Ross Jennings – A Shadow Of My Future Self
Label: Dutch Music Works
90
Hughes Vanhoucke

Ross Jennings is bekend en beroemd als frontman van Haken, maar ook van Novena dat een stuk minder beroemdheid geniet maar daarvoor niet minder goed is dan Haken en recent nog een ep uitbracht.
Afgelopen week heeft Jennings nog een andere muzikale facet van zichzelf wereldkundig gemaakt, namelijk een eerste soloplaat onder naam A Shadow Of My Future Self. Een album dat hij helemaal op zijn eentje componeerde en nog eens zelf instond voor de productie.

A Shadow Of My Future Self werd tijdens de eerste maanden van de pandemie samengesteld en ingeblikt nadat Ross Jennings te kampen kreeg met relationele problemen in zijn directe omgeving die tevens een bron vormden voor tekstuele inspiratie. De Brit stond zelf in voor het gitaarwerk op zijn eerste langspeler en kreeg de steun van de rijzende ster Vikram Shankar op keyboards, Nathan Navarro op bas die de zanger leerde kennen tijdens de tour met Devin Townsend in november en december 2019 en Simen Sandnes die ad interim drummer was bij VOLA en ooit ook drum tech was voor Haken. Een internationaal amalgaam die vooral bekend is in prog middens en barst van talent.

Ross Jennings met Haken @ Essigfabrik – Keulen – Duitsland

Wat we meteen herkennen is de stem van de zanger uit Salisbury, maar de muziek die er achter zit is wel degelijk helemaal anders dan bij de twee bands waar hij instaat voor de zangpartijen. A Shadow Of My Future Self steekt van wal met Better Times, een singer-songwriterlied in regelrechte troubadourstijl met enkel de stem van de verzenlijmer en zijn akoestische gitaar.

De fotograaf Ross Jennings beschouwt zich helemaal geen metalzanger en heeft een voorliefde voor AOR en nineties alternatieve rock en dat is meteen merkbaar op wat volgt. Words We Can’t Unsay is daar een prachtig voorbeeld van en deed me op een bepaald moment denken aan Yes begin de jaren tachtig wanneer die de pop rock tour opgingen. Op Violet krijgen we uptempo rock gemixt met wat catchy popdeuntjes en is Haken nooit ver weg, de video die bij Violet hoort is ook een leuke flashback naar de clips uit de jaren tachtig die op MTV zot gedraaid werden. Rocket Science is nog zo’n voorbeeld van de polyvalentie van de heer Jennings.
En zo gaat dit juweeltje verder dat bevestigt wat ik al lang vermoedde: Ross Jennings is een ongeslepen diamant in zijn puurste  vorm. Volgend jaar mogen we het resultaat verwachten van een samenwerking met Neil Morse en Nick D’Virgilio. Hoe zong Frank Sinatra dat ook weer … The Best Is Yet To Come.

A Shadow Of My Future Self is een heel eclectisch werk geworden van een uur en bijna twintig minuten waarin heel wat stijlen aan bod komen en een schril contrast vormt met Haken en het al even schitterende Novena.
In theorie verschijnt het album op dubbele vinyl op 10 december, de cd en digitale versie zijn reeds beschikbaar sinds 19 november.

Waarschuwing: dit is geen plaat voor de metaladept die uitsluitend naar metal luistert, maar wel een juweeltje voor wie open staat voor classic rock, prog rock en kwalitatieve pop uit de eighties en nineties.
Hoed af Mr Jennings!

1 Reactie

  1. Hendrik Vanhoutte

    Hele kundige review van een dynamisch verfrissende plaat!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X