Vomitory – All Heads Are Gonna Roll
LABEL:
RELEASEDATUM:
26 mei 2023
83

Het wonder is geschied! Wat bijna niemand nog voor mogelijk gehouden had, is dan toch waarheid geworden. Twaalf jaar na Opus Mortis VIII heeft de Zweedse deathmetalgigant Vomitory een nieuwe langspeler ‘uitgebraakt’. Iets wat op zich nog heel wat voeten in de aarde gehad heeft, want reeds in 2018 was reünie een feit. Aan de omkadering zal het alvast niet gelegen hebben, want de band kon opnieuw rekenen op de administratieve support van het Brian Slagel’s Metal Blade Records. De eerste hittegolf van het jaar heeft wat voor vertraging gezorgd, maar de recensie van dit werkstuk kunnen en willen we u zeker en vast niet onthouden! 

Twaalf lange jaren hebben de fans geduld moeten uitoefenen. Geduld is een schone deugd, maar dikwijls kan datzelfde geduld toch echt wel op bijna tergende wijze op de proef worden gesteld. Wat dat betreft hadden de Zweden van Vomitory toch wel enkele spreekwoordelijke brokken te lijmen. De sterren stonden alleszins gunstig, want de broertjes Gustafsson vormen nog steeds de drijvende kracht achter de band, waarbij deze heren kunnen rekenen op de muzikale diensten van eveneens twee anciens. Met Erik Rundqvist op de bass en Peter Östlund op gitaar werd er namelijk nog een extra injectie aan Vomitory-ervaring toegevoegd.

De voorbije twaalf jaar hebben we op onze aardbol stevig wat miserie te verwerken gekregen, waarbij de slinger op heel wat punten compleet aan het doorslaan is. Wat Vomitory betreft kunnen we gelukkig stellen dat diezelfde slinger op een uiterst standvastige wijze nog steeds als een metronoom heen en weer slingert. Deze All Heads Are Gonna Roll is dan ook een typerende Vomitory plaat geworden, waarbij de band hondstrouw gebleven is aan haar eigen geluid evenwel zonder hierbij in herhaling te vallen.

 

De typerende Zweedse kettingzaag draait zoals vanouds overuren en is blijkbaar duidelijk voorzien van het nodige smeermiddel. De gitaarriffs zijn dan ook bijzonder doeltreffend en volgen elkaar zonder de minste hapering op. Het lijkt bovendien wel of er een volledig pepervat in bepaalde lichaamsholtes werd geperst, want de band gaat op deze nieuwste telg verschroeiend hard te keer, hetgeen van bij de allereerste seconden van het gelijknamige titelnummer meteen duidelijk wordt. Sommige nummers als Ode To The Meat Saw en Piece By Stinking Piece kennen een aanstekelijke groove, maar ook tijdens deze nummers wordt er amper aan snelheid ingeboet.

Toch voelt dit razende tempo nergens aan als overdaad. Daarvoor is het drumwerk van Tobias Gustafsson te gevarieerd, waarbij het superlatief ‘buitenaards’ gerust boven gehaald mag worden. De blastbeats vliegen bij momenten om de oren, maar dan wel vaak op een eerder subtiele manier. Blastbeats toevoegen is één ding, maar het op een constructieve wijze incorporeren in het muzikale geheel is toch dikwijls een ander paar mouwen. Dat muzikale geheel komt onder meer volledig tot zijn recht tijdens een nummer als Raped, Strangled, Sodomized, Death dat komende zomer ongetwijfeld deel zal uitmaken van de festival setlist.

Met deze All Heads Are Gonna Roll is Vomitory dan ook terug van nooit weggeweest te zijn. Voor Vomitory zal er namelijk steeds plaats zijn aan het metalen firmament, want keer op keer slagen deze heren er in om met pure kwaliteit voor de dag te komen. De fans hoeven trouwens niet al te lang te wachten om hun helden live aan het werk te zien, want op vrijdag 11 augustus zal Vomitory het podium van de Swamp Stage betreden tijdens Alcatraz editie 2023!

Tracklist:

  1. All Heads Are Gonna Roll
  2. Decrowned
  3. Ode to The Meat Saw
  4. The Deepest Tomb
  5. Piece By Stinking Piece
  6. Raped, Strangled, Sodomized, Death
  7. Dead Man Stalking
  8. Disciples Of The Damned
  9. Dead World
  10. Beg For Death

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

november

Geen concerten

december

Geen concerten

X