Royal Jake – Chronicles Of Divided Species – Pt. 1
LABEL:
DIY
RELEASEDATUM:
2 december 2022
80

Royal Jake is al lang geen onbekende meer in het Belgische metalcircuit. Logisch ook als je weet dat de band dit jaar dertig kaarsjes mag uitblazen. Zelf kwam ik eind 2016 in aanraking met deze explosieve metalband. Naar eigen zeggen maakt dit collectief moderne metal, iets wat ik als hardcoreliefhebber wel weet te appreciëren. Geen voorgekauwde formules, voorspelbare plotwendingen, maar muziek waar de band volledig achter de staat. Althans dat was het geval in 2016. De eerste maanden heb ik de agenda van de Belgen nauwlettend in de gaten gehouden, maar doorheen de jaren ben ik Royal Jake wat uit het oog verloren, tot nu. De release van Chronicles Of Divided Species – Pt. 1 bracht hier verandering in. Wat doet zes jaar tijd met bandleden en bijgevolg dus ook met het eindresultaat? Was de sound logisch geëvolueerd of is de band gevallen voor een commercieel geluid?

Stilstaan is achteruitgaan, een mening waar vele bands mee akkoord zullen gaan, en dus ook Royal Jake. Vanaf de eerste seconde hoor en voel je dat de sound naar een hoger niveau werd getrokken. De gitaren klinken sterker dan ooit tevoren, en ook de vocal van Pete RJ heeft een bredere reikwijdte. Metalheads zullen zich uren kunnen amuseren met deze nieuwste telg, maar wat met de hardcoreliefhebbers? Is de transformatie dusdanig erg dat deze zullen afhaken? Zij die al een liefde hadden voor de band hoeven zich geen zorgen te maken. Nog steeds trapt Royal Jake, op de meest onverwachte momenten, het gaspedaal vol in. Live gaat dit voor harde moshpit zorgen, geen duw- en trekspelletjes voor beginners. Voor de liefhebber met oogkleppen op zal dit geheel net wat te fel doordrenkt zijn van de metalelementen.

Op deze Chronicles Of Divided Species – Pt. 1 prijken “slechts” vijf nummers, hierdoor behoort het tot het clubje uitstekende ep’tjes van de band. Dat van deze vijf nummers mij slechts één nummertje wat tegensteekt, is een jammerlijk feitje, maar had ik wel verwacht. Royal Jake maakt eigenwijze metal waar hier en daar de hardcore in overvloed aanwezig is. Logischerwijs heeft deze band ook enkele echte metalsongs. Burn Sorrow start nog veel belovend maar wanneer het refrein aanbreekt verlies ik steeds mijn aandacht. Het is allemaal wat te gezellig en de strofe komt net iets te vaak terug. De passages tussen de refreinen door zijn dan weer volle neut, wat live voor raar sfeertje zal zorgen. Wie weet sta ik binnenkort zelf mee te schreeuwen met het refrein als ik Royal Jake eindelijk eens aan het werk mag zien! Want sfeer en beleving kunnen een song naar een andere dimensie brengen.

Vergeet het bovenstaande, wat je moet onthouden is dat ook deze nieuwste telg een waar pareltje is geworden. Wanneer je er als Belgische band in weet te slagen, dat ik als redacteur verschillende malen de bedenking maak dat Parkway Drive beter zo was geëvolueerd, dan weet je dat het goed zit. De Aussies mogen binnenkort de mainstage van zowel Graspop als Jera On Air afsluiten. Als Royal Jake met deze sound meerdere platen kan vullen én live de boel op z’n kop kan zetten, wie weet wat er dan in de toekomst nog kan gebeuren!

T Minus 10 is mijn favoriete track op deze nieuwste telg. Zoals steeds schiet Royal Jake furieus uit de startblokken, maar wanneer ze de kans hebben om wat te verzwakken geven ze nog een extra dreun. Ook bij de tweede mogelijke tempowisseling herdoen de Belgen dit kunstje waardoor ze op kruissnelheid zitten. Wie dacht dat de band dan snel naar adem zal happen zit verkeerd. Wanneer we het einde naderen temporiseren ze even, om finaal uit te halen met een knoepert van een breakdown. Eentje die op plaat uitbolt in het oneindige. Live kan de band hier beslissen om de voorhamer écht boven te halen en de breakdown nog een keer te doen exploderen.

Royal Jake levert wederom een heerlijk plaatje af. Het is een schande dat ik deze topband uit het oog ben verloren. De kracht die de band in 2016 zo uitstraalde is nog steeds pertinent aanwezig. Datgene maken waar ze als collectief volledig achter staan, en dat voel je als luisteraar. Hopelijk weet de band een goed gevulde concertenagenda te versieren en kruisen onze wegen snel. Als Royal Jake dit kan brengen mét de nodige overtuiging dan heeft het goud in handen.

Tracklist:

  1. Defined
  2. Heaven Days
  3. Burn Sorrow
  4. T Minus 10
  5. Another level

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X