5 aanraders voor Euroblast 16 (Deel 1)
Yngwie Vanhoucke

Dit weekend vindt de hoogmis van de progressieve metal plaats, Euroblast gaat zijn 16de editie tegemoet en zoals altijd gaat dit door in de Essigfabrik in Keulen. Er zijn nog steeds tickets beschikbaar mocht het festival onder je radar gegaan zijn. Wij van Amped-up.be zullen er bij zijn en raden je tien bands aan over twee artikels heen. Hier onze eerste vijf aanraders voor dit uitstekend weekend.

Plini

Deze Australische gitaarvirtuoos komt regelmatig af naar Europa, maar het is ondertussen al 4 jaren geleden dat hij naar België kwam. Hierdoor mag je deze kans niet laten liggen om Plini dit weekend net over de grens aan het werk te zien in Keulen. Zijn laatste album Impulse Voices kwam uit in 2020, maar heeft nog niet veel kansen op het podium gekregen. De review van dit album kan je hier lezen.

Euroblast is de start van een kleine Oost-Europese tour samen Unproccesed. Het optreden in Keulen is voor wij Belgen het dichtste optreden om naar toe te gaan en dit samen met nog veel andere bands.

Plini werd al meerdere keren uitgeroepen tot de beste prog gitarist ter wereld en hij kreeg al veel lovende woorden van onder andere Steve Vai. Inspiratiebron van dienst voor Plini is Joe Satriani omdat die prachtige melodieën kan creëren zonder al te flashy te moeten doen. Mis dus zeker niet de kans om Plini je te laten meenemen op de zwevende melodieën die hij uit zijn kenmerkende Strandberg-gitaar tovert. Aanstaande vrijdag om 21:45 aan het werk te zien in Keulen, want wie weet zal het een eind duren voordat hij terugkomt naar Europe.

Humanity’s Last Breath

Iets helemaal anders dan Plini, geen zweverige melodieën, maar loeiharde progressieve death/black metal. Buster Odeholm die vroeger drum speelde bij Vildjharta, maar ondertussen de basgitaar in de handen heeft bij de band, had wat vrije tijd en zo kwam Humanity’s Last Breath aan het daglicht.

Vorig jaar brachten ze Välde uit, reeds hun vierde album, die hier bij ons zeer in de smaak viel. Lees de review hier.

De band speelde enkele jaren geleden al op Euroblast en sloeg toen alles aan gorten. Wat een spektakel was me dat toen, een spektakel die ongetwijfeld opnieuw zal gebracht worden in de Essigfabrik die nogmaals te klein zal zijn voor het geweld van deze zweden. In december gaat de band op tournee samen met Bleed From Within, maar gaan jammer genoeg niet passeren in België dus is Euroblast een uitgelezen kans om deze mannen aan het werk te zien op zaterdagavond omstreeks 20 uur.

Dirty Loops

Het Zweedse Dirty Loops is een vreemde eend in de line-up van Euroblast want ze brengen hun eigen mix van jazz, funk, R&B en elektronische dance muziek met veel invloeden van de pop.

De vrijheid om te spelen met de verschillende muzikale stijlen is wat de band typeert. Hun dosis funk en groove zijn onwaarschijnlijk aanstekelijk voor iedere muziekliefhebber.

Het zal een plezier zijn om de geniale Henrik Linder te zien slappen op de dikke basgitaarsnaren, Jonah Nilson zwoele stem en tenslotte Aaron Mellergårdh op percussie. Met drie albums onder de gordel en een uitstekende show op de laatste Radar festival zijn ze er helemaal klaar voor om Euroblast te laten dansen

 

Hippotraktor

In het dichte Keulen zijn er al enkele Belgische bands gepasseerd op deze hoogmis van de progressieve metal. Zo leerde ik BEAR kennen in 2017 en Strains in 2019. Dit jaar valt de eer om de Belgische progressieve metalvlag te presenteren aan Hippotraktor.

De laatst aangekondigde band voor dit festival ter vervanging van een band die er niet kan geraken. Een uitstekende keuze volgens mij, want de Mechelaars spelen de ene zaal/tent/festivalweide na de andere plat. Met een uitstekende debuutalbum ‘Meridan’ die van onze reporter lovende woorden kreeg, meer van die review kan je hier lezen. Dit album brachten ze meteen uit via een prachtig label, namelijk Pelagic Recods.

De Mechelaars krijgen de eer om de main stage te openen op zondag. Met nummer zoals Manifest The Mountain en Mover of Skies gaan deze mannen het publiek meteen opwarmen vanaf de eerste noten.

Destrage

Hippotraktor opvolgen is geen gemakkelijke taak, maar een taak die de italianen van Destrage wel aankunnen. De snelle mathcore zal het publiek tot beweging brengen op de vroege uren.

Ze brachten zo’n twee weken geleden hun nieuwste album uit, ‘SO MUCH, too much’, die jammer genoeg mijn radar voorbijgegaan is door werk, is nochtans een album om u tegen te zeggen.

De band heeft al een tijdje geen podium meer gezien, dus vol spanning staan ze klaar om hun nieuwste album met explosief geweld op ons los te laten. Net zoals veel voorgaande bands komen deze mannen ook niet naar België dus mis de kans niet om ze live aan het werk te zien in Keulen.

 

Dit zijn onze eerste 5 aanraders voor Euroblast, morgen geven we er nog 5 die jullie niet mogen missen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

maart

Geen concerten

april

Geen concerten

X