Lucid Grave - Cosmic Mountain
Label : Electric Valley Records
77
Vanpevenaeyge Carly

Lucid Grave is een donkere heavy psychedelic rockband met stoner/doominvloeden uit Kopenhagen, Denemarken. Hun inspiratie halen ze in de heavy rock uit de jaren 70, zoals Black Sabbath, Coven, Hawkwind en de punkscene uit de jaren 80 zoals Black Flag en The Nuns. Begin 2022 doken ze de studio in om hun eerste volledige album Cosmic Mountain op te nemen. Het album neemt je mee op een reis door je favoriete drugs van het leven, de hoogte- en dieptepunten, achtervolgd door de woestijn en vechtend tegen een waas van demonen.

Lucid Grave bracht in 2018 een titelloze demo uit en toerde vervolgens met bands als High Priestess, Cities of Mars, The Gates of Slumber en Heathe, terwijl hij ook verder werkte aan nieuw materiaal. In 2020 bracht het label Virkelighedsfjern de ep van Lucid Grave uit genaamd Goddess of Misery, een onderneming die ernstig werd verstoord door de uitbraak van het coronavirus – wat een tijdje geen shows betekende. Die tijd werd in plaats daarvan besteed aan het schrijven van materiaal voor hun eerste volledige album. In 2021 brachten ze een single uit genaamd Surfer Bat, een upbeat heavyrocknummer uit de jaren 70 met een vleugje gothic punk en een vleugje latinmuziek. Het trok de aandacht van het Italiaanse heavy psych label Electric Valley Records.

Op Cosmic Mountain komen de eclectische inspiraties van Lucid Grave op een nieuwe manier samen. De zes nummers op het album zorgen voor een coherente luisterervaring ondanks veranderingen in stijl en tempo. Van stoffige woestijn blues tot langzame, zware doom over rechttoe rechtaan space rock. De teksten op het album gaan over de spirituele strijd om jezelf en je plek in deze wereld te vinden. Soms worden deze worstelingen van buitenaf gezien, soms worden ze beschreven als demonen, maar meestal worden ze gezien vanuit het standpunt van drugsgebruik.

Titeltrack en opener van dit album, Cosmic Mountain, is het zwaarste nummer en tevens ook het langste (11.23 min) van Lucid Grave tot nu toe. Een doomy en psychedelisch nummer met gespannen, broeierige en beklijvende vocalen. Het heeft een intense en fragiele stemming in de opbouw die wordt geaccentueerd door een lage en angstaanjagende bas. Na de hallucinerende aanloop barst de track los eenmaal drums en gitaren invoegen. Old Spirit doet enorm denken aan bepaalde tracks van The Doors. Ook een band die hun druggebruik kon omzetten in hun muziek. Nu beweer ik niet dat Lucid Grave drugs gebruikt, maar de sfeer is enorm aanwezig.

De titel van de volgende track bevordert dit alleen maar. I’m Still High voldoet perfect aan de beschrijving van vorig nummer. De snaren van de gitaren worden zodanig getokkeld om de sfeer nog meer te bespelen. I Feel The Fire heeft met zijn tempowisselingen een langere tijd nodig om aanvaard te worden. Meerdere luisterbeurten zijn hier geen overbodige luxe. Stay Away zorgt voor een afkoelperiode. Wat het nummer aantrekkelijk maakt zijn de “wawa”-gitaarriffs, lang geleden dat we die nog ergens gehoord hebben. Curse Of The Crow zorgt voor nog een afsluitende trip van bijna 9 minuten.

De huilerige en soms zagerige vocalen van frontvrouw Malene komen soms irritant over en ik kan me voorstellen dat sommigen hier meteen op afknappen. Maar naarmate de tracks vorderen went het en komt het zelfs naturel over. Even doorbijten, want het went en bij bepaalde tracks zelf onontbeerlijk. Misschien gaan sommige Lucid Grave direct negeren maar geef deze band een paar luisterbeurten en laat je meeslepen op deze muzikale trip.

Tracklist

  1. Cosmic Mountain
  2. Old Spirit
  3. I’m Still High
  4. I Feel THe Fire
  5. Stay Away
  6. Curse Of The Crow

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X