Kludde – De Horla
LABEL:
Consouling Sounds
RELEASEDATUM:
31/03/2323
80

Kludde presenteert De Horla: “Een conceptalbum over lust, haat en wraak waarin we op muzikaal vlak onze grenzen verleggen en waar het creëren en oproepen van bepaalde sfeer op de voorgrond staat”.

Soms ontstaan ​​er ideeën die je nooit meer loslaten. Het kan jaren duren voordat deze inspiraties daadwerkelijk tot realisatie worden gebracht. Eén van die ideeën is De Horla. Het moet 17 of 18 jaar geleden zijn geweest toen Uglúk, die tot 2014 actief was in de band, met een verhaal kwam over een heks met een losse moraal, die onverwachts zwanger raakte en het leven schonk aan een afschuwelijk gedrocht: de Horla. Al in 2005 werd geprobeerd het verhaal vorm te geven door er een trilogie van te maken. Sterker nog, het nummer, Het Zout der Mistroost, van hun debuutalbum In den Vergetelheid maakte aanvankelijk deel uit van de originele trilogie. Het fictieve verhaal gaat over een misvormd wezen dat bij zijn geboorte werd achtergelaten en vervolgens opgepikt werd door een rondtrekkend circus. Hij heeft nooit iets anders gekend dan vernedering en mishandeling. Zijn steeds groter wordende haatgevoelens zorgen ervoor dat hij weet te ontsnappen uit zijn vertrouwde dagelijkse hel en uit op wraak zoekt hij zijn moeder op. Het komt tot een tragische confrontatie die voor geen van beiden een goed einde kent.

Kludde heeft voor dit album nauw samengewerkt met tekenaar Wesley Dewanckel. Heel het verhaal werd door hem geïllustreerd in een tachtigtal prenten. De tekeningen worden verwerkt in een lyric-video voor heel het album. De Horla is het vervolg op In De Kwelm uit 2019 en wordt je gebracht door het Belgische blackmetalband Kludde (Vellekläsjer (drums), Basstaerd (bas), Snoodaert (gitaar en synths), Cerulean (vocals, gitaar en ambiance). Een kludde is een soort Vlaams mythologisch waterwezen dat in staat bleek niets vermoedende reizigers bij de lurven te vatten. Vooraleer we ons concentreren op het muzikale, wil ik er eerste nog even op attent maken dat ook de teksten van uitstekend niveau zijn.

Vijf tracks waarvan twee instrumentale die als rustpauze in het verhaal dienen tussen de drie belangrijke hoofdstukken op dit album. De Horla I: Over Lust. Benen wijd, Uitnodigend, gespreid. Ze streelt en kijkt Verleidelijk. Een zwoele dans, hypnotiserende blik. Geef over aan de lust. Tot zover een deel van de poëtische tekst. Muzikaal opent het nummer met het getokkel op een gitaar ondersteunt door een zachte drumbeat. Langzaamaan start het begin van het verhaal zich te vertellen. Naarmate het nummer vordert, verstevigt de muziek, alsook worden de vocalen steviger en grilliger, waarna de hel volledig losbarst. Na iets meer dan 10 minuten vloeit dit nummer perfect over in Verlaten, Eén van de twee instrumentale tracks.

 

De Horla II: Over Haat. Besmeurd met modder, stront en pis. Ligt hij te wurmen en te wroeten. Smachtend naar vrijheid en innerlijke rust. De nacht kabbelt voort naar een herhaling van de dag voordien. Zoals haat ook heftig kan zijn start deze track dan ook bijzonder stevig. Waarna de beukende drums en verschroeiende gitaar en baspartijen een strijd voeren met de schurende vocalen. Zes van de acht minuten dat dit nummer duurt wordt er stevig doorgeramd waarna alles rustiger wordt en de perfecte overgang lijkt te maken naar het volgende instrumentale rustpunt, Verloren. Laatste en tevens langste nummer op dit album is De Horla: Over Wraak. Met haar allerlaatste adem. Steekt ze haar dolk dwars door zijn slaap. De tragedie komt tot een eind. De Horla gaat zijn lot tegemoet. Dit laatste hoofdstuk laat duidelijk horen dat dit een nummer over wraak is. Soms demonisch, dan weer verschroeiend en verdomd snel gitaarspel. Had het begin nog wat aanloop nodig, het einde is kort en krachtig.

Prachtig album van deze Aalsterse band. Vooral het totaalconcept met de muziek, het verhaal en sinds september is er ook het Art Book- Graphic Novel verkrijgbaar waardoor het verhaal ook zichtbaar wordt, mede dank zij het prachtige artwork van Wesley Dewanckel

Tracklist:

  1. De Horla I: Over Lust
  2. Verlaten
  3. De Horla II : Over Haat
  4. Verloren
  5. De Horla III: Over Wraak

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X