Press To MECO – Transmute
Label: Marshall Records
80
Hughes Vanhoucke

Wie houdt van een moderne mix van rock en metal zou wel eens kunnen vallen voor het Britse trio Press To MECO uit de ruime regio ten zuiden van Londen. Pop meets math metal.
Nieuw is de band niet, bijlange niet, al tien jaar zijn ze aan de slag als trio en mochten al optreden op het befaamde Download Festival aan de andere kant van de kleine plas in Donington of op UK Tech Fest, wel bekend bij de liefhebbers van moderne metal.

Transmute was aangekondigd voor het begin van de zomer maar werd uiteindelijk pas eind augustus uitgebracht als hun tweede album bij Marshall Records en hun derde sinds het ontstaan van Press to MECO. Twee singles werden uitgebracht voor de lancering, meer bepaald Another Day en Smouldering Sticks die na elkaar te vinden zijn op Transmute, net na de intro.

De release werd heel goed ontvangen in de UK en kreeg zelf vier sterren op vijf in het Britse magazine Kerrang! en klom tot de vierde plaats in de rock & metal hitlijsten.

De catchy vocals van frontman Luke Caley passen perfect bij zijn technisch gitaarwerk met een sterke ondersteunende ritmesectie van nieuwbaken bassist Jake Crawford en Lewis Williams. Hun invloeden zijn te vinden tussen Michael Jackson en The Dillinger Escape Plan. Veel steviger dan de popster maar toch een stuk minder chaotisch dan wijlen TDEP al hebben ze er een trek van mee op bepaalde stukken, hier en daar hoor ik ook een klein vleugje Karnivool, een stevige Kids In Glass Houses of Coheed and Cambria. Het ene nummer is al poppier dan het andere, het gitaarwerk is meestal van een hoog niveau.

Gevoed door een onzekere toekomst en tegenstrijdige gevoelens over de verbondenheid en intensiteit van de moderne wereld, worstelt Transmute met het idee van verandering, iets waar deze wereld niet aan onderuit kon in de barre tijden van 2020 en het begin van dit jaar.

Tussen de lockdowns van vorig jaar nodigde de band zijn producer Machine uit, die onder andere al werkte voor onder meer Lamb of God of Every Time I Die, om naar Engeland over te vliegen en om samen naar de Cotswolds te gaan om in een geïmproviseerde studio in een 16e-eeuwse jachthuis de finishing touch te leggen aan hun derde langspeler, op dezelfde plaats waar drummer Lewis Williams en gitarist Luke Caley het album hadden geschreven nadat de bassist eerder was opgestapt.

Het resultaat mag gehoord worden, een voortreffelijk album werd in elkaar gekneed en zal Press To MECO ongetwijfeld nog meer op de kaart zetten, hopelijk genieten ze met Transmute op het vasteland ook wat meer bekendhei.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X