5 aanraders voor Euroblast 16 (Deel 2)
Yngwie Vanhoucke

Dit weekend vindt de hoogmis van de progressieve metal plaats, Euroblast gaat zijn 16de editie tegemoet en zoals altijd gaat dit door in de Essigfabrik in Keulen. Er zijn nog steeds tickets beschikbaar mocht het festival onder je radar gegaan zijn, wij van Amped-up.be zullen er bij zijn en raden je 10 bands aan over twee artikels heen. Hier onze laatste vijf aanraders van dit uitstekend weekend.

Voyager

Deelnemers van het Eurovision songfestival keren terug naar Euroblast na hun laatste show in 2019 in Keulen. Het is onmogelijk om het geluid van Voyager te catalogiseren, het kwintet van Perth, Australië is fusioneert meerde genres in een en kent geen limieten. Het is zeer melodieuze, maar dan ook zeer progressieve, invloeden van synthpop en op momenten djent die ze dan samen mixen tot een geheel die een metalfeest is.

Hun liveperformance staat gekend door veel dance-energie die een positieve vibe meebrengt tussen de metal en de pop. De schreeuwende riffs en de catchy/sassy synth melodieën zijn aanstekelijk op en naast het podium.

Ondanks dat de band al zeven albums op de teller heeft staan, zijn ze nooit gestopt met zichzelf te heruitvinden en hun geluid naar de volgende stap te brengen. We staan klaar om de kracht van de keytar live aan het werk te zien.

Vola 

Vola is een band die zeer gewaardeerd wordt op Euroblast, de band heeft er al meerdere keren gespeeld en iedere keer sloeg het in als een bom, van opener enkele jaren geleden naar subheadliner dit jaar.

De Deense band bracht in mei hun derde langspeler uit, Witness, een album die in de smaak viel en mooi de progressie van dit progressieve rockkwartet. Onze review van Witness kan je hier lezen.

Ze zijn momenteel bezig met een Europese tour die ze afsluiten op Euroblast, dit zal dus zeker een magnifiek concert worden. Net zoals veel van de bands op Euroblast mijden ze België tijdens hun tour. We hebben het geluk gehad dat ze op Alcatraz stonden en daar hebben ze ook een prachtig concert gegeven, maar deze op Euroblast zal dat op Alcatraz gegarandeerd overtreffen.

Four Stroke Baron

Four Stroke Baron komt met een unieke mix van progressieve rock en new-wave/post punk, overvol met catchy riffs en onvergetelijke refreinen. Om hun geluid te appreciëren moet je het concept en thema van hen begrijpen die raar, maar waar, grappig is.

Met hun lyrics en video’s werpen ze een satirische blik op de menselijke conditie, gezien door hun eigen vervormde lens en verteld via verhalen met smerige anekdotes, van een moorddadige razernij op een kegger terwijl hij verkleed was als een ridder, tot vast komen te zitten in een casino tijdens een overval terwijl hij op acid was, en andere avonturen. De synergie tussen Kirt Witt, zanger en gitarist, en Matt Vallarino, drums, leidt je door de donkerste lagen van hun thuisstad Reno, Nevada.

Nog een voetnoot: hun laatste album Classics die vorig jaar uitkwam werd gemixt door niemand minder dan Devin Townsend. Een album dat bij veel media met een goed oog werd goedgekeurd.

Cold Night For Alligators

Hippotraktor werd samen met deze Denen van Cold Night For Alligators aangekondigd als vervangers van bands die er jammer genoeg niet konden geraken. Het jammeren was niet voor lang, want net zoals onze Belgen zijn deze Denen uitstekende vervangers. De band stond er al eens een paar jaar geleden.

Ze brengen een mix van progressieve math rock met alternatieve invloeden, een mix die ik zeer waardeer, want deze Denen weten hoe ze het moeten doen. Van melodieuze stukken gaan we naar gewelddadige explosies.

Deze keer mogen ze het grote podium op, iets wat ze uitstekend zullen doen na hun passage in de kelder van Euroblast. Wees klaar voor de grote explosies in de Essigfabrik.

Vildjartha

Het festival afsluiten valt ter ere van het Zweedse Vildjartha. De band kreeg deze eer ook al eens een paar jaar terug, maar dit jaar doen ze dat met een tweede album onder de riem.

De band brengt ons een zware djent die zekere invloeden heeft van Meshuggah. Het is een zware afluister, maar eentje die zeker in de smaak zal vallen. Mensen zullen voor een laatste keer helemaal uit hun bol kunnen gaan.

Thall

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X