Blind Channel - Lifestyles Of The Sick And Dangerous
Label: Century Media Records
80
Ashley Bickx

Metal is dikwijls maar zeer dun gezaaid op het Eurovisiesongfestival, maar meestal kan er wel gewag gemaakt worden van een succesvol huwelijk. Eerder trok Finland met Lordi in 2006 nog aan het langste eind. In 2021 was die eer weggelegd voor de hitsensatie Maneskin. De liefhebbers zullen zich echter voornamelijk (opnieuw) Finland voor de geest kunnen halen, want met Blind Channel werd er een stevige pot moderne metal open getrokken. De band wist dan ook vrij hoog te scoren, hetgeen deze heren absoluut geen windeieren gelegd heeft. Century Media Records kwam op de proppen met een niet te weigeren aanbieding, waarna op 8 juli met Lifestyles Of The Sick And Dangerous de eerste volwaardige langspeler in het post Eurosongtijdperk zal verschijnen. In navolging van de opzwepende show in Trix als voorprogramma van Electric Callboy enkele maanden terug, kon een recensie van dit plaatje uiteraard niet ontbreken.

Voor wie een hekel zou hebben aan het hele Eurosong circus stellen wij de heren van Blind Channel maar al te graag aan nog eens voor: Als Finse inzending eindigden deze heren zeer hoog in de eindafrekening met de hitsingle Dark Side. Een nummer dat het beste van opzwepende moderne metal wist te combineren met een bij momenten zeer ‘poppy’ insteek. Het voorbije jaar bracht Blind Channel een resem singles uit die nu op 8 juli zullen verschijnen op de derde volwaardige langspeler van deze band.

Wie Dark Side indertijd prima kon smaken, zal absoluut heel wat fun beleven aan dit nieuwste werkstuk. Het ‘Violent Pop’ gehalte werd verder uitgewerkt, waarbij de band voornamelijk op tekstueel vlak toch wel indruk te maken. Waar vele gelijkaardige bands zich uiteindelijk vast rijden door toedoen van veel te melige lyrics, slaagt Blind Channel er in om zowel actueel als pakkend voor de dag te komen. Zo spreekt opener Opinions voor zich, terwijl Bad Idea toch echt wel naar de keel weet te grijpen. Dat deze heren ook niet vies zijn om geregeld het gaspedaal stevig in te duwen, blijkt bijvoorbeeld uit songs als Alive Or Only Burning en Balboa, die beiden kunnen voortbouwen op een stevige nu-metalriff, waarbij een vleugje Linkin Park, My Chemical Romance en zelfs Korn nooit veraf zijn.

 

De grote kracht van Blind Channel zit hem nog steeds in de ijzersterke vocale wisselwerking tussen de frontmannen Joel Hokka en Niko Moilanen, die doorheen de jaren perfect op elkaar afgestemd zijn. Qua timbre bestaat er niet uitzonderlijk veel verschil tussen beide heerschappen, maar wie deze plaat integraal beluistert, zal niet anders dan kunnen toegeven dat er echt wel gewag gemaakt kan worden van een ‘match made in heaven’, hetgeen perfect tot uiting komt tijdens een song als We Are No Saints. Een nummer dat naadloos volgt op het intermezzo National Heroes en dat bol staat van de diverse muzikale invalshoeken en tempowisselingen.

Evenwel is het niet altijd rozengeur en maneschijn: vooral naar het einde toe heeft Blind Channel wat moeite om effectief de schwung er in te houden. Autopsy is wat mij betreft dan ook eerder te beschouwen als een minder geslaagd muzikaal experiment. Power For The Greedy redt naar het einde toe de meubelen, want met het afsluitende Thank You For The Pain wordt de angel er finaal uit gehaald. Een eerbetoon aan alle fans en vertrouwelingen is altijd een prachtig gegeven, maar een sterke plaat wordt nu eenmaal het best beëindigd met een knaller van formaat die de luisteraar ‘murw’ achter weet te laten. Iets wat op deze Lifestyles Of The Sick And Dangerous jammer genoeg niet het geval is.

 

Ondanks een eerder gezapig einde, weet deze plaat zeker en vast te overtuigen. Voor de zelfverklaarde puristen zal dit ongetwijfeld onmiddellijk af gedaan worden als ‘bagger eerste klas’, maar wie zijn of haar metal graag gevarieerd heeft en niet meteen beschikt over een stevig stel oogkleppen, zal deze Lifestyles Of The Sick And Dangerous zeker weten te smaken. Deze heren zijn namelijk niet voor niets verantwoordelijk voor het recente begrip ‘violent pop’…

Tracklist:

 1. Opinions
 2. Dark Side
 3. Don’t Fix Me
 4. Alive Or Only Burning
 5. Bad Idea
 6. Balboa
 7. National Heroes
 8. We Are No Saints
 9. Autopsy
 10. Power For The Greedy
 11. Thank You For The Pain

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X