Invent Animate – Heavener
LABEL:
UNFD
RELEASEDATUM:
17 maart 2023
85

Tijdens de meest recente Impericon Never Say Die Tour wist het internationale gezelschap van Invent Animate nog aardig wat indruk te maken. Tussen het vele deathcore geweld, serveerde deze band een cocktail van explosieve, moderne metalcore en zweverige post hardcore. Op 17 maart brachten deze heren met Heavener hun derde langspeler op de markt via het label UNFD. Het hoeft niet gezegd te worden dat de verwachtingen voor deze belangrijke derde worp aan de vooravond van de effectieve release bijzonder hoog lagen…

Invent Animate is dan ook niet zo maar de eerste de beste band binnen het ‘core’ genre. Deze heren worden al jaren getipt als één van de vaandeldragers binnen een genre dat sowieso de voorbije jaren is blijven floreren en is blijven doorgroeien tot de fase waarin zelfs de oerconservatieve festivalprogrammators niet langer kunnen weerstaan aan de lokroep van het moderne geweld. Het doet dan ook werkelijk plezier dat acts als pakweg Parkway Drive en Heaven Shall Burn stilaan doorgegroeid zijn tot headliners van het huidige decennium. Het werd verdorie hoog tijd!

Na het beluisteren van deze Heavener kunnen we gerust stellen dat Invent Animate het potentieel heeft om flink wat stappen voorwaarts te zetten in de zogenaamde festivalhiërarchie. Deze plaat beschikt namelijk over alle ingrediënten om van een knaller te kunnen en mogen spreken. Onvervalste, oerend harde metalcore wordt vlotjes afgewisseld met zweverige, zelfs shoegaze achtige passages en intermezzo’s die ook maar nergens geforceerd over komen. Shade Astray en Without A Whisper zijn dan ook twee songs die nu al het predikaat ‘classic’ meer dan verdienen. Al gaat dit evengoed op voor alle overige songs die terug te vinden zijn op deze Heavener.

 

Met de in 2019 aangeworven Marcus Vik beschikt Invent Animate bovendien om over een dijk van een frontman die moeiteloos weet te switchen tussen hoge screams, brutale growls en perfect gezongen cleane zanglijnen. Wat dat betreft kan Marcus gerust in hetzelfde rijtje geplaatst worden als Brian Wille van Currents, Ryan Kirby van Fit For A King en Vasco Ramos van het jammer genoeg ter ziele gegane Portugese vlaggenschip More Than A Thousand. Werkelijk ieder nummer is op het lijf geschreven van muzikale, verfijnde geweldenaar. Wanneer je als frontman dan ook nog eens omringd wordt door klasbakken van muzikanten kan het eigenlijk gewoonweg niet meer mis gaan.

Zoals reeds aangehaald, bevat deze Heavener geen ‘fillers’ maar enkel en alleen ‘killers’. Als we dan toch één nummer moeten aanwijzen dat er bovenuit weet te steken, dan is het wel Void Surfacing: een nummer dat initieel ogenschijnlijk ingetogen van start gaat, waarna je als luisteraar na dertig seconden een gitaarriff rond de oren geslingerd krijgt waar menig genregenoten met plezier één of meerdere ledematen voor zouden afstaan.

Met deze Heavener heeft Invent Animate goud in handen om zich in één ruk te voegen bij de groten binnen het genre zonder dat deze plaat ook maar op enige ogenblik aanvoelt als een herhalingsoefening. Dit is gewoonweg moderne metal van een uitzonderlijk hoog niveau, die door de meer jeugdige metalheads (lees ’twintigers en dertigers’) zonder enige twijfel fel gesmaakt zal worden. Blind aanschaffen, dan wel streamen zonder meer!

Tracklist:

 1. Abscence Persistent
 2. Shade Astray
 3. Labyrinthine
 4. Without A Whisper
 5. False Meridian
 6. Reverie
 7. Immolation Of Night
 8. Purity Weeps
 9. Void Surfacing
 10. Emberglow
 11. Elysium

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X