Shumaun - Memories & Intuition
Label: Eigen Beheer
87
Vanpevenaeyge Carly

Shumaun (Canada) begon aanvankelijk als een soloproject van Farhad Hossain (ex-zanger/gitarist/toetsenist van Iris Divine). Na toen hij een paar demo’s opnam, besloot hij een paar vrienden te rekruteren om het project te helpen uitbreiden tot een volwaardige band. Tijdens het opnemen van hun titelloze debuutalbum had Shumaun echter een drummerprobleem. Originele drummer Tanvir Tomal (ex-Iris Divine) moest vertrekken wegens professionele verplichtingen in het midden van de opnamesessies en werd later vervangen door Waqar Khan (Entity Paradigm). Waqar bleef lang genoeg bij de band om een ​​paar nummers op de debuutplaat op te nemen en ook live te verschijnen voor enkele van de eerdere shows. Travis Orbin (Darkest Hour, Periphery), Mark Zonder (Fates Warning, Warlord) namen de resterende drums op op de debuutplaat die in de herfst van 2015 werd uitgebracht. Tanvir is sindsdien teruggekeerd naar de band als de livedrummer.

In 2019 bracht de band zijn tweede album One Day Closer to Yesterday uit. Het album was rauwer en zwaarder, maar de melodieën en zang waren dat nooit gecompromitteerd. Het bevat de bombastische prog metalsingle Go.

Anno 2021 brengt Shumaun zijn derde album Memories & Intuition uit, met het geweldige drumwerk van legendes als Thomas Lang (Peter Gabriel, Paul Gilbert), Atma Anur (Jason Becker, Tony Macalpine), Mark Zonder (Fates Warning, Warlord) en Leo Margarit (Pain of Salvation). Het album is hun meest melodieuze tot nu toe en bevat oander andere de single Memories on Water.

Het Shumaun-geluid wordt gevormd door de stijgende zang en leadgitaarwerk van Farhad Hossain, de beukende melodieuze baslijnen van Jose Mora en de subtiele gitaarnuances van Tyler Kim. De band heeft veel onderscheidingen ontvangen en heeft het op verschillende “album van het jaar” -lijsten van sites zoals Progressive Music Planet, Decibel Geek en Metal Asylum, enz. De band won ook de “Best of 2015” van The Deli Magazine voor bands uit Washington DC en was te zien op Revolver Tijdschrift en Decibel Magazine.

Het nieuwe album Memories & Intuition wordt uitgebracht in eigen beheer en duurt maar liefst 1 uur en 3 minuten, verdeelt over twaalf track. Fans van Rush, Dream Theater en Porupine Tree gaan hier zeker hun gading in vinden.

A Subtle Invocation valt direct met de deur in huis, geen intro maar direct zang. Het is een van de eenvoudigere en zwaardere nummers op het album. Prisoners is een meer poppy nummer. Een supermelodisch nummer dat gemakkelijk in je hoofd blijft hangen. Memories of Water de eerste single. Het belichaamt echt waar het bij Shumaun om gaat. Progressieve geïnspireerde nummers met gedenkwaardige melodieën en pakkende hooks waar iedereen mee kan meezingen. Jabriel’s song is één van de twee instrumentale tracks op dit album. Het tweede is afsluiter The Day We Said Goodbye.

Invincvible is dan weer één van de twee langere nummers op Memories & Intuition. Hier zijn enkele oosterse invloeden te horen. Het nummer bevat een van mijn favoriete gitaarsolo’s. Ik hou ook echt van de tegendraadsezang in de refreinen. Iets wat we ook geregeld horen bij Pain Of Salvation. Tweede lang nummer is Breathing Light en zal de traditionele progmetalfans duimen en vingers doen aflikken. Verder zijn Intuition Underground nog het vermelden waard omdat dit heel hard doet denken aan nummers van Led Zeppelin en Rush. En Tides is misschien wel het oudste nummer ooit van Shumaun. Oorspronkelijk uit 2007 voor zijn toenmalige band Encompass maar nooit op plaat verschenen, tot nu.

Het hele album is een pakkende tijdmachine. Het combineert de typische Shumaun-elementen met vooruitstrevende herinneringen uit het verleden. Maar altijd meegezogen in de moderne tijd, goed gespeeld en zeker vol variaties.

 Tracklist

 1. A Subtle Invocation
 2. Prisoners
 3. Memories Of Water
 4. Jabriel’s Song
 5. Invincible
 6. Under The Sun
 7. The Pursuit Of Happiness
 8. Tides
 9. Intuition Underground
 10. Breathing Light
 11. A Planetary Shift
 12. The Day We Said Goodbye

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X