When Plagues Collide – An Unbiblical Paradigm
LABEL:
Necktwister
RELEASEDATUM:
6 april 2023
80

Op Allerheiligen van het jaar 2018 wist de Aarschot afkomstige deathcoreband When Plagues Collide aardig te verrassen met het debuutalbum Tutor Of The Dying. De band doorkruiste de maanden nadien het Vlaamse land waarna het vervolgens toch akelig stil werd rond dit veelbelovende collectief. Gelukkig bleek de vrees voor uitdovend scenario onterecht, want eerder dit jaar kondigde de band aan een platendeal ondertekend te hebben bij Necktwister waarbij meteen 6 april werd geprikt als releasedatum voor de nieuwe plaat. Ondertussen is An Unbiblical Paradigm enkele weken oud, hetgeen ons de gelegenheid verschaft dit plaatje wat van naderbij onder het spreekwoordelijke vergrootglas te nemen.

Sedert de release van Tutor Of The Dying heeft het metalen landschap toch wel enkele stevige aardverzakkingen te verwerken gekregen. Waar hondsbrutale symphonic deathcore anno 2018 nog te bestempelen viel als een uitzonderlijk iets, moeten we vijf jaar stellen dat dit subgenre een sterke revival gekend heeft. Bands als Lorna Shore, Ov Sulfur, Worm Shepherd en Shadow Of Intent hebben het deathcoregenre echt wel naar vooralsnog ongekende hoogten liggen stuwen. Vanuit die optiek was er dan ook geen enkele nood om binnen het kamp van When Plagues Collide te gaan beginnen sleutelen aan de muzikale formule.

Deze An Unbiblical Paradigm is dan ook een logische opvolger voor de debuutplaat Tutor Of The Dying. Centraal staat nog steeds de loodzware deathcore die wordt ondersteund door een stevige orkestratie die de nummers de nodige bombast en grandeur meegeven. Waar Tutor Of The Dying bij momenten nog wat alle richting uit vloog, is deze opvolger een pak meer gestroomlijnder en is het symfonische aspect duidelijk beter geïntegreerd in de muzikale formule van dit gezelschap. De bandleden zijn er bovendien ook duidelijk stuk voor stuk op vooruit gegaan wat betreft hun instrumentale vaardigheden.

 

Met Wouter Degrez beschikt When Plagues Collide bovendien over een frontman die zich moeiteloos kan meten met de groten der aarde. Het bereik van de man in kwestie is best indrukwekkend te noemen en dient weinig tot niets onder te doen voor hetgeen Will Ramos en andere Ben Duerr’s uit hun stembanden ‘braken’.

Als geheel staat deze plaat als een huis, waardoor we moeilijk één bepaalde track kunnen aanduiden die er bovenuit weet te springen. Anderzijds moeten we ook wel durven stellen dat de plaat voorbij is zonder het goed en wel te beseffen. Een speelduur van een dik half uur is nu eenmaal aan de korte kant. Zeker nu we het laatste jaar een tendens kennen waarin ook bands binnen het deathcore genre er niet voor terugdeinzen om een plaat van makkelijk een uur af te leveren met groot succes tot gevolg. Zoals op het debuut het geval was, komt de band ook nu voor de proppen met een ‘spoken word’ nummer en wel in het Vlaams. Gedurfd, maar om één of andere reden weet een dergelijk concept mij toch net iets minder te boeien en haalt het finaal de spreekwoordelijke angel wat uit deze plaat. Al zullen er ongetwijfeld heel wat luisteraars zijn, die hier een andere mening over klaar zullen hebben. Luister en oordeel vooral zelf. Want als er één ding is waar de fans het unaniem over eens zullen zijn, dan is het wel dat deze plaat het verdiend om gehoord te worden, zowel nationaal als internationaal.

Tracklist:

  1. Converted Into Cipher
  2. Death In Progress
  3. God Complex
  4. The Glutton
  5. Monopoly Of Violence
  6. The Grand Mouth Of Hell
  7. Devourer Of Memories
  8. In Alle Stilte

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X