Alcatraz 2021: ’tien om te zien’ op zondag 15 augustus 2021!
Ashley Bickx

Nu het absoluut zeker is dat Alcatraz editie 2021 daadwerkelijk plaats zal vinden, is het hoog tijd om de schitterende line-up onder de loep te nemen. Zeker nu de organisatie recentelijk de timetable online gooide, waarbij nog enkele kleine wijzigingen in de line-up werden gecommuniceerd. Aangezien