Heideroosjes - Infocalyps
Label: Fairytale Records
85
Bjorn Wielockx

Als er één band is die bij mij nostalgie oproept, dan is het wel de Hollandse punkband Heideroosjes. Toen ik zo’n vijftien jaar oud was bracht de band Chapter Eight: The Golden State op de markt, een plaat die ik tot op de dag van vandaag nog maandelijks een luisterbeurt geef. De mannen uit Horst heb ik verschillende keren live aan het werk gezien, de tel ben ik ondertussen kwijtgeraakt. Wat ik wel weet is dat het één van de weinige bands is die me nog nooit hebben teleurgesteld. Zowel op plaat als live weet de band me telkens weer met verstomming te slaan met zijn Nederpunk. Wanneer de band in 2012 zijn afscheidstournee aankondigde, was ik even van de wereld. Zeven jaar later zorgde dit viertal ervoor dat ik eens echt uitkeek naar de eindejaarsperiode. In 2019 mochten de Heideroosjes dertig kaarsjes uitblazen, wat resulteerde in een eenmalige reünietour. Ook vorig jaar had de band een cadeautje voor tijdens de koude winterdagen. Te midden van de zoveelste golf van coronabesmettingen bracht de band in 2020, De Tering! uit, het eerste nieuwe werkje sinds tien jaar. Wat later kondigde de band Infocalyps aan, een achtdelige ep die ontstond tijdens de donkere wintermaanden na enkele sessies.

Normaliter hadden de Hollanders deze plaat al deels voorgesteld aan een groot publiek. Jammer genoeg kon Pukkelpop toch niet doorgaan alhoewel het toch zeker ging plaatsvinden. Ingewikkeld? Meer uitleg kan je verkrijgen bij eeuwige optimist Chokri Mahassine. De affiche was maar matig, zeker en vast voor de liefhebber van de stevige gitaren. Tussen al de techno, drum&bass, dubstep en andere Bazarts, stonden ook de Heideroosjes te pronken. Eerlijk gezegd ben ik opgelucht dat de show op Pukkelpop in het water is gevallen, want daar had ik niet aanwezig kunnen/willen zijn. Nu heb ik de eerste show van de Hollanders op Belgische grondgebied post-corona niet gemist, wat een opluchting. Met Infocalyps onder de arm is het slechts nog een kwestie van tijd vooraleer de Heideroosjes de bühne weer zullen beklimmen.

Infocalyps ligt sinds vrijdag in de (digitale) rekken. Eerst was het de bedoeling om dit werkje enkel op vinyl uit te brengen, maar daar was de aanhang duidelijk niet mee akkoord. De fans wilde ook deze telg toevoegen aan hun cd-collectie, waarna de band besloot om ook een schijfje uit te brengen. De ep heb ik zo’n maandje in mijn bezit, en heeft elke dag uit m’n boxen geknald. In eerste instantie was ik niet helemaal overtuigd, maar laat dat nu net een kenmerk zijn van een nieuwe plaat van de Heideroosjes. Toch voor mij als doorwinterde hardcoreliefhebber, is het het totaalplaatje dat het helemaal afmaakt. De teksten, de plotse tempowisselingen, de karakters, je moet ze allemaal kennen vooraleer je je mening kan ventileren. Infocalyps is een Heideroosjes-plaat geworden, pur sang!

De eerste single, 2020, De Tering!, welke als eerste voorsmaakje werd uitgebracht, was wel een kraker die van de eerste moment kon overtuigen. De gekende Nederpunkformule werd gedrenkt in een hardcoresausje, wat een wel zeer pittig eindresultaat opleverde. De punkfans hoeven echter niks te vrezen, de sound vanop Infocalyps ligt in het verlengde van de typerende sound. Wij van Amped-Up zijn tegen een Track-By-Trackreview, daar we de lezers met een review willen prikkelen om zelf op ontdekking te gaan. Sommige platen zijn echter zo straf dat elke song wel een vermelding verdient, infocalyps is zo’n instant cultklassieker geworden.

Om toch niet af te wijken van ons stramien ga ik slechts twee nummers belichten, deze die een tijdje nodig hadden om me echt helemaal te overtuigen. Van Ons Kado Voor De Jeugd en Huilie Huilie was ik in eerste instantie niet zo wild als de rest vanop Infocalyps. Nu ik de plaat zo’n dertig keer integraal heb beluisterd, kan ik zeggen dat deze twee nummers bij mijn absolute favorieten behoren. De wereld is helemaal naar de kloten, en daar hebben we allemaal samen voor gezorgd. Een volledig vergiftigde atmosfeer, de steden te vol, een doodzieke taal en een moraal die niet deugd, het zijn slechts enkele cadeautjes voor onze kroost. Wanneer Marco en co zijn uitgeraasd volgt een soort van Kinderen Voor Kinderen-stukje waarbij ons nageslacht ons bedankt voor dit toffe presentje. Heerlijk sarcastische song, welke je met de neus op de feiten drukt… Heideroosjes-materiaal dus.

Huilie Huilie schiet furieus uit de startblokken en gaat live ongetwijfeld voor leuke taferelen zorgen. Het refrein bestaat alleen maar uit jankgeluiden, iets wat zijn tijd nodig had om me te overtuigen, het haalde mijn mood telkens weer onderuit. Het zou geen track van de Heideroosjes zijn als ook deze mij na een tijdje voor zich zou winnen en ja hoor. Ook deze schreeuw ik nu luidkeels mee, en is van onderaan de lijst tot op plaats drie geklommen wat betreft beste tracks vanop Infocalyps. 2020, De Tering! is wat mij betreft de beste track op deze nieuwste telg gevolgd door Ons Kado Voor De Jeugd en Huilie Huilie.

De Heideroosjes zijn terug en hoe! Infocalyps is een plaat geworden welke elke punkliefhebber een luisterbeurt moet geven. De typerende sfeer is helemaal terug en het smaakt naar meer. Momenteel heeft de band nog geen tournee aangekondigd, hopelijk volgen de eerste data snel. Corona heeft ervoor gezorgd dat deze mannen de gitaren van onder het stof hebben gehaald, lang leve Corona!

Tracklist:

 1. 2020, De Tering! 
 2. Huilie Huilie
 3. Breng Die Blender Maandag Maar
 4. Wij Zijn Met Meer! 
 5. Infocalyps
 6. Ons Kado Voor De Jeugd
 7. Haatlozing 
 8. Kijk Het Beest In De Bek

 

1 Reactie

 1. Ronnie wielockx

  Breng de blender maandag maar…. Zalig nummer

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X