Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs – Land Of Sleeper
LABEL:
Rocket Recordings
RELEASEDATUM:
17/02/2023
77

Of je nu woont in het rijk van dromen of nachtmerries, de oorspronkelijke drijfveer van de in Newcastle (VK) gevestigde band Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs (voor de leesbaarheid vanaf nu Pigs x7) is sterker dan ooit. Land Of Sleeper, hun vierde plaat in een decennium van rellen en rancune, getuigt hiervan. Het geluid van een band die niet zozeer nieuw leven is ingeblazen als wel die een woedende energie kanaliseert, die alleen maar in een stroomversnelling lijkt te komen terwijl de omgeving van de band om zijn as draait.

“Schreeuwen over thema’s van existentiële angst komt heel natuurlijk voor mij, en ik denk omdat ik me er van bewust ben heb ik in het verleden geprobeerd dat een beetje in toom te houden”, meent Matt. “Er zijn zeker momenten op dit album waar ik mijn handschoenen uitdeed en me overgaf aan die drang”. Of dit betekent dat Pigs, een band die ooit werd geassocieerd met roekeloze uitspattingen, een donkere wending heeft genomen om te passen bij het dystopische rijk van het alledaagse van 2022, staat open voor discussie. De band zelf niet noodzakelijkerwijs overtuigd; “Nuchterheid doet rare dingen met een man”, meent gitarist Adam Ian Sykes wrang.

Land Of Sleeper, het vierde studioalbum van Pigs x7, betekent ook de terugkeer van drummer Ewan Mackenzie bij dit kwintet die graag het donkere kantje opzoekt van de oer stoner metal met een psychedelisch doomkantje. En dat krijgen we onmiddellijk te horen bij openingstrack Ultimate Hammer. Terror’s Pilow komt dan weer logger over en helt zowaar over naar de doom metal. The Weatherman is niet alleen het langste nummer op dit album, tevens ook het langzaamste. Een monotone baslijn die af en toe onderbroken wordt door een gitaarsneer. Een mantra-achtige gezang versterkt de monotoonheid. Voor deze klaagzang heeft Pigs x7 de hulp ingeroepen van Bonnacons Of Doom zangeres Kate Smith en voor de koorzang schieten Richard Dawson en Sally Pilkington (van het popduo Bulbils) te hulp.

Cath Tyler (psychedelische folkzangeres) komt op afsluiter Ball Lighting haar vocalen uitlenen om een doom/folkduet aan te gaan met  zanger Matt Baty. Waardoor dit nummer ook echt overkomt als een “bad trip”. Meer rock getinte nummers krijgen we Dr. Medicine en Pipe Down, waarbij het eerste nummer meer overhelt naar garage rock en Pipe Down toch wel meer punkinvloeden heeft. Uiteraard wordt er nooit ver afgeweken van de oerdrive (zoals ze zich zelf zo graag beschrijven) van hun muziekingesteldheid.

Om dit album te promoten begint de band binnenkort aan een enorme tour waarbij ze door Noord-Amerika, het VK en Europa zullen slingeren. Op 20 mei 2023 doen ze België aan (Trix, Antwerpen) met hun zware noiserock meets atypische doom metal. Voor fans van Conan, Monolord, Gnod, Sleep, Nebula.

Tracklist

  1. Ultimate Hammer
  2. Terror’s Pilow
  3. Big Rig
  4. The Weatherman
  5. Mr Medicine
  6. Pipe Down!
  7. Atlas Stone
  8. Ball Lightning

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

Geen concerten

X