Rise Of The Northstar – Showdown
LABEL:
Atomic Fire
RELEASEDATUM:
7 april 2023
80

De Franse hardcoreband Rise Of The Northstar mag zich ondertussen bij de gevestigde waarde uit het genre rekenen. Wat in 2008 startte als een allesvernietigende beatdown-hardcoreband is doorheen de jaren geëvolueerd naar een karaktervolle metalband met tal val invloeden. Ondanks het feit dat de Fransen dit jaar hun vijftienjarig bestaan vieren, heeft het nog maar drie volwaardige langspelers op de markt gebracht, de nieuwste telg welke we hier bespreken inclusief. De eerste twee, Welcame en The Legacy Of Shi waren van een uitstekend niveau. De Fransen slaagden er telkens in om een werk af te leveren dat niet snel begon te vervelen. Een goed gevulde concertenagenda waren steevast het logische gevolg. Live is Rise Of The Northstar nóg straffer, daar het een machine is op een podium. Waar Rise Of The Northstar zijn kunstje mag tonen, onstaat er een ware veldslag. Met plaat nummer drie Showdown probeert de band nu ook bij het grote publiek door te breken.

Classic Rise Of The Northstar, dat is deze Showdown geworden. Een gegeven dat meteen duidelijk werd bij de eerder vrijgegeven nummers. Of het nu over One Love, Third Strike, Showdown of Rise gaat, allemaal stralen ze dezelfde old-school vibe uit. De setlist van de band heeft weer een boost gekregen, want het grootste deel van de nummers kan zich probleemloos meten met de andere, al dan niet kleppers, uit het ondertussen rijkgevulde repertoire. Ik zeg het grootste deel, want zoals ook bij de vorige langspelers het geval was, kent ook deze plaat zijn “dipjes”.

Dipjes is eigenlijk een verkeerde woordkeuze. Vanaf de start heeft Rise Of The Northstar een sound onder de schouder welke zeer veelzijdig is. Hardcore, metal, beatdown en zo nu en dan eens een streepje hip-hop zijn de hoofdingrediënten. Hoe die “gewichten” op de weegschaal worden geplaatst, daarover beslissen de Fransen altijd anders. Het levert een verfrissende sound op, eentje die niet snel zal vervelen. Maar heeft als tegenhanger wel dat er zo nu en dan een liedje bijzit waarbij de connectie net wat minder is. Het kan best zijn dat mijn favoriet van op deze Showdown, eerder bij jouw mindere geklasseerd zit.

Je kan pas echt je oordeel vellen over één van de songs, wanneer je deze live hebt mogen meemaken. Zoals eerder vermeld staat Rise Of The Northstar er immers voor bekend om een ware orkaan on stage te zijn. Welke song ze ook uitkiezen om live ten berde te brengen, ze zullen alles en iedereen omverblazen. Dit door het geloof in eigen kunnen. De uitstraling waarmee de Fransen op een podium staan zorgt ervoor dat de aanhang steevast net dat tikkeltje meer zal geven. Dat merk je ook aan de agenda. Zo mag de band zijn kunsten laten zien op Hellfest (FR), Jera On Air (NL) en Alcatraz (BE). De kans is dus groot dat je ze deze zomer aan het werk gaat zien.

Nu terug naar de essentie, die nieuwste telg: Showdown. Het is net zoals de rest uit het oeuvre eentje geworden welke zowel de die-hardfans zal bekoren als de nieuwe lichting fans binnen het zwaardere genre. Ondanks het feit dat de sound beenhard is gebleven, blijft het dat toegankelijke wel behouden. Waar dit op de eerste langspeler gebeurde met wat hip-hopinvloeden te combineren met het potige geheel, is de formule doorheen de jaren wat bijgeschaafd. Dezer dagen voorziet Rise Of The Northstar wat meer metalmuziek om zijn bereik te vergroten. Fans van het eerste uur hoeven echter niks te vrezen want zoals eerder aangehaald is deze Showdown de logische opvolger van The Legacy Of Shi .

Het je m’en fous-gehalte staat nog altijd op z’n maximum. Rise Of The Northstar maakt nog steeds datgene waar ze voor de volle 100% achter staan, dat ondanks een groot label dat in de nek staat te hijgen. Een favoriete track aanduiden was, ondanks het feit dat er zoveel kleppers op deze Showdown staan, een relatief simpele opdracht. Wanneer ik Rajin voor het eerst beluisterde was ik vanaf de eerste noot verkocht, een liefde die alleen maar meer is gegroeid door het meermaals te beluisteren. Vanaf de eerste toon dompelen de Fransen je onder in een vuil obscuur sfeertje wat de toon zet voor de rest van deze track. Na zo’n twee minuten valt het geheel even helemaal stil, dé uitgelezen kans om een knoepert van een breakdown in te zetten. Wat er dan volgt is een explosie, live gaat deze slome breakdown voor spiergerol zorgen. Een ware krachtmeting tussen de haantjes in de pit.

En dat is heus niet het enige bommetje dat op deze Showdown staat. Ook deze derde telg staat bol van de woede-uitbarstingen, al gaan zij meer dan ooit gepaard met het betere gitaarwerk. Binnen het hardcoregenre is de derde telg van de band vaak een “kruispuntplaat”. Vaak kiest een band dan om een andere weg in te slagen. Ook op deze Showdown kiest de band ervoor om zijn oersound te behouden, wat ze weer een trapje hoger doet klimmen op de trap naar het summum van het hardcoregenre. Dat allerhoogste trapje lijkt dezer dagen trouwens onbereikbaar geworden, de roltrap van het metalgenre ziet er vaak aanlokkelijker uit. Dankjewel Rise Of The Northstar om toch voor de trap te kiezen!

Tracklist: 

  1. The Anthem
  2. Showdown
  3. Third Strike
  4. Crank It Up
  5. One Love
  6. Shogun No Shi
  7. Clan
  8. Rajin
  9. Golden Arrow
  10. Rise

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X