden zullen wellicht niet plaats vinden deze keer (gelukkig maar), maar als je gepakt en gezakt moet stappen is het best een hele onderneming. Zorg sowieso voor stevig materiaal aan je voeten.

Slaap je op de camping: zorg voor slaapmateriaal dat in orde is. Geen lekkende tent, of lekkende luchtmatras. Best alles even checken vooraf zodat je ter plekke niet voor voldongen feiten staat. Zorg ook voor warme kleding. De dagen zijn misschien (hopelijk) lekker warm, de nachten kunnen flink koeler zijn.

Als er zonnig weer verwacht wordt, vergeet dan geen beschermende zonnecreme mee te pakken. Ook voldoende water drinken tussen de pintjes door. Dit bespaart je trouwens een flinke kater. Toch teveel gedronken: neem vochtbalancerende dranken mee (Aquarius, Mountain Dew,…) met een bepaald zoutpercentage. Dit zorgt er voor dat je er zo weer bovenop bent.

Oordopjes: onmisbaar, zeker voor vier dagen metal rond je oren. Je mag het graag luid, neem ik aan? Dat kan en dat mag, maar hou er rekening mee dat je oren er niet even blij mee zijn. Geef ze op tijd rust maar zorg zeker voor oordopjes. Deze zijn trouwens gratis te krijgen bij de Graspop infostand.

Voor de minder mobiele of andersvalide mens kan je hulp vragen bij de organisatie. Er is voor hen een aparte afgebakende camping voorzien met alle nodige faciliteiten (nee, geen bubbelbad en massage). Voor de rest kan je je licht hier eens opsteken voor meer details.

Nog een laatste belangrijk ding: de Graspop App. Ben je eigenaar van een Apple of Android smartphone, installeer het ding dan en plan je volledige weekend. De app is te vinden in de App Store of in de Google Play Store. Gratis.

Dingen die we hier niet gemeld hebben, of simpelweg vergeten zijn (als de Vlaamse Overheid dit al eens voor heeft, kan het iedereen overkomen) kan je je licht opsteken op de website van Graspop zelf. Daar zijn de meeste dingen wel terug te vinden.

Amped-Up is zelf met een uitgebreid team aanwezig voor een verslag en een aantal interviews. Enkele dagen na het festival mag je dus een uitgebreid verslag verwachten op onze site. Verder kan je nog een beetje extra voorpret beleven met onze Top 50. Tot de woensdag voor Graspop tellen we nog af naar de nummer één. En daarna gaan we los. Tot dan!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X