The Cross - Divided Kingdom
Bart Van Gestel

De vier ruiters van de apocalyps kunnen verschillende gedaanten aannemen. Zo bewijst Off The Cross. Deze spiksplinternieuwe band uit het Antwerpse, kondigt het einde van de wereld aan middels Divided Kingdom, debuutplaat en voorbode van het laatste oordeel.

Off The Cross trok zowat meteen na haar conceptie mijn aandacht middels de machtige videoclip van zijn al even machtig nummer The Final Adjustment. De bandleden, in de clip verkleed als clowns, creëren in deze clip een onbehaaglijke sfeer en zetten meteen een donkere, harde toon neer. Je weet quasi meteen waar Off The Cross naartoe wil: de band licht het deksel van de hel op waardoor helse klanken losgelaten worden op de mensheid.

Of het kwam door de clip, of door een uitgekiende exposure-strategie – ik moet dit in het midden laten – ze stonden in 2016 meteen op een groot festival geboekt: Groezrock. Ik had het geluk persoonlijk getuige te zijn van hun zeer geslaagde vuurdoop, daar in Meerhout-Gestel. Hierna wist de band zich ook in de kijker te spelen middels concerten op Antwerp Metal Fest, Epic Metal Fest en enkele lokale dorpsfestivals.

Off The Cross: Jens De Vos – Servaas Steurbaut – Stef Van Den Brande – Steven Van Crombruggen (foto Tim Tronckoe 2016)

Eind 2016 was het dan eindelijk zover: de release van Divided Kingdom. En ondergetekende was maar blij dat hij eindelijk hun nummers zoveel hij maar wilde kon beluisteren. De plaat bevat negen songs, aangevuld met drie korte instrumentale interludia. Deze drie instrumentaaltjes zorgen voor extra sfeer, maar ook voor ademruimte in de brutaal gearrangeerde songs. Verwacht je aan het onverwachte: je weet in het begin van de song niet waar deze jou op het einde los zal laten. Er worden regelmatig plot-twists afgevuurd middels tempowissels. Of er worden totaal andere melodieën tussen gestoken. Dit doet de band dan wel op zo’n manier zonder structuur uit het oog te verliezen. Dit is het sterkste kenmerk van Divided Kingdom. Hiernaast weet Off The Cross meteen een eigen, herkenbare sound neer te zetten. Er wordt op Divided Kingdom ruim gebruik gemaakt van synthesizer. Het is de orgelachtige melodie-ondersteuning die voor deze herkenbaarheid zorgt in veel van het materiaal van de band.

Divided Kingdom is geen album met een al te overdreven snelheid, al kan de band wel eens flink te keer gaan in bijvoorbeeld Confinement Of Our Souls. Ze gaan zelfs de heerlijk extreme progressieve kant op in het begin van Black Herd.

Naar mijn gevoel is Off The Cross een band die een vrij steile bekendheidscurve gaat hebben. Ik hoop – en ga er eigenlijk ook van uit – dat ze ook in 2017 op menig festivals te gast mogen zijn. Divided Kingdom is het schoolvoorbeeld van een visitekaartje, verpakt in een Carolina Reaper (Google deze term maar eens).

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X