Leegems Metal Fest @ JH Den Traveir – Ledegem
Hughes Vanhoucke

In deze onzekere tijden worden behoorlijk wat kleinere festivals geannuleerd, maar Leegems Metal Fest had een bill in elkaar gebokst met een mix van West- en Oost-Vlaamse metal die ondanks de kwaliteit niet te hoog gegrepen was voor de kassa van de organisatie en ontegensprekelijk kon doorgaan. Volgens ik vernomen had werden 350 tickets verkocht voor een zaaltje met een iets lagere capaciteit maar doordat wellicht een handvol kaarten verkocht werden aan sympathisanten kon iedereen wel binnen en er was uiteraard nog plaats in café Den Traveir in Ledegem ergens tussen Menen en Roeselare. Op de affiche Cuttermess, Fire Down Below, At The Front en Dyscordia waarvan drie van de vier bands te maken hadden met nieuwe of afscheidnemende drummers.

Het kermisweekend van 8 en 9 oktober had wat volk op de been gebracht in de rustige gemeente, maar het was ongetwijfeld Jeugdhuis Den Traveir die het meeste volk lokte vanaf 19:00 uur wanneer de eerste band van de avond het relatief brede podium betrad, meer bepaald het uit de regio Sint-Niklaas afkomstige Cuttermess. Met cross-over metal aangevoerd door de prettig gestoorde frontman Kris die ik afgelopen zomer mocht ontmoeten op het door regen geteisterde Summer Breeze festival in het Duitse Beieren was dit een schot in de roos om het publiek op te warmen.
De band gaf het volle pond terwijl frontman Kris de volle breedte van het podium gebruikte en regelmatig een Karate Kid sprong maakte in een werkoverall. Zin voor humor had de Frank Zappa-lookalike alvast wel terwijl het publiek net uit de diepvries kwam en nog moest ontdooien met behulp van wat uit de tapkranen liep. Beide gitaristen mochten regelmatig hun ding doen terwijl de ritmesectie het wat rustiger aan deed. Drummer Gunnar zorgde met twee andere drummers voor de rode draad op dit leuke festivalletje en zat misschien wel voor de laatste keer achter de drumkit van Cuttermess waardoor een oproep gedaan werd voor de zoektocht naar een potentiële  nieuwe vellentemmer.

Kris – Cuttermess @ Leegems Metal Fest 2022

Leuk was de aankondiging van positieve conditioning waarbij headbangen, crowdsurfing of stagediving horen maar helaas was niemand genoeg ontdooid om er aan deel te nemen en dus werd ook geen beloning uitgekeerd uit de Positive Conditioning zak. Na een nummer over de negatieve invloeden van sociale media en de titeltrack van hun ep, Guillotine, namen de jongens afscheid van het podium maar niet meteen van Ledegem, frontman Kris bleef alvast heel de avond aanwezig; heel positief van hem.

Na een relatief lange change over was om 20:30 uur het moment aangebroken voor een portie eclectische stoner met de immer groeiende Fire Down Below uit het Gentse maar met behoorlijk wat West-Vlaamse inbreng. De muzikaal zeer begaafde Gentenaren brachten een mix uit hun bestaande werk die ze uit hun twee albums putten en weldra aangevuld wordt met een derde langspeler.

Fire Down Below @ Leegems Metal Fest

Na de band een aantal keren live aan het werk gezien te hebben op uiteenlopende festivals (Headbanger’s Balls Fest en Zingem Beeft om er een paar op te noemen) viel het me op hoe sterk en kwalitatief Fire Down Below wel is. Het kwartet heeft inmiddels nationale en internationale ervaring met onder andere een show in The Black Heart in het hart van Camden Town in de Britse hoofdstad, in het kader van Desert Fest London, waar ik onlangs zelf nog aanwezig was samen met het Mexicaanse Anima Tempo.

