Reject The Sickness + Break Tha Chainz / @Asgaard, Gent / 16-10-2021
Ashley Bickx

Eind mei van dit jaar zag de derde worp van het Gentse collectief Reject The Sickness het levenslicht. Een heuse release party zat er op dat moment jammer genoeg niet in. Uitstel is gelukkig geen afstel. Zodoende streek de band op zaterdag 16 augustus neer in de gezellige Asgaard te Gentbrugge om alsnog de plaat While Our World Dissolves voor te stellen aan het aanwezige publiek, voor zover dat uiteraard nog nodig was. Reject The Sickness kwam niet alleen afgezakt naar Gentbrugge, maar nam met Break Tha Chainz een op heden compleet onbekende hardcoreband mee, afkomstig uit de regio van Maldegem. Amped-Up zond twee van zijn zonen uit om deze heuglijke avond van een gepast verslag en tevens sfeerbeelden te voorzien.

 

Break Tha Chainz

De opener van de avond, Break Tha Chainz, deed niet meteen een belletje rinkelen en dat was zeker en vast niets om beschaamd over te zijn. Er is nu eenmaal zeer weinig terug te vinden over dit collectief. Noch Spotify, noch Youtube bevatten bijvoorbeeld content van deze band. Enkel op Facebook zijn er enkele videos met amateurbeelden terug te vinden. Wat ons betreft leek deze avond dan ook het ideale moment om nader kennis te maken met dit vooralsnog nobel onbekende gezelschap.

Break Tha Chainz @ JH Asgaard – Gentbrugge

 

Aan podiumpresence zal het alvast niet gelegen hebben. Break Tha Chainz bestaat namelijk uit vier, elk op hun eigen wijze, imposante bandleden, waarbij de frontman op geregelde tijdstippen het publiek in komt gestormd, terwijl de drummer in kwestie qua stijl en vrolijkheid wat weg heeft van een zekere Rob Rolfe van de Britse band Enter Shikari.

Drummer Jethro – Break Tha Chainz @ JH Asgaard – Gentbrugge

 

Setlistgewijs hadden we echter weinig houvast en zagen we ons genoodzaakt ons te laten verrassen door de muzikale brok energie van Break Tha Chainz. Afgaande op de na afloop van de show verworven setlist, vielen bij ondergetekende nummers als Payback Time en You’re So Hardcore zeker en vast in de smaak.Tijdens het voorlaatste nummer Until My Last Breath gaf de microfoon evenwel de geest, waardoor we voor enkele minuten naar een instrumentaal gezelschap stonden te kijken. Het is eens wat anders. Het technische euvel werd vrij snel opgelost, al zou het niet het enige probleem van de avond blijken te zijn.

Frontman Kevin Vantorre – Break Tha Chainz @ JH Asgaard – Gentbrugge

 

Concluderend kunnen we zeker postief zijn over Break Tha Chainz, al moet het natuurlijk ook gezegd dat we bitterweinig houvast hadden tijdens de show. De eerste indruk was zeker en vast niet slecht. Wij zijn alvast benieuwd wat de toekomst nog in petto zal hebben voor dit gezelschap.

Axeman Chedli Zwertvaegher – Break Tha Chainz @ JH Asgaard – Gentbrugge

 

Reject The Sickness

Na een vrij lang intermezzo was het rond de klok van tien uur tijd voor de hoofdact van de avond. Reject The Sickness draait al enkele jaren mee en heeft in de die periode aardig geboerd, waardoor deze band zelfs in het buitenland absoluut geen nobele onbekende meer is. Jammer genoeg bleek de opkomst deze avond – om god weet welke reden – zeer mager uit te vallen. Na een droogte van anderhalf jaar hadden we verwacht dat de optredens stuk voor stuk uitverkocht zouden raken, maar blijkbaar hebben nog heel wat mensen een heilige schrik voor één of ander virus waar we de rest van ons leven toch mee zullen moeten leren leven.

Reject The Sickness @ JH Asgaard – Gentbrugge

 

Reject The Sickness had – geheel begrijpelijk – een grotere opkomst verwacht, maar liet dit zeker en vast niet aan haar hart komen. De band was namelijk afgezakt om de ‘keet’ te slopen en dat zouden ze ook doen, volk of geen volk. Het publiek kreeg met het tweeluik Disconnect en Dissaproval Of The Weak meteen een duidelijke impressie waar de laatste plaat While Our World Dissolves, en bij uitbreiding Reject The Sickness, voor staat: staalharde melodic death metal die toch ook heel wat core-invloeden in zich draagt.

Guy Vercruysse – Reject The Sickness @ JH Asgaard – Gentbrugge

 

De rookmachines draaiden eveneens overuren, waardoor de zichtbaarheid in de zaal werkelijk tot nul gereduceerd werd. De aanwezige fotografen konden hun materiaal de eerste nummers dan ook evengoed aan de spreekwoordelijke wilgen gehangen hebben. Op het ogenblik dat de band op kruissnelheid begon te komen, sloeg het ‘noodlot’ jammer genoeg toe. De overmatige rookproductie had het brandalarm namelijk doen afgaan, waardoor er van elektriciteit geen sprake meer was met een onderbrekenig van een klein kwartier tot gevolg.

Zoran Van Bellegem – Reject The Sickness @ JH Asgaard – Gentbrugge

 

Eens alle problemen van de baan waren, gooide Reject The Sickness opnieuw stevig de knuppel in het van alle rook bevrijde hoenderhok. De nieuwste plaat mocht vanavond dan wel centraal staan, toch gooide de band er ook enkele oudere krakers tegenaan zoals My Ire en Face The Storm, beiden afkomstig van de vorige plaat The Weight Of Silence. Wat opviel was de klasse waarmee iedere muzikant zijn instrument stond te bespelen. Gitaartandem Zoran Van BelleghemRuben Van Der Beken was duidelijk in vorm, hetgeen eveneens gezegd kan worden van duizendpoot Jannick Govaert en bassist Jonas Messiaen, die brulboei Guy Vercruysse van de nodige vocale ondersteuning voorzag.

Ruben Van der Beken – Reject The Sickness @ JH Asgaard – Gentbrugge

 

Met het loodzware Reset volgde het absolute hoogtepunt van de show, waarna er met het al even krachtige We All Burn de stekker er definitief werd uitgetrokken. Geen bisnummers vanavond, maar dat hoefde absoluut niet. Persoonlijk ben ik meer voorstander van een show waarbij de vaart er in blijft en de band gewoonweg nummer per nummer toewerkt naar de apotheose, zonder eerst op obligate wijze het podium te moeten verlaten. Wat dat betreft heeft Reject The Sickness eveneens punten weten te scoren.

Jonas Messiaen – Reject The Sickness @ JH Asgaard – Gentbrugge

 

Ondanks de eerder flauwe opkomst zagen we vanavond met Break Tha Chainz een leuke opener, waarna met Reject The Sickness meer dan eens de poorten van de hel leken open te staan. Al zal de rook daar initieel ook wel voor iets tussen gezeten hebben. De stroompanne kon de pret zeker en vast niet drukken, en zal er alleen maar toe leiden dat zowel de band als het aanwezige publiek binnen x-aantal jaar nog met weemoed terug zal denken aan deze mooie avond.

Jannick Govaert – Reject The Sickness @ JH Asgaard – Gentbrugge

 

Fotoalbum Reject The Sickness & Break Tha Chainz @ https://incakola.smugmug.com/Music

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X