Aanraders Jera On Air 2024: 25 – 21
Bjorn Wielockx

Het Nederlandse punk- en hardcorefestival Jera On Air viert dit jaar zijn dertigste verjaardag. We weten al even wat dat wil zeggen: een extra dagje feest! Nooit eerder stonden er zoveel bands geprogrammeerd in Ysselsteyn als dit jaar. Dit jaar presenteren wij jullie de dertig niet te missen bands met in dit artikel de aanraders van 25 tot 21.

25 Mindwar

Zaterdag – Buzzard – 13:00 – 13:30

Ook dit jaar prijken er weer enkele bands op de affiche welke onze nationale driekleur vertegenwoordigen. Mindwar was voor velen een voor de hand liggende keuze. Het bracht vorig jaar met Still At War zijn debuutalbum op de markt. Het deed dat niet alleen, het grote Triple-B Records zette er ook zijn schouders onder. Het leverde een plaat op die door zowel pers als publiek met open armen werd onthaald.

Het stond in de sterren geschreven dat Still At War een schot in de roos ging worden. Mindwar is al sinds 2015 bezig om de wereldwijde hardcorescène te domineren. Het bracht enkele ep’tjes op de markt waarmee het als een goed geoliede machine elke zaal of weide in vuur en vlam wist te zetten. Nu is de Buzzard van Jera aan de beurt, en die gaan ze met de grond gelijk maken. Wie zin heeft in een stevig potje hardcore moet deze met een dikke rode stip aanduiden in het blokkenschema.

Speelt samen met Brand Of Sacrifice (Vulture)

24 Suicidal Tendencies

Vrijdag – Eagle – 18:45 – 19:30

Normaal hadden we hier een verwijzing naar Slapshot gedaan, welke in eerste instantie in dit lijstje zou beland zijn. We weten allemaal dat de Amerikanen hun volledige zomertournee hebben afgezegd, jammer maar helaas. Suicidal Tendencies is nu één van de weinige bands op de affiche, welke zoveel jaren ervaring kunnen voorleggen. Het ontstond in 1981 en stond hiermee aan de wieg van het crossovergenre. De beginjaren waren zeer productief. Acht platen zette de metal- en punkscene op z’n kop. Tot de band in 1995 besloot om er een punt achter te zetten. Dit was echter van zeer korte duur. Een jaartje later besloot frontman Mike Muir om een doorstart te maken, dit met een totaal nieuwe bandbezetting. Zoals wel vaker bij bands uit de scène was het vaak een duiventil wat betreft bandleden.

Muir, hét gezicht van de band, ook wel beter bekend als Cyco Miko, is nog steeds van de partij. Samen met leadgitarist Dean Pleasants, welke er al bij is sinds de doorstart in 1996, vormt hij de vaste tandem binnen Suicidal Tendencies. Wat betreft de andere leden is de band altijd opzoek naar wat er op de transfermarkt beschikbaar. Zo werd het even opgeschrikt nadat drummer Brandon Pertzborn koos om richting The Offspring te trekken. Ook diens vervanger bleef slechts een jaartje actief binnen Suicidal Tendencies en tekende vervolgens bij Sepultura. Gelukkig was er ene Jay Weinberg, welke we kennen van zijn betere slagwerk bij Slipknot, welke plotseling transfervrij op de markt verscheen. Hij werd binnengehaald om de leegte op te vullen. Nog een extra reden om deze legendarische show niet te missen.

Speelt samen met Temptations For The Weak (Hawk)

23 Campus

Zaterdag – Hawk – 13:30 – 14:00

De Belgische melodische hardcoreband Campus heeft na tien jaar radiostilte besloten om de gitaar weer aan te hangen. Dat doet het niet alleen met nieuwe shows, er zit zelfs een heuse nieuwe langspeler aan te komen. Samen met bands als The Maple Room, Homer en Billy The Kill zorgde het voor een boost in het genre. Festivals als Werchter en Pukkelpop programmeerden meer hardere bands dan dat nu het geval is.

Of dat na deze herrijzing weer het geval zal zijn, dat zal nog moeten blijken. Campus zal zich weer op de kaart moeten zetten, dat kon je al vaststellen tijdens de eerste “homecoming”-shows. Wie present tekende kon een orkaan on stage aanschouwen, maar werd ook met de neus op de feiten gedrukt. Het grote deel van de aanwezigen was duidelijk aan het genieten maar vroeg zich ook af of de babysitter de kinderen wel op tijd in bed zou steken. De jeugd moet nog kennismaken met deze wervelwind en daar gaan shows als die van Jera voor zorgen! Geef deze gasten het warme welkom dat ze verdienen!

Speelt samen met ERRA (Eagle)

22 Incendiary

Zaterdag – Buzzard – 18:30 – 19:15

Het Amerikaanse Incendiary speelde in 2022 voor het laatst op Jera. Wie er toen bij was, zal ze zeker weer op zijn of haar lijstje hebben staan. Zoals steeds was het een ware pletwals, maar toch hadden we na de show enkele punten van kritiek. Zo was het repertoire dringend toe aan nieuwe tracks om het geheel weer bijzonder te maken voor de routinees. Vorig jaar zag Change The Way You Think About Pain eindelijk het levenslicht, wat de shows alleen maar ten goede zal komen. Zeker als je weet welke pareltjes er allemaal op deze plaat staan. Wat de beleving van de vorige show ook wat onderuit haalde was de combinatie van een te vroeg uur en een veel te grote kille tent.

Ditmaal heeft het de gedroomde festivalspot te pakken. Rond de vroege avond zijn de (meeste) festivalgangers nog in topform, al begint de drank bij sommigen al parten te spelen. Het zorgt ervoor dat de schroom, als die al bestaat bij het Jera-publiek, wegebt. Het spel zal dus (nog) sneller op de wagen zitten. Deze keer niet de grote Vulture maar de intiemere Buzzard, waar de connectie tussen band en publiek zoveel beter is. Dat het gezellig gaat worden is een understatement. Dit kan qua beleving wel eens één van de meest intense van het weekend worden. Verwacht je aan een moshpit op Champions League-niveau.

Speelt samen met The Black Dahlia Murder (Vulture)

21 Ice Nine Kills

Vrijdag – Eagle – 20:15 – 21:00

Met de Amerikaanse metalcoreband Ice Nine Kills heeft de organisatie een band geboekt die naast de muziek ook nog wat anders te bieden te heeft. Zelf omschrijven ze hun geheel als theatricore, dit doordat het als een soort theatergezelschap voor meer elementen zorgt. De songteksten, de videoclips en ook de présence op een podium zijn doordrongen van de horrorelementen. Het leverde Ice Nine Kills vorig jaar de titel van beste live act op volgens het Britse Rock Sound magazine.

Die titel verdiende het grotendeels door de meer dan uitstekende muziek. Waar dit (theater)gezelschap ook geprogrammeerd stond, ze zorgen steevast voor verbaasde en blije gezichten. Ondanks het feit dat de bands al zes studioalbums heeft uitgebracht, is het duidelijk dat het de voorkeur geeft aan de laatste twee. The Silver Scream en The Silver Scream 2: Welcome To Horrorwood waren dan ook van een ander niveau dan zijn voorgangers. Benieuwd hoe het kritische publiek van Jera On Air gaat reageren op dit bonte gezelschap.

Speelt samen met Talco (Hawk)

3 Reacties

  1. Ronw

    Knappe review en aangename kennismaking met Ice Nine Kills. Vind hun videoclip spectaculair. Goede song ook.

    Antwoord
  2. CAMPUS

    Thanks

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X