Aanraders Jera On Air 2024: 10 – 6
Bjorn Wielockx

Het Nederlandse punk- en hardcorefestival Jera On Air viert dit jaar zijn dertigste verjaardag. We weten al even wat dat wil zeggen: een extra dagje feest! Nooit eerder stonden er zoveel bands geprogrammeerd in Ysselsteyn als dit jaar. Dit jaar presenteren wij jullie de dertig niet te missen bands met in dit artikel de aanraders van 10 tot 6.

10 Body Count

Donderdag – Eagle – 21:15 – 22:15

Net zoals vorig jaar prijken er ook deze editie enkele grotere (nu-)metalnamen op de affiche. Één van de meest opvallende is ongetwijfelde Body Count. Midden jaren negentig zorgde Cop Killer voor veel controversie, hierdoor maakte iedereen kennis met dit Amerikaanse rapmetalcollectief. Deze gevestigde waarde zal voor het eerst op Ysselsteyns grondgebied aantreden, maar er bestaat geen twijfel over dat Ice-T en kornuiten voor een lokale explosie zullen zorgen.

In 2004 hing het voorbestaan van Body Count aan een zijden draadje. De dood van gitarist D-Roc zorgde ervoor dat enkel Ice-T en Ernie C overbleven van de originele bandbezetting. De plaat (Murder 4 Hire) waar al aan gewerkt werd, werd nog afgewerkt. Vervolgens werd het project even in de koelkast gestoken om eens rustig te bekijken wat de toekomst zou brengen. Even was het stil, tot het in 2009 besloot om her en der nog eens optreden. Er werd weer volop genoten en ook de nieuwe bandbezetting bleek consistent. Wanneer de band in 2012 album nummer vijf aankondigde was de bal pas echt weer aan het rollen geraakt. Manslaughter (2014), Bloodlust (2017) en Carnivore (2020) zorgde voor een boost aan kwaliteit binnen het repertoire. Album nummer acht is in volle productie en zal Merciless heten. Benieuwd of we hier een voorsmaakje van kunnen verwachten.

Speelt samen met Sha La Lees (Hawk)

9 Brutus

Vrijdag – Eagle – 16:00 – 16:40

Wanneer Brutus op een affiche als die van Jera On Air verschijnt, zijn er altijd idioten welke beweren dat zij niet op dergelijke festivals thuishoren. Laat het nu voor eens en altijd duidelijk zijn, Brutus is GEEN doorsnee rockbandje. Zo zouden wij hen eerder catalogeren onder het post-hardcoregenre. Voor veel mensen is de feeërieke stem van Stefanie Mannaerts genoeg om te zeggen, dit is geen harde muziek. Hoe heerlijke de gitaar- en drumlijnen ook mogen zijn. Dat is jammer, want het is net op zo’n festivals dat Brutus steevast op kruissnelheid presteert. Denk dan vooral aan de memorabele show op Groezrock 2019, wat was dat daar allemaal!?

Waar Jera de Groezrock is van Nederland, zijn onze verwachtingen voor deze show dan ook bijzonder hoog. Op een festival durft Brutus al eens buiten de lijntjes de kleuren, daar de verwachtingen anders zijn dan bij een clubshow onder diehardfans. De Belgen kennen Jera en weten wat ze te doen staan. Wij verwachten alvast een stomende set.

Speelt samen met MakeWar (Hawk)

8 Crosses †††

Zaterdag – Vulture – 20:00 – 20:45

De dertigste verjaardag van Jera On Air zal de geschiedenisboeken ingaan als de alternatiefste tot dusver. In het verleden was het al duidelijk dat de vijver waaruit de organisatie kon vissen, te klein aan het worden was voor de grootte dat het festival aan het aannemen is. Metal, nu-metal, death en industrial werden mondjesmaat toegevoegd, en werd door het publiek ook gesmaakt. Deze editie kwamen daar ook hip-hop en elektronische bands, met The Prodigy als absolute headliner. Hoe dat gaat uitdraaien, daar zijn we toch benieuwd naar. Ook City Morgue en Ho99o9 hoorden bij de alternatieve namen, maar zij gaven verstek. Met Crosses ††† heeft Jera On Air wel een zeer dikke naam te pakken.

Al is het wel weer een naam die atypisch is voor het festival. Wat dacht je van wat dark wave, dream pop en electronic rock? Dat dit niet als Uw gedroomde cocktail aanvoelt, verstaan we. Maar wat als je weet als niemand minder dan Chino Moreno van Deftones de frontman is? Wie de man al ooit aan het werk heeft gezien, weet dat hij probleemloos zo’n show naar zijn hand kan zetten. Wij verwachten alvast in hogere sferen te vertoeven om vervolgens naar beneden getrokken te worden door de scream van Chino. Een kunstje dat hij bij Deftones al meermaals etaleerde, maar nu dus ook met Crosses †††.

Speelt samen met Thursday (Buzzard)

 

7 Zulu

Zondag – Buzzard – 17:15 – 18:00

Vorig jaar werd het nog even spannend op zondag. Een groot deel van de bands welke geprogrammeerd stonden in de Buzzard, konden door logistieke problemen niet tijdig op het festival geraken. Waar andere organisatoren de bands met vertraging veelal zouden schrappen, besloot Jera om het blokkenschema helemaal om te zwieren, zodat de aangekondigde bands alsnog zouden spelen op het festival, waarvoor dank! Ook Zulu stond geprogrammeerd en werd plots opener van de intiemere Buzzard. Hieronder kan je de set van toen nog eens even bekijken.

Wat een wervelwind, wat een energie, wat een power! Dat moet ook Jera zijn opgevallen want het is één van de uitzonderlijke bands welke twee edities na elkaar mag langskomen. Het is een herkansing voor zij die vorige keer niet present tekende, en zij die er vorige keer bij waren zullen alles in het werk stellen om er ook deze keer weer bij te zijn. Net zoals de vorige passage (Rise Of The Northstar), staat het gelijk geboekt met een “commerciëlere” hardcorenaam. Deze keer zullen ze het gevecht aangaan met Lionheart. Laat al die melodische boys maar richting Vulture trekken. Het zal er alleen maar meer voor zorgen dat het spel des te sneller op de wagen zit. Champions League of the pit? Zondag omstreeks kwart voor zeven in de Buzzard.

Speelt samen met Atreyu (Vulture)

6 Mindforce

Vrijdag – Buzzard – 21:00 – 21:45

Wanneer je in de hardcorescène snel wilt groeien, moet je niet alleen sterke platen uitbrengen. De prestaties op een podium zijn minstens zo belangrijk. Bands welke livebeelden kunnen voorleggen waar een hele hal heethoofden rond zich heen staan te slaan, hebben onmiddellijk wat voorsprong. Als dan ook de muziek op album geweldig is, dan heb je echt goud in handen. Mindforce is zo’n band. Zoek ze live op Youtube op en je ziet steevast een uitgelaten massa.

De discografie waar de Amerikanen op kunnen teren, is eerder aan de beperkte kant. Het bracht nog maar twee volwaardige langspelers op de markt, maar wel van een ongezien niveau. Mindforce zijn platen staan vol met bommetjes, het doet niet aan opvulmateriaal. De debuutplaat Excalibur was, net zoals diens opvolger New Lords, een meesterwerkje. Wij zijn alvast benieuwd of er nog iets of iemand gaat recht staan na deze wervelwind.

Speelt samen met Of Mice & Men (Vulture)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X