Fire Down Below @ Leegems Metal Fest

Band # 3 moest niet van heel ver komen. At The Front is afkomstig uit het nabije Wevelgem en bracht oldschool thrash metal van de bovenste plank zoals we dat gewend zijn van het kwartet die een nieuwe drummer meegebracht had, een zekere Ash. Een eerste kennismaking althans wat mij betreft en die samen met gitarist Dimi uit het noorden van de provincie afkomstig is, meer bepaald respectievelijk regio Brugge en Oostende.
Het publiek kreeg stevige kost geserveerd met een pittig groovesausje die duidelijk aansloeg en de zaal omvormde in een zweterige work-outzaal waar menig calorieën verbrand werden en de nekspieren stevig op proef stelden.

At The Front @ Leegems Metal Fest

Een groot deel van de jongste ep, Faith, kwam aan bod maar er werd ook verder teruggeblikt naar het allereerste werk van de jongens uit Wevelgem en omstreken bekend als Plan B. Een cover en een medley bestaande uit stukjes Machine Head en Korn kwam halfweg de show uit de bus om na een dik half uur af te sluiten met het slotstuk van Faith, namelijk Betrayed.
Een half uur was uiteraard te kort waardoor we een stevige encore kregen met Roots Bloody Roots en Bring Back The Bullet dat aangekondigd werd met “Mocht je je hond in de tuin zien rondlopen met een kogel in zijn muil dan is hij op goede weg voor Bring Back The Bullet” of iets in die aard. At The Front toonde hier aan een niet te verwaarlozen meespeler te zijn in de Belgische thrashscene.

At The Front @ Leegems Metal Fest

Last but not least, Dyscordia in een tot de nok gevulde zaal. Veel lokaler kon niet in deze kleine gemeente. De twee ouderdomsdekens van de band, frontman Piet Overstijns en gitarist Guy Commeene hebben allebei een verleden in Ledegem. Eerstgenoemde is afkomstig van Ledegem terwijl shredder en tattoo-artist Guy Commeene zijn kinderbroeken en eerste jeans sleet in Ledegem maar net buiten de rand ervan woonde. Voor de hele band en de Dyscordia Army Fanbase was het een speciale avond, eentje die in het kader van het afscheid stond. Drummer van sinds het prille begin, Wouter Debonnet, had een aantal maanden eerder de beslissing genomen om de drumsticks aan de haak te hangen. Een jammere zaak voor veel fans maar één die gerespecteerd moet worden.

Wouter Debonnet – Dyscordia @ Leegems Metal Fest

De show zelf bestond uit een vrij homogene mix afkomstig uit de drie albums die de Kortrijkse band op de mensheid losliet met een lichte meerderheid nummers afkomstig van Delete/Rewrite, het jongste album dat verscheen kort voor de wereld in lockdown ging en eigenlijk niet kon gepromoot worden zoals het hoorde ondanks de kwaliteit van de plaat. Parels uit de twee eerste platen zoals Twin Symbiosis, From Sight To Black, Never Will of Chthonic Star vormden de hoogtepunten uit het oudere werk terwijl de show aangevat werd met twee tracks uit eersteling Twin Symbiosis, In Solitude en My Devotion. Dyscordia bewees nogmaals tot de crème de la crème van de progressieve melodieuze metal van de Belgische scene te horen en ik mag enkel hopen dat dit in de toekomst zo mag blijven.
Net voor het slotnummer werd drummer Wouter Debonnet in de bloemetjes gezet door de band en werd heb een kader met een fotocollage overhandigd door de andere bandleden net als een aantal andere geschenken waarna de drummer de ander vijf leden elk om beurt innig omarmde onder luid applaus van de uitverkochte zaal. De laatste aan beurt was zijn bloedeigen broer Martijn Debonnet met wie Wouter al sinds zijn jeugdjaren samen musiceert.
Vanuit Amped-Up wensen we Wouter het allerbeste toe en verwelkomen we zijn vervanger Chevy Mahieu gekend van onder andere Mr. Myst en in het verleden Entheogen en Decades of Metal.

Dyscordia @ Leegems Metal Fest

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X