Omnium Gatherum - Origin
Label: Century Media Records
86
Ashley Bickx

Enkele maanden geleden bracht Omnium Gatherum The Swamp Stage van Alcatraz editie 2021 nog in hogere sferen met een portie uiterst melodieuze, doch snedige death metal. Deze Finnen draaien niet voor niets bijna twintig jaar mee, waarin de band zich stilaan heeft weten opwerken tot één van de topacts binnen het melodic deathmetalgenre. Ruim drie jaar na het verschijnen van The Burning Cold verschijnt er op 5 november nieuw werk op de plank van Omnium Gatherum. Langspeler nummer negen werd Origin gedoopt en zal verschijnen via Century Media Records.

Omnium Gatherum is zo een band die steevast haar eigen ding doet en zich geen bal lijkt aan te trekken van eerder ‘gratuite’ kritiek. Om dergelijke houding aan te nemen moet je als band al stevig in de schoenen staan. De Finse mentaliteit en dito standvastigheid zullen hier ongetwijfeld ook wel iets voor tussen zitten. Laat het nu net deze prima ingesteldheid zijn die er mede toe geleid heeft dat Omnium Gatherum jaar na jaar, release na release, uitgegroeid is tot één van de grotere spelers binnen het melodic deathmetalgenre. Een positionering die deze heren ongetwijfeld maar al te graag willen blijven bevestigen onder meer met deze nieuwste telg Origin.

De lang uitgesponnen intro Emergency opent de debatten, waarbij we zowaar stevige AOR invloeden kunnen ontwaren en we ons spontaan afvragen of we geen plaat van pakweg The Night Flight Orchestra hebben opgelegd. Wat mij betreft een prima intro die meteen doet verlangen naar meer. Dat verlangen wordt vervolgens uitermate vurig beantwoord met het sterke drieluik Prime, Paragon en Reckoning. Drie songs die een ware blauwdruk vormen voor het melodic deathmetalgenre, waarbij melodie overduidelijk primeert op het agressieve aspect. Ondanks het feit dat de melodie nog steeds primeert, valt het wel op dat Omnium Gatherum opnieuw een pak steviger voor de dag lijkt te komen dan voorheen. De gitaarriffs zijn snediger en ook uit de rauwe grunt van frontman Juka Pelkonen zijn aangenaam om vast te stellen.

 

Na drie stevige krakers laat Omnium Gatherum met Fortitude de teugels wat vieren en begeeft men zich wat meer op het mid-tempo pad, waarbij de nadruk vooral komt te liggen op de soundscape. Een aangename track die zorgt voor de nodige variatie en dynamiek.

Het meer ingetogen Fortitude vormt echter slechts een voorbode voor wat nog komen moet. Tijdens Tempest voert Omnium Gatherum het tempo namelijk stevig op en kunnen we zowaar zelfs lichte viking-invloeden ontwaren. De basisriff is eerder basic te noemen, maar ‘o zo doeltreffend. Het contrast met het daaropvolgende Unity is dan ook groot. Het tempo wordt namelijk aardig teruggeschroefd, maar toch zorgen de melancholische gitaarriff ter ondersteuning van het refrein in combinatie met de ijzersterke ritmesectie ervoor dat deze song als absolute hoogtepunt van deze Origin beschouwd kan worden. Met het afsluitende Solemn vat Omnium Gatherum tot slot nog samen waar dit collectief voor staat: uiterst melodieuze death metal, waarbij de sfeervolle passages minstens even belangrijk zijn als de furieuze passages.

De heren van Omnium Gatherum leveren met deze Origin misschien wel de beste plaat uit hun twintigjarige carrière af. Groots, melodisch, furieus en melancholisch zijn maar enkele van de adjectieven die deze plaat het best kunnen omschrijven. Liefhebbers van het betere melodic deathmetalgenre kunnen blind toehappen. De kans is namelijk groot dat we deze plaat in enkele jaarlijstjes zullen kunnen terugvinden.

Tracklist:

  1. Emergency
  2. Prime
  3. Paragon
  4. Reckoning
  5. Fortitude
  6. Friction
  7. Tempest 
  8. Unity
  9. Solemn

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X