Municipal Waste - Electrified Brain
Label: Nuclear Blast Records
79
Ashley Bickx

Het moet gezegd: voor een crossover thrashmetalband laat Municipal Waste haar fans wel zeer lang wachten op nieuw materiaal. Maar liefst vijf jaar zijn er verstreken sinds de band op de proppen kwam met het verrassend sterke Slime And Punishment. ‘Verrassend’, want met op dat ogenblik al vijf langspeler op de teller, was het stilaan geen sinecure meer om als band in een specifieke metalen niche nog enigzins het spreekwoordelijke wiel heruit te vinden. Toch slaagden deze heren er vijf jaar geleden in om een bovengemiddeld schijfje af te leveren. Ondertussen zijn we dus vijf jaar verder en bracht de band op 1 juli langstleden album nummer zeven uit, genaamd Electrified Brain. Een schijfje dat opnieuw voortsproot uit de fijne samenwerking met Nuclear Blast Records.

Waar Municipal Waste een kleine twintig jaar geleden een nieuwe, ferme wind liet waaien binnen het crossoverlandschap, is die wind de voorbije jaren alleen maar aan kracht toegenomen. Deze band wordt in geen geval nog langer beschouwd als een soort van gimmick, maar is doorheen de jaren uitgegroeid tot een band die kan rekenen op een trouw legioen aan fans en zich daardoor ook ferm heeft weten opwerken richting de top. De fans en volgers van de band weten dan ook keer op keer waar ze zich aan kunnen verwachten, namelijk snedige crossover thrash metal, waarbij werkelijk ieder nummer aanleiding geeft tot een serieuze, uit de kluiten gewassen mosh- en circlepit. Iets wat op deze Electrified Brain wederom niet anders is. Van bij de eerste noten sleurt Municipal Waste de luisteraar mee op een wilde achtbaanrit waar de Kondaa uit Walibi niets tegen is.

Met een gemiddelde speelduur van twee en een halve minuut hebben deze Amerikanen hun songmateriaal opnieuw aardig compact weten houden, waardoor je als luisteraar werkelijk van de ene in de andere song gegooid wordt om vervolgens tot de conclusie te komen dat dit plaatje alweer ten einde gekomen is. Gelukkig bestaat er nog zoiets als de replay-button…

 

Zoals eerder al werd opgemerkt, vindt Municipal Waste ook op deze Electrified Brain het warm water niet opnieuw uit. De band is echter wel niet op haar lauweren beginnen rusten. Op Demoralizer komt Municipal Waste bij momenten zeer melodieus voor de dag, terwijl Restless and Wicked wel wat neigt richting traditionele heavy metal en speed metal. Bovendien slaagt de band er toch opnieuw schijnbaar moeiteloos in verfrissend voor de dag te komen ook al wordt er in essentie weinig aan de formule gesleuteld. Je moet het ze maar nageven…

Waar de band wel zeer grote stappen voorwaarts heeft weten zetten betreft het aspect artwork. Waart het artwork bij voorganger Slime And Punishment toch echt wel aan de fletse kant was, kan deze Electrified Brain rekenen op een hoes die qua opzet vrij eenvoudig is, maar die wel bol staat van de details en daardoor werkelijk een lust voor het oog genoemd kan worden. Alleen al voor de hoes kan men blindelings overgaan tot aanschaf van dit werkstuk!

Electrified Brain is dan ook gewoonweg opnieuw een vintage Municipal Waste plaat, waarbij deze stilaan legendarische crossoverband haar status als pionier binnen het genre nog maar eens weet te bevestigen. Veel vernieuwing moet je als luisteraar niet meteen verwachten. Vanuit die optiek is dit nieuwe werkstuk ook een logische toevoeging aan het oeuvre van Municipal Waste. Het sterke artwork van James Bousemo verdient tot slot nogmaals een specifieke vermelding!

Tracklist:

 1. Electrified Brain
 2. Demoralizer
 3. Last Crawl
 4. Grave DIve
 5. The Bite
 6. High Speed Steel
 7. Thermonuclear Protection
 8. Blood Vessel / Boat Jail
 9. Crank The Heat
 10. Restless And Wicked
 11. Ten Cent Beer Night
 12. Barreled Rage
 13. Putting On Errors
 14. Paranormal Janitor

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X