Teitan - Vakuum
Label: Zwaertgevegt Records
75
Ashley Bickx

Waar het maken van muziek vaak bestempeld wordt als een groepsaangelegenheid, zijn er ook muzikanten die er bewust voor opteren om op geheel zelfstandige wijze aan de slag te gaan. Het Nederlandse Teitan begon initieel aan een duo-project, maar na de release van de demo in 2009 besloot Damon Hisgen te stoppen met het maken van death metal, waardoor broer Devi Hisgen alleen achter bleef. Devi bleef evenwel niet bij te pakken zitten en weigerde steeds manifest om Teitan een stille dood te laten sterven. In 2019 verscheen met Weight Of The Void alsnog de onverhoopte debuutplaat, waarna het twee jaar later tijd is voor een EP, genaamd Vakuum, die zal verschijnen via Zwaertgevegt Records. Hard Life Promotion voorziet het album van de nodige promotie, hetgeen wij alleen maar kunnen toejuichen.

Wanneer men als eenzaat muziek produceert, kan er op voorhand al gif op innemen dat de muziek in kwestie niet meteen over de bloemetjes en de bijtjes zal gaan. Teitan, of in het bijzonder Devi Hisgen, is wat dat betreft absoluut geen vreemde eend in de bijt. Wie vertrouwd is met de debuutplaat Weight Of The World weet ondertussen maar al te goed dat Teitan zweert bij een obscure vorm van black metal, waarbij het creëren van de juiste atmosfeer primeert op het extreme zwartgeblakerde geweld.

Vakuum schotelt de luisteraar dan ook een EP voor, die ondanks de korte speelduur – zo gaat dat nu eenmaal met EP’s – absoluut geen hapklare brok is. De nummers op zich zijn niet al te lang uitgerokken, maar onderscheiden zich stuk voor stuk door een zeer interessante opbouw, waarbij korte samples en duistere, gesproken passages meermaals de prelude vormen van een meer voorstuwend stuk muziek. Zelfs de liefhebbers van prog worden niet aan hun lot overgelaten, getuige de eerste minuut van het nummer I Become The Lunar Sky dat zowaar, voor even althans, wat doet denken aan The Ocean Collective.

Metempsychosis is dan, op de intro na, meer rechttoe rechtaan, maar weet absoluut te overtuigen door diens diversiteit. Het afsluitende Description Of The Passing is dan weer net het tegenovergestelde. Een nummer kan deze afsluiter niet meteen genoemd worden. Een lang uitgesponnen outro dekt meer de lading. Veel gebeurt er niet direct, maar desondanks maakt er zich een onbehagelijk gevoel meester van de luisteraar. Werkelijk een nummer dat echt wel onder de huid kruipt en deze EP op een markante wijze afsluit.

Vakuum is, net zoals voorganger Weight Of The World meer te bestempelen als een muzikale, zwartgallige reis, waarbij de nadruk overduidelijk is komen te liggen op het creëren van de juiste sfeer, veeleer dan louter en alleen te focussen op de muziek an sich. Devi Hisgen heeft de voorbije jaren de juiste beslissing genomen om het project Teitan niet zomaar opzij te schuiven en daadwerkelijk te investeren in dit interessante muzikale project. Wij zijn alvast benieuwd wat de toekomst voor de man in kwestie nog in petto zal hebben.

Tracklist:

  1. The Grinding Teeth Of The Wheel Of Time
  2. Become The Lunar Sky
  3. Je Vois La Fin
  4. Metempsychosis
  5. Description Of The Passing

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X