Blast From The Past 2022 @ Kubox – Kuurne
Hughes Vanhoucke

Blast From The Past (Kubox – Kuurne) is een indoor metalhappening die al een aantal jaren bestaat en net als zoveel andere festivals een tijdje niet kon doorgaan door de plaag die de wereld gedurende vrijwel twee jaar lang teisterde. Net geen tien jaar geleden vond de eerste editie plaats met onder andere de band van organisator Kenny Geerts, Ethernal Breath, en naast een aantal Belgische ook drie internationale bands. Fast forward naar bijna 10 jaar verder en de bill is heel erg internationaal geworden met een aantal relatief grote namen.

Met het middagmaal net achter de kiezen mochten we het Belgische Warhead verwelkomen die afgelopen zomer nog op de planken stond van het nabijgelegen Alcatraz.
Deze pioniers van de Belgische speed metal uit Brussel zijn sinds vorig jaar terug van lang weggeweest en mochten op Blast From The Past hun eerste album in 36 jaar voorstellen nadat de band in 1989 ophield met bestaan. Bassist Pierre Vercaigne a.k.a. Evil Tyrant is er helaas niet meer bij. Dilbeekenaar en gitarist Didier Capelle is echter nog steeds van de partij, de rest van de bandleden zijn echter nieuw wat niet belette een sterke indruk achter te laten als enige vertegenwoordiger van België. Een ideale opener.

Didier Capelle, het enige overgebleven oorspronkelijk lid van Warhead.

Na een Belgisch gourmet amuse-bouche kregen we als tweede band het uit de Franse Pyreneeën afkomstige Tentation die haar jongste werk en allereerste langspeler sinds hun ontstaan ondertussen tien jaar geleden kwam voorstellen, Le Berceau des Dieux. Een werk dat helemaal in het Frans werd opgenomen en dus ook zo gebracht werd. Onze zuiderburen verschaften het talrijker wordend publiek old school heavy metal met een betrekkelijk melodische en catchy zang terwijl bijwijlen ook een snuif thrash gestrooid werd. Hier en daar kon je ook opgenomen synths horen maar het hoofdingrediënt was ongetwijfeld het gitaarwerk van Guillaume Dousse. De Britse goden van de heavy metal, Judas Priest, zijn ongetwijfeld een grote bron van inspiratie voor de muzikanten terwijl het vocale gedeelte van frontman Patrice Rôhée toch wel elders te zoeken is met ietwat hogere tonen.

Tentation@ Blast From The Past 2022 – Kubox – Kuurne

Ik keek uit naar Cobra Spell vermits ik de band van ex-Crypta en ex-Burning Witches gitariste Sonia Anubis nog nooit aan het werk had mogen zien. Hier kregen we opnieuw heavy metal te horen maar dan met een stevige toets sleaze. Tegenwoordig bestaat de band uit Tilburg volledig uit dames terwijl hun eerste ep uit 2020 nog opgenomen werd met drie mannen.

De Italiaanse frontman in Spaanse loondienst Alex Panza (Hitten) werd vervangen door de Spaanse zangeres van Born In Exile, Kristina Vega. Sonia Anubis deelde het gitaarwerk met de bevallige Braziliaanse Noelle Dos Santos die tegenwoordig in Duitsland een vaste stek heeft. Om het gezelschap helemaal internationaal te maken werd het vier snaren hakmes gehanteerd door de Oekraïense Angelina Vehera.

Kris Vega & Sonia Anubis – Cobra Spell @ Blast From The Past 2022 – Kubox – Kuurne

Het vrouwelijke gezelschap leek goed op elkaar ingespeeld niettegenstaande een deel van de band nog maar pas sinds dit jaar het gezelschap vervoegd heeft. Cobra Spell relatief vroeg in de namiddag plaatsen leek een goede zet te zijn, de zaal was goed volgelopen tegen dat de dames aan zet waren met een geschat publiek van tussen de 500 en 600 aanwezige metalheads.

Cobra Spell @ Blast From The Past 2022 – Kubox – Kuurne

Bijna halfweg de bill werd Duitse glam en old school metal geserveerd door Stallion met drie long plays op hun actief en als hun stramien aanhoudt krijgen we volgend jaar een vierde. De Teutonen deden me meteen denken aan Crisix uit Barcelona, zowel op muzikaal als  op vestimentair gebied. We kregen een mix van heavy metal, thrash metal en glam metal die een heel erg back to the eighties gevoel bracht met vijf jongens die ongetwijfeld pas het levenslicht zagen in de nineties zoals een deel van het publiek op dit aangename festival.
Metal is helemaal niet dood als je ziet dat toch heel wat bezoekers naar Blast From The Past afzakten in deze barre economische tijden en dit twee weken voor kerstmis wanneer voor de meesten de portemonnee flink moet bovengehaald worden. De jonge leden van Stallion waren ongetwijfeld de meeste energieke van de ganse dag door onafgebroken heen en weer te lopen op het podium en meermaals op de geluidsversterking te gaan staan in de fotopit.

