Fit For An Autopsy - Oh What The Future Holds
Label: Nuclear Blast Records
90
Ashley Bickx

Het deathcoregenre is de laatste tijd niet meer weg te denken uit de metalscene. Het grotere metalpubliek begint meer en meer te zwichten voor de hondsbrutale combinatie van death metal en metalcore, al dan niet in combinatie met een zekere grandeur en bombast. Bands als Thy Art is Murder, Shadow Of Intent en Lorna Shore zijn de laatste jaren aan een steile opmars bezig, hetgeen deze bands heel wat media aandacht oplevert. Fit For An Autopsy mag gerust aan dit lijstje worden toegevoegd, want deze heren mogen zeker beschouwd worden als één van de drijvende krachten achter het subgenre op zich. Op 14 januari verscheen met Oh What The Future Holds de langsverwachte opvolger voor The Sea Of Tragic Beasts uit 2019 en dat via Nuclear Blast Records. Vrolijk van de albumtitels zal je zeker niet worden. Of dat ook voor de muziek geldt, lees je hier!

Fit For An Autopsy is ondergetekende beginnen volgen sedert het album Absolute Hope Absolute Hell dat ondertussen ook al zeven kaarsjes mag uitblazen. Ongelofelijk hoe snel de tijd voorbij vliegt. Desondanks zijn deze heren er in die zeven jaar geslaagd om steevast om de twee jaar met een nieuwe plaat voor de dag te komen en hierbij heel wat naam en faam te maken, hetgeen een mooie platendeal opleverde bij het grote Nuclear Blast Records. Dat op zich vormt het mooiste bewijs dat deathcore ‘big business’ aan het worden is. Het gevaar dat dan spontaan opdoemt, is het verliezen van eigenheid en het zwichten voor het commerciële succes…

Gelukkig is deze vrees voor deze nieuwste plaat van Fit For An Autopsy volledig ongegrond. Oh What The Future Holds slaat namelijk in als een clusterbom deelt de ene mokerslag na de andere uit. Doorheen de jaren is de band er in geslaagd om de ideale combinatie te vinden tussen enerzijds de brute, lompe breakdowns en anderzijds de juiste dosis groove, waardoor de songs voldoende dynamisch aandoen. Opener Pandora voegt meteen de daad bij het woord en kan dan ook meteen als een eerste hoogtepunt beschouwd worden. Het eerste hoogtepunt van velen, want nagenoeg iedere song op deze Oh What The Future Holds mag beschouwd worden als van een uitzonderlijk hoog niveau.

 

Naast het ‘klassieke’ gebeuk trekt Fit For An Autopsy op haar eigen gekende manier de grenzen van het genre weer wat meer open. Zo horen we geregeld wat progressieve invloeden de kop opsteken, hetgeen duidelijk doorschemert in songs als het verhalende Two Towers, Collateral Damage en het afsluitende The Man That I Was Not, waarbij frontman Joe Badolato alle ruimte krijgt om zijn vocale kunnen te etaleren in de stijl van het meer recentere werk van Whitechapel. Naast die lichte progressieve toetsen, staat ook de groove bij momenten zeer prominent op de voorgrond. Zo lijkt het nummer Far From Heaven zowaar zelfs lichtelijk ondergedompeld te zijn in een bad vol Gojira. Het zijn maar van die kleine nuances die deze plaat naar een hoger niveau weten te tillen.

Naast de bovenstaande nieuwere elementen is en blijft Fit For An Autopsy uiteraard een deathcoreband en gooien ze er het liefst van al enkele stevige breakdowns tegenaan en dat op een duister bedje van zwartgalligheid. Een nummer als A Higher Level Of Hate laat wat dat betreft weinig aan de verbeelding over. Idem wat betreft Savages, waarbij de ene ‘chuggy’ gitaarriff na de andere de luisteraar om de oren gekatapulteerd wordt. Straffe kost in alle opzichten. Het schitterende artwork maakt het totaalplaatje compleet.

 

Oh What The Future Holds is een dijk van een plaat, die er naar alle waarschijnlijkheid voor zal zorgen dat er heel wat deuren voor deze Amerikaanse geweldenaars zullen open gaan. Brutaal, energiek, divers en beklijvend zijn maar enkele van de vele adjectieven om deze plaat te omschrijven. Wie anno 2022 het deathcoregenre nog steeds beschouwd als een minderwaardig, lachwekkend subgenre, kan er maar stilaan beter aan wennen dat metalscene binnen dit en een paar jaar wel eens lichtelijk gedomineerd zou kunnen worden door bands als Fit For An Autopsy, Shadow Of Intent, Lorna Shore en ga zo maar door. Aan muzikaal vakmanschap ontbreekt het hem bij deze bands namelijk allerminst. Laat het festivalseizoen maar alvast van start gaan! U ziet het, zelfs na het beluisteren van deze Oh What The Future Holds blijven we positief ingesteld!

Tracklist:

  1. Oh What The Future Holds
  2. Open Pandora
  3. Far From Heaven
  4. In Shadows
  5. Two Towers
  6. A Higher Level Of Hate
  7. Collateral Damage
  8. Savages
  9. Conditional Healing
  10. The Man That I Was Not

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X