Dark Funeral - We Are The Apocalypse
Label: Century Media Records
85
Ashley Bickx

Als één van de vele grondleggers van het blackmetalgenre mag Dark Funeral volgend jaar dertig kaarsjes uitblazen. Een lopende carrière, waar zeker de nodige wierook van onder het stof gehaald mag worden, want in de voorbije dertig jaar is Dark Funeral niet betrapt geweest op één valse noot. Begin 2016 tekende de band met Where Shadows Forever Reign opnieuw voor één van de betere blackmetalplaten van dat jaar. Jammer genoeg was het voor de fans nadien zeer lang wachten op nieuw werk. Een beproeving waar ondertussen gelukkig een einde aan gekomen is, want op 18 maart langstleden verscheen met We Are The Apocalypse album nummer zeven via Century Media Records. Een plaatje dat wij, mits enige vertraging, maar al te graag van een recensie voorzien.

Lord Ahriman, het enige overgebleven stichtend lid, is overduidelijk een man die niet bij de pakken blijft zitten. Dark Funeral kende de voorbije jaren namelijk heel wat personeelswissels. Zo ook na voorganger Where Shadows Forever Reign, want de man in kwestie kon zowel op zoek naar een nieuwe bassist als naar een nieuwe drummer. Gelukkig lopen er heel wat muzikanten rond die zich maar al te graag verzekerd zien van een stekje binnen de band, waardoor Dark Funeral ook anno 2022 opnieuw als een vijftal kan en mag aantreden.

 

De voorgaande platen Angelus Exuro Pro Eternus en Where Shadows Forever Reign waren stuk voor stuk bovengemiddelde platen, die gesmaakt werden door zowel de fans als het bredere metalpubliek. Bij aanvang van deze recensie kunnen we echter meteen met de deur in huis vallen, want Dark Funeral komt met deze We are The Apocalypse misschien wel voor de dag met haar beste werkstuk tot op heden. De nummers bevatten stuk voor stuk voldoende furie en razernij, waarbij de helderheid van de mix en mastering ervoor zorgt dat ieder instrument uitermate goed tot zijn recht komt. Naar goede zwartgallige tradities wordt er zeer vaak stevig van leer getrokken, maar op ieder moment blijft het muzikale geheel zeer duidelijk ‘opvolgbaar’. De doorwinterde blackmetalfanaat zal bovendien met grif moeten toegeven dat de meer melodische arrangementen het agressieniveau en de atmosfeer nergens schade weet toe te brengen, wat dan weer tot gevolg heeft dat de muziek van Dark Funeral net dat tikkeltje vlotter in het gehoor ligt en daardoor ook een iets breder publiek zal weten aan te spreken dan louter de puristen alleen.

Frontman Lord Ahriman toont ook op deze plaat weer waarom hij tot de betere vocalisten uit het genre behoort. Zijn raspende, rauwe strot loopt nog steeds als een rode draad doorheen dit werkstuk, met als grote pluspunt dat ieder woord dat de man in kwestie weet uit te ‘gorgelen’ perfect verstaanbaar blijft.

Met een totale speelduur van bijna drie kwartier valt er bovendien heel wat te beleven. Deze plaat kent namelijk nergens een aanzienlijke inzinking en de band heeft genoeg variatie in de nummers weten te verwerken. Zo bevat deze We Are The Apocalypse uiteraard voldoende agressieve en snelle nummers zoals opener Nightfall, Nosferatu en A Beast To Praise. Ook de liefhebbers van meer slepende, atmosferische black metal worden niet in de kou gelaten, want met nummers als Let The Devil In en When I’m Gone haalt Dark Funeral de voet van het gaspedaal en wordt de temperatuur onder het vriespunt gebracht.

Met We Are The Apocalypse is Dark Funeral er opnieuw in geslaagd om met een sterk album voor de dag te komen dat gerust gerekend mag worden tot de betere langspelers uit het oeuvre van deze bekende blackmetalband. De fans hoeven trouwens niet lang te wachten om hun muzikale helden aan het werk te zien, want op vrijdag 12 augustus zal Dark Funeral namelijk aantreden op Alcatraz om daar ter plaatse de Swamp Stage tegen de klok van 20u00 in vuur en vlam te zetten.

Tracklist:

  1. Nightfall
  2. Let The Devil In
  3. When Our Vengeance Is Done
  4. Nosferatu
  5. When I’m Gone
  6. Beyond The Grave
  7. A Beast To Praise
  8. Leviathan
  9. We Are The Apocalypse

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X