Reject The Sickness - While Our World Dissolves
Label: WormHoleDeath Records
88
Ashley Bickx

While Our World Dissolves. Pakweg een jaar geleden zou deze albumtitel de toenmalige mondiale situatie op perfecte wijze omschreven hebben. Ondertussen heeft het normale leven zich toch op gang  weten te trekken en zien we de toekomst opnieuw door een roze bril tegemoet. Ondanks de najaarsdrukte werd duidelijk dat de nieuwste plaat van Reject The Sickness eind mei aan onze aandacht is weten te ontsnappen. Het reikhalzend smeden van vakantieplannen zal hier ongetwijfeld wel voor iets tussen gezeten hebben. Feit is uiteraard dat een bespreking van deze derde langspeler vanzelfsprekend niet kan ontbreken. While Our World Dissolves werd namelijk reeds voorzien van een release op 28 mei langstleden, waarbij de band kon – en nog steeds kan – rekenen op de volledige support van WormHoleDeath Records en Hardlife Promotion.

Debuutplaat Chains Of Solitude liet in 2015 al het beste verhopen voor de toekomst van dit gezelschap. Opvolger The Weight Of Silence uit 2018 was vervolgens een prima opvolger, waarmee de band aardig naam wist te maken in zowel binnen- als buitenland. Met de drie nummer tellende EP The New Chapter maakte de band in 2019 reeds duidelijk dat er nog heel wat ‘rek’ op zat. Na een EP volgt zoals steeds een volwaardige langspeler, en zo geschiedde ook, weliswaar met enige vertraging, net zoals deze review trouwens.

Voor wie vertrouwd is met de band, maar deze While Our World Dissolves om enige onverklaarbare reden nog niet beluisterd zou hebben, hebben we positief nieuws. Aan de muzikale formule is in de kern weinig gesleuteld. De spijkerharde combinatie van melodic death metal en metalcore staat nog steeds centraal, waarbij de band bij momenten werkelijk als een razende tekeer gaat. Het festival der gecontroleerde razernij begint reeds na een seconde of tien met de reeds gekende song Disconnect en blijft nagenoeg de hele plaat aanhouden. Gecontroleerde razernij weliswaar, want Reject The Sickness kunnen we zeker en vast niet beschuldigen van blinde, noch roekeloze razernij. De muzikale composities zitten stuk voor stuk uitstekend in elkaar, waarbij het begrip variatie meer dan centraal staat. Reject The Sickness is er namelijk met verve in geslaagd om een plaat af te leveren die van de eerste seconde de luisteraar bij het nekvel grijpt en de luisteraar ook daadwerkelijk weet te blijven boeien tot de allerlaatste noot wegdeemstert.

 

Waar we geregeld met kushandjes staan te zwaaien naar de vocalist en de gitaristen in kwestie, is het deze keer echt wel drumbeest Jannick Govaert die alle aandacht weet weg te kapen. Hoe deze geweldenaar er in slaagt om werkelijk alle nummers op dermate wijze dicht te timmeren, is mij werkelijk een raadsel. Uiteraard hoeft de rest van dit gezelschap zeker niet onder te doen. De gitaartandem Ruben Van Der Beken en Zoran Van Belleghem strooien met gitaarrifs en uitmuntende, van melodie doorspekte, pakkende gitaarsolo’s. Bassist Jonas Messiaen zorgt mede voor het optrekken van de geluidsmuur in kwestie, terwijl frontman Guy Vercruysse nogmaals op imponerende wijze de longen uit zijn lichaam brult.

Ook het artwork is opnieuw om van te smullen, want aan details ontbreekt het hem zeker en vast niet. Bovendien ligt het artwork in dezelfde stijl als de voorgaande platen, hetgeen bij fysieke aanschaf van de discografie van deze band op visueel vlak zeker een meerwaarde biedt.

De release van deze While Our World Dissolves mag ondertussen al dateren van bijna vijf maanden geleden, maar dat mag absoluut geen beletsel vormen om deze plaat nogmaals in de schijnwerpers te zetten. Hetgeen Reject The Sickness hier in elkaar heeft weten boxen is van absoluut van een internationaal niveau. Bovendien heeft deze plaat zeker enkele luisterbeurten nodig om volledig tot zijn recht te komen, hetgeen alleen maar als positief te beschouwen valt. Brutaal, melodieus en aangrijpend zijn maar enkele adjectieven die meer dan eens terug komen. Verplicht luistervoer voor iedere, zichzelf respecteren Vlaamse metalhead!

Tracklist:

  1. Disconnect
  2. Dissaproval Of The Weak
  3. We All Burn
  4. Burning Soil
  5. The Plague Of Life
  6. The Furrow Of Our Soul
  7. Reveal The Darkness
  8. Reset 
  9. Pillars Of Hope

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X