Aanraders Jera On Air 2024: 15 – 11
Bjorn Wielockx

Het Nederlandse punk- en hardcorefestival Jera On Air viert dit jaar zijn dertigste verjaardag. We weten al even wat dat wil zeggen: een extra dagje feest! Nooit eerder stonden er zoveel bands geprogrammeerd in Ysselsteyn als dit jaar. Dit jaar presenteren wij jullie de dertig niet te missen bands met in dit artikel de aanraders van 15 tot 11.

15 Tusky

Vrijdag – Buzzard – 12:50 – 13:30

Wie bij de vorige passage van Tusky op Jera On Air er bij was, zal deze show nog niet vergeten zijn. De Hollanders hadden de eer om de zeer intieme Hawk af te sluiten, en dat deed het op een onvergetelijke manier. Een hele set lang wist het het kleinste tentje op z’n kop te zetten door de ene na de andere kraker te serveren. Deze keer mag het zijn kunstje vertonen op de grotere Buzzard. Al vroeg op de dag zullen ze nieuwsgierigen naar de weide lokken, een geniale zet natuurlijk. In de twee jaar die gepasseerd zijn, is Tusky alleen maar beter geworden.

Eerder dit jaar bracht het met Tusky zijn derde album op de markt, ook wel The Brown Album genoemd onder de fans. Het heeft hiermee zijn feestrepertoire alleen maar vergroot, geen enkele track is een lichtgewichtje. Het feit dat Tusky als enige meer speeltijd krijgt zo vroeg op de dag, toont aan dat ook Jera gelooft in deze pletwals. Kom die eventuele kater van je af dansen, de Hollanders zorgen voor de perfecte sfeer.

Speelt samen met Thrown (Vulture)

14 Silverstein

Vrijdag – Vulture – 16:40 – 17:20

All-time-favourite van één van onze redacteuren. Hij volgt deze band al jaren en heeft ze zien groeien tot de band dat Canadezen vandaag de dag zijn. Silverstein mag volgend jaar zijn vijfentwintigste verjaardag vieren, heeft zijn albumteller reeds op elf stuks staan en heeft met zijn muziek al al de uithoeken van de wereld mogen bezoeken. Ondanks dit en het feit dat het een grote trouwe fanbase heeft, was het uur van aantreden vorige keer aan de vroege kant. Deze keer mag het iets later aantreden en ruilt het de grotere Eagle voor de wat kleinere Vulture. Allemaal elementen die voor meer gezelligheid zullen zorgen.

Het grote verschil met de vorige passage, is dat het deze keer met een best-of-set zal aantreden. Door de wereldwijde pandemie moest Silverstein tijdens zijn vorige passage maar liefst twee platen voorstellen (Misery Made Me en A Beautiful Place To Drawn). Deze keer gaan ze de gekende chansons afvuren. Denk dan aan My Heroïne, The Afterglow, Smashed Into Pieces en Smile In Your Sleep. Welke klassiekers ze ook kiezen, Silverstein kan en zal voor een heus feestje zorgen!

Speelt samen met ?? Suprise Hardcore act ?? (Buzzard)

13 Death Lens

Donderdag – Hawk – 19:45 – 20:30

Wisten jullie al dat het Amerikaanse Death Lens op de affiche staat? Het zou ons niet verbazen moest het U ontgaan zijn. Toen de organisatie met het heugelijke nieuws kwam dat er, voor de verjaardag van het festival, een extra dag werd toegevoegd, werd ook Death Lens aan de affiche toegevoegd. Wie de muziek van de Amerikanen kent weet dat het wel eens een stevig feestje kan worden. Op album klinkt het kwintet zeemzoet, waardoor het eerder naar de punkkant leunt. Zo nu en dan sluimeren er al wat hardcore-invloeden, maar wanneer Death Lens op een podium staat, ontbind het zijn duivels pas echt. Wanneer het op kruissnelheid presteert, neemt de hardcore de bovenhand. Stagedivers, crowdsurders en een heerlijke moshpit zijn dan ook het logische gevolg.

Je kan deze intense cocktail het best vergelijken met die van het ter ziele gedragen Culture Abuse, alleen blijft Death Lens wel strak bij de uitvoering. Wie op donderdag al stevig van zijn sokken wil geblazen worden, moet hier gewoon present tekenen. Om de show nog onvergetelijker te maken staan ze in de intiemste tent van Jera: De Hawk. Als je zo’n affiche als die van Jera hebt gebeurt het dat er pijnlijke overlappingen zijn. Death Lens VS Madball is er daar eentje van.

Speelt samen met Madball (Eagle)

12 Ploegendienst

Donderdag – Buzzard – 19:00 – 19:45

Net zoals bij Hang Youth enkele jaren terug, willen we ons ook deze keer laten omverblazen door één van de grootste opkomende Hollandse namen: Ploegendienst. Ook deze keer hebben we enkele songs op voorhand beluisterd, om ons wat voor te bereiden op deze eigenzinnige cocktail. Muzikaal kunnen we er zeker van genieten, maar de boodschap die Ray Fuego wil brengen is ons meestal bijster. Ook dat was het geval bij de passage van Hang Youth, maar stoorde ons allerminst. In eerste instantie mocht de band wat later spelen, maar doordat de organisatie de overlapping tussen Movements en Hot Mulligan heeft aangepakt, zijn de Hollanders nu wat vroeger aan de beurt.

Eerder deze maand bracht de band met DSM-5 zijn tweede langspeler op de markt, een plaat die bij ons nog wat groeitijd vraagt. De hardcore en punk zijn wat teruggeschroefd, wat de intensiteit wel wat doet afnemen. Gelukkig staan de Hollanders ervoor bekend om als een wervelwind uit te halen. Wij zijn benieuwd hoe de nieuwe nummers gaan matchen met al die energiebommen die het eerder uitbracht.

Speelt samen met Movements (Vulture)

11 Distant 

Zondag – Buzzard – 15:45 – 16:30

Zoals elk festival heeft ook Jera On Air dit jaar weer enkele annulaties. Gelukkig zijn er in Nederland genoeg bands welke staan te springen om in te vallen. Zo stond er normaal gezien een welverdiende vakantie in de agenda van de Rotterdamse deathcoreband Distant, maar tegen een spotje op de affiche van Hollands mooiste kan je moeilijk nee zeggen. Net zoals vorig jaar zal Distant de Buzzard op z’n kop zetten met zijn chaotische mix aan genres. Want een doorsnee deathcoreband is dit helemaal niet. Om het stomende geheel nog meer power te geven, komt er zo nu en dan wat beatdown piepen.

Hopelijk brengen ze ook wat merch mee naar Ysselsteyn, want ook die is opmerkelijk. Wat dacht je van enkele kaarten in de stijl van Pokémon met betrekking tot de band? Of liever een shirt met een (subtiele) verwijzing naar uw favoriete manga? Wij waren alvast enthousiast dat deze wervelwind bij de invallers zaten. Voor wie al dat bruut geweld maar niks lijkt, is er met de Britse rockband Boston Manor een zachter alternatief. Want dat het hier gaat exploderen, daar mag je vanuit gaan.

Speelt samen met Boston Manor (Vulture)

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X