Aanraders Jera On Air 2024: 30 – 26
Bjorn Wielockx

Het Nederlandse punk- en hardcorefestival Jera On Air viert dit jaar zijn dertigste verjaardag. We weten al even wat dat wil zeggen: een extra dagje feest! Nooit eerder stonden er zoveel bands geprogrammeerd in Ysselsteyn als dit jaar. Ook wij van Amped-Up hebben het anders aangepakt. In het verleden presenteerden wij u nu steevast onze vijf absolute aanraders per festivaldag. De volgende zes dagen presenteren wij onze dertig niet te missen bands. Starten doen we van 30 tot en met 26.

30 Sum 41

Vrijdag – Eagle – 21:45 – 22:45

Voor de Canadese punkband Sum 41 zijn er altijd een hele hoop geïnteresseerden. Dit jaar zal de Eagle (mainstage) echter uitpuilen, want het collectief is bezig aan zijn afscheidstournee. De band werd op de 41ste dag van de zomer in 1996 opgericht en heeft zich in die 28 jaar weten op te werken tot één van de grootste namen in het genre. Hits als The Hell Song, In Too Deep, Still Waiting, We’re All To Blame, Over My Head en Fat Lip zetten elke weide op z’n kop en dat zal op Jera niet anders zijn.

Om deze laatste trektocht doorheen het muzikale landschap nog aantrekkelijker te maken, bracht Sum 41 eind maart Heaven x Hell op de markt. Het is een plaat geworden die elke fan zou moeten aanspreken. Op de Heavenzijde staan de zweverige poppunksongs, terwijl Hell het stevigere werk aanbied. Het mag niet verrassen dat wij van Amped-Up het brutere werk prefereren. Hopelijk vinden de Canadezen een mooi evenwicht tussen nieuwe krakers en oude klassiekers.

Speelt samen met Conservative Military (Hawk)

29 Another Now

Vrijdag – Vulture – 12:00 – 12:30

Another Now, de Eindhovense alternatieve metalband, mag een thuismatch spelen op Jera On Air. Uit het verleden heb ik geleerd dat de lokale bands zeer warm onthaald worden in Ysselsteyn. Hang Youth, Tusky, De Heideroosjes, John Coffey, No Permission, Distant,… allemaal zorgden ze voor onvergetelijke shows. Dat Another Now zwaar gaat uithalen lijkt ons dus alvast een zekerheidje. De cocktail die de Lampegatters serveren is heerlijk, en blijft naar meer smaken. Wat denk je van wat hardcore, punk en metal afgetoetst met wat elektronische partyelementen?

Vergeet Electric Callboy en omarm de genialiteit van Another Now. Waar het partygehalte primeert bij de Duitsers, is het muzikaliteit troef bij de Hollanders. Met Hex bracht de band onlangs zijn tweede album op de markt, wat voor extra bommetjes gaat zorgen. Net zoals de debuutplaat Omni, kent ook zijn opvolger geen dipjes. Het zal beslist voor een intense show vol onverwachte plotwendingen zorgen.

Speelt samen met Changing Tides (Buzzard)

28 Knosis

Donderdag – Vulture – 17:30 – 18:15

Op de donderdag, de openingsdag van het festival, weet het enthousiaste Jera-publiek altijd net dat tikkeltje meer energie te geven. Een hele dag wachten op de camping, zorgt steevast voor een knaller van een openingsfeest. De eer om de festiviteiten op gang te trekken is weggelegd voor twee zeer beloftevolle band. U kan kiezen tussen de hardcorepunkband Gel, welke de intiemere Buzzard uit zijn voegen zal doen barsten, of de eigenzinnige cocktail van Knosis, welke op zijn beurt de Vulture in vuur en vlam zal zetten. Daar de Japanners eerder een buitenbeentje zijn op de affiche, prefereren wij alvast de grotere tent.

De Japanners in een genrehokje opdelen lijkt ons geen goed idee. Het staat erom bekend om te experimenteren, grenzen op te zoeken. Het is allesbehalve een doorsnee metalcoregroepje, deze band heeft een duidelijk karakter. Het geheel, welke alle registers opentrekt, staat bol van de spanning. Het kan niet anders dan dat dit in één grote feestelijke moshpit gaat uitmonden. Al is het maar de vraag hoelang die pit kan duren… . Knosis heeft slechts twee levensjaren op de teller en beschikt maar over een zeer beperkt repertoire. Hoe ze een set van drie kwartier gaan vullen is nog een vraagteken. Frontman Ryo Sakamota kan je kennen van bij Crystal Lake, de man verzorgde er zo’n tien jaar de lead vocals. We willen maar zeggen dat Knosis weet wat te doen.

Speelt samen met Gel (Buzzard)

27 Enter Shikari

Zondag – Vulture – 20:30 – 21:30

Enter Shikari is doorheen de jaren uitgegroeid tot een wel zeer graag geziene gast in Ysselsteyn. Dit komt door het enthousiasme waarmee de Britten steevast op een podium verschijnen, wat altijd voor een uitgelaten massa weet te zorgen. Frontman Rou Reynolds voelt maar al te graag de connectie met zijn fans, iets wat steevast gebeurt op Jera On Air. Ook op de vorige editie tekende Enter Shikari present, toen kwam het album nummer zeven A Kiss For The Whole World voorstellen. De nieuwere nummers wisten niet echt te overtuigen en ook de rest van de set voelde eerder als een flauw afkooksel van datgene wat we gewoon zijn van de Britten.

Deze keer geen voorstelling van nieuw materiaal maar een wandeling doorheen het meer dan uitstekende repertoire, iets wat op een festival toch veelal het best uitdraait. We twijfelen er dan ook niet over dat ze als vanouds gaan uithalen. Verwacht je aan een tent onder hoogspanning, een energierijke moshpit en hier en daar een human pyramid.

Speelt samen met Amenra (Buzzard)

26 The Acacia Strain

Zondag – Vulture – 13:30 – 13:30 

Wie zijn muziek graag beenhard heeft moet zeker present tekenen bij de show van The Acacia Strain. Deze Amerikaanse band zoekt graag de grenzen op van het deathcoregenre, wat een heerlijke sound oplevert. Ook de shows zijn zeer pittig, daar zorgen de tergend trage breakdowns, zoals we die kennen uit het beatdowngenre, voor. Armen, benen, zweet en hier en daar zelfs een spatje bloed vliegen je om de oren als je je in de moshpit begeeft.

Vorig jaar bracht het met Step Into The Light en Failure Will Follow een meer dan te pruimen duo-album op de markt. Op Step Into The Light krijgen we meer van datgene wat we gewend zijn. Tracks die rond de drie minuten bengelen en die de gekende formule hanteren. Met Failure Will Follow tapt The Acacia Strain uit een ander vaatje. De songs halen zonder problemen de magische grens van tien minuten. Desondanks het feit dat de Amerikanen op deze plaat een ander gelaat hebben, is de ziel van de muziek nog steeds gitzwart. De sludge zorgt voor het mysterieuze wat de donkere sound nog meer cachet geeft. Wij kunnen alvast niet wachten hoe dit live gaat uitpakken!

Speelt samen met Dropout Kings (Buzzard)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X