Cobra the Impaler – Karma Collision
LABEL:
Listenable Records
RELEASEDATUM:
31/05/2024
90

Anno 2022 verraste Cobra the Impaler de metalwereld met zijn debuutalbum Colossal Gods, Een debuut dat insloeg als een bom en de band verzamelde in een mum van tijd een grote fanbasis.

Nu verschijnt het tweede album, een moeilijk moment voor iedere band, want er blijft altijd de vraag of een tweede album een succesvol eerste album kan evenaren of misschien wel overtreffen. Daar kunnen we volmondig ja op antwoorden, Karma Collision is een waardige opvolger.

Maar voor degenen die nog nooit van Cobra the Impaler hebben gehoord misschien eerst een korte voorstelling: de band is origineel opgericht door Dirk Verbeuren (Megadeath, ex Aborted,…) en Thijs De Cloedt maar heden ten daage bestaat dit kwintet uit (nog steeds) Thijs (gitaar), James Falck (gitaar), Manuel Remmerie (zang), Michele De Feudis (bas, zang) en Ace Zec (drums). Hun muziek is doordrenkt met invloeden uit het moderne, progressieve metal, maar heeft een oldskool thrashmetalhart. Met als grote voorbeelden Mastodon, Baroness en Red Fang. Cleane zang  met af en toe een scream was ook één van de opties waarvoor gekozen werd. Al deze gegevens maakten van Cobra the Impaler in geen tijd een band die gerust tot één van de betere bands van ons Belgenland kan genoemd worden.

Tekstueel handelde Colossal Gods over relatie tussen de mensheid en de natuur; Karma Collision gaat over de complexiteit van de maatschappij, de ongelijkheden die zijn ontstaan, de lessen die we al dan niet leren en de uitdagingen waar we alleen of samen voor staan. Het dient als een spiegel die de ernst van het leven weerspiegelt. Ace Zec is net zoals het eerste album terug verantwoordelijk voor de productie en mixing en de mastering werd verzorgd door Jens Bogren (Opeth). Opper Impaler Thijs De Cloedt zorgde voor het artwork. Maar nu genoeg informatie, op naar het album.

 

Tien tracks telt Karma Collision en zoals eerder gezegd zijn het opnieuw pareltjes. Zoals opener Magnetic Hex. Na de krachtige intro horen we de herkenbare stem van Manuel, misschien iets meer schreeuwerig dan op het debuutalbum, maar op zich geen probleem, integendeel meer een update. Wanneer de vocalen de hoogte in gaan volgen de gitaren het ritme. Qua binnenkomer kan dit nummer tellen. Godless Beyonder staat iets verder weg van hun standaardgeluid en we krijgen meer thrashinvloeden, zeker in het begin, maar naar het midden toe worden we vergast op een mooie gitaarsolo en een lichte progressieve toets. Met Seasons Of The Savage keren we terug naar de meer herkenbare sound van Cobra the Impaler. Cleane vocals, prachtig gitaarspel en razendsnelle dubbele basdrum.

Eye Of The Storm is een akoestisch intermezzo, maar eigenlijk fungeert dit als intro of aanloop voor titeltrack Karma Collision. Dit nummer mag gerust één de hoogtepunten genoemd worden van dit album. Dit nummer belichaamt zowat alles waar Manuel en zijn kompanen voor staan en tracks als deze zijn ook de reden waarom deze band op korte tijd zo populair geworden is. Aanstekelijke nummers die goed in het oor liggen, zwaar genoeg voor metalliefhebbers, niet te zwaar voor de rockers, progressief maar toch aanvaardbaar. My Inferno echter zal de occasionele luisteraar misschien iets moeilijker overkomen. Het progressieve komt iets meer naar boven, evenals de agressieve screams zijn iets meer aanwezig. Die progressieve toets vinden we ook terug in The Fountain.

The Message werd als single op de markt gegooid om het album aan te kondigen. Niet echt het beste nummer op het album, maar toch wel heel herkenbaar. Assassins Of The Vision heeft de eer om de titel van het langste nummer van het album te zijn. Met zijn zeven minuten mag deze track zich toch wel kronen tot één van de betere nummers op Karma Collision. We krijgen een mix van alle genres en invloeden die Cobra beheerst. De typische Cobra-sound met de bekende vocalen, overduidelijke screams, het progressieve gecombineerd met thrashinvloeden, kortom prachtig nummer. Afsluiter Shiting Sands is ook zo een pareltje, een beetje rustiger, maar toch krachtig genoeg om zijn mannetje te staan tegenover de rest van het album.

Karma Collision is een prachtige en waardige opvolger van Colossal Gods. Dit album heeft een aantrekkingskracht die je bij weinig bands vindt. Was Cobra the Impaler al groot, dan zal deze tweede worp zeker nog meer (Europese) deuren openen.

Tracklist:

  1. Magnetic Hex
  2. Godless Beyonder
  3. Season Of The Savage
  4. Eye Of The Storm
  5. Karma Collision
  6. My Inferno
  7. The Fountain
  8. The Message
  9. Assasins Of The Vision
  10. Shiting Sands

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X