Pauly – Stallion @ Blast From The Past 2022 – Kubox – Kuurne

Het Britse Absolva uit Manchester, al woont Luke Appleton tegenwoordig in Birmingham, mocht zich opwarmen om na hun set Blaze Bayley te begeleiden zoals ze dat al jaren doen en zo de avond op gang te trekken. De band vierde dit jaar haar tienjarig bestaan met een zesde album die via Rocksector uitgebracht werd, de label van de vader van de broers Appleton die bij de band voor het gitaarwerk zorgen.

Luke & Chris Appleton – Absolva @ Blast From The Past 2022 – Kubox – Kuurne

De heavy metal van de Britse school bracht wat verandering net als Cobra Spell dat eerder op de namiddag al had gedaan, geschoeid op dezelfde leest als de grootmeesters van de Engelse new wave of British heavy metal, Iron Maiden. Het grootste deel van de set bestond uiteraard uit tracks van Fire In The Sky maar het publiek in Kuurne kreeg uiteraard een aantal klassiekers van de band te horen zoals Code Red of From Beyond The Light ondersteund door een leger Absolva fans die de band al jaren volgen dankzij hun vele shows in België en voor heel wat sfeer zorgden tijdens de leuke set van de eerste van vier Britse bands.

Luke Appleton – Absolva @ Blast From The Past 2022 – Kubox – Kuurne

Lang mochten de jongens van Absolva niet uitrusten, niet eens de tijd om de backstage op te zoeken. Amper twintig minuten nadat ze de laatste noot gespeeld hadden met hun eigen band stonden de jongens al opnieuw op de bühne maar deze keer met Blaze Bayley zoals eerder aangekondigd.
Bayley tourt momenteel door Europa met zijn Iron Maiden 25th Anniversary show waarin de voormalige frontman van Iron Maiden (1994 – 1999) een set brengt met hoofdzakelijk nummers die uitgebracht werden tijdens de vijf jaar dat hij lid was van The Beast.

Blazer Bayley @ Blast From The Past 2022 – Kubox – Kuurne

De Brummie was zaterdagavond heel goed bij stem, leek de vriendelijkheid zelve en alles tijdens de show zat goed terwijl het publiek smulde van de Maiden nummers, een fan had zelf een vlag meegebracht van Iron Maiden en slaagde erin om zich een weg naar de eerste rij te banen om gans de set uit de bol te gaan.

Blazer Bayley @ Blast From The Past 2022 – Kubox – Kuurne

Van de derde Britse band van de dag, Cloven Hoof, had ik nog nooit gehoord en geef vrij en vrank toe dat dit een jammere zaak is. Ik was heel erg onder de indruk van deze mix van rijpe mannen waarvan één een lookalike Sammy Hagar en relatieve jonkies die onder hun vijf behoorlijk explosief waren. Ik vond het dan ook heel jammer dat veel aanwezigen tijdens de set van Cloven Hoof duidelijk afwezig waren en dan nog in grote getallen.

Cloven Hoof @ Blast From The Past 2022 – Kubox – Kuurne

Raven mocht optreden als sub-headliner en deed wat van hen verwacht werd, het dak van de Kubox blazen.
De zestigers uit Newcastle die al bijna een halve eeuw meedraaien in de carrousel van heavy metal hadden met Mike Heller een beest van een drummer meegebracht die ondertussen al vier jaar deel uitmaakt van het trio en net als Mike Portnoy in meer dan een handvol bands de drumvellen laat afzien, onder hen Fear Factory.

Mike Heller – Raven @ Blast From The Past 2022 – Kubox – Kuurne

Naar goede gewoonte maakten de nestors op de affiche gebruik van de meest vooraanstaande technieken op gebied van microfoons waarbij frontman John Gallagher een draadloze microfoon gebruikte die vastgemaakt werd rond zijn hoofd. Beide zestigers en tevens broers zochten elkaar vaak op en brachten een set die vrijwel de hele carrière van Raven doorliep.

John Gallagher – Raven @ Blast From The Past 2022 – Kubox – Kuurne

Even na 23:00 uur was de tijd rijp voor de headliner van deze edite. De Zwitsers van Coroner worden beschreven als een thrash band maar wat ze brachten was iets heel anders dan klassieke thrash maar eerder een mix van industrial metal en prog metal met iets gothisch  tintje wat ervoor zorgde dat heel wat aanwezigen met oogkleppen de plaat poetsten of zich naar de bar begaven.

Coroner @ Blast From The Past 2022 – Kubox – Kuurne

Het was een waar genoegen de Zwitsers live te mogen aanschouwen die ik een paar jaar geleden voor het eerst aan het werk had gezien in volle dag op een openlucht festival in Gelsenkirchen en me toen onverschillig lieten. Wat ze hier brachten vond ik aan de rand van het fenomenale. Live bandlid Daniel Stössel zorgde voor een heel andere sfeer dan wat ik mocht verwachten dankzij zijn inbreng van keyboards en samples. Even deed Coroner met zelf denken aan Front 242. Een meer dan waardige afsluiter naar mijn bescheiden mening.

Ron Royce, frontman van Coroner @ Blast From The Past 2022 – Kubox – Kuurne

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X