Kal-El - Dark Majesty
Label; Majestic Mountain Records
80
Vanpevenaeyge Carly

Kal-El is een vijftal uit Stavanger in Noorwegen en brengen onverdunde stoner rock met ruimtelijke thema’s. Misschien zijn ze ooit geïnspireerd door Superman (Kal-El is de echte naam van Superman)? Wie zal het zeggen? Alleszins brengen de mannen uit het hoge noorden muziek die ontstaan is in de zuiderse woestijn.

Voor zijn vierde studioalbum, Dark Majesty, tekende Kal–El bij Majestic Mountain Records. Een opkomend label uit Zweden. Eerder waren er al Pakal (2012), Astrodoomeda (2017) en Witches Of Mars uit 2020. Nu is er dus Dark Majesty. “Het was een hele reis om op dit punt te komen”, legt de zanger van Kal-El, Captain, uit. “We hebben de plaat beluisterd toen ze volledig af was en waren er zeer tevreden over, nu willen we alleen maar dat de fans er hun tanden in zetten. We zijn trots op dit album. Dit is iets dat we samen hebben gesmeed uit interstellaire hekserij en het is klaar om zieltjes te winnen”.

Zoals er in de stoner metal wel meer albums zijn is Dark Majesty redelijk lang. Vijfenzestig minuten verdeeld over acht tracks. Opener Temple is meteen de uitschieter met zijn 11.38 minuten. Deze eerste track geeft een goed idee wat we de rest van het album mogen verwachten. Verpletterende gitaarriffs, een grommende bas en melodieuze vocalen. Spiral en Cometa zijn de twee singles die de release voorafgingen. Niet toevallig de twee kortste nummers (alles is relatief) en ook de twee waar het tempo iets hoger ligt.

Mica heeft, ondanks veel distortion, iets bekends over zich en kruipt dan ook nogal vlug in het hoofd. Vooral het aanstekelijke refrein blijft hangen. Hyperion start als een hypnotiserende sessie, maar al vlug vervallen ze in hun vertrouwde ritme van logge en zware stoner rock. De titeltrack en Kala Mishaa zijn twee aparte tracks en toch weer niet. Muzikaal hoor je doorheen het album wel die doordringende bas en die laaggestemde gitaren, alsook de stem van Captain die zowat nergens van toon verandert (enig minpuntje).

Afsluiter Vimana is misschien de vreemde eend in de bijt (op de vocalen na). Het tempo ligt iets hoger en er sluipen zelfs progressieve toetsen in. Halverwege, en dan zijn we al zo een dikke vijf minuten ver, valt alles stil en krijgen we weer dat psychedelisch gitaarrifje om dan nog eenmaal hun vette grooves los te laten.

Kal-El is het verwarde stiefkind van hardrock en heavy metal, vaak met hints van psychedelische blues rock en doom metal. Nummers hebben typisch een baszware groove, ontstemde gitaren en geestverruimende teksten…

Tracklist

  1. Temple
  2. Spiral
  3. Mica
  4. Hyperion
  5. Dark Majesty
  6. Cometa
  7. Kala Misha
  8. Vimana

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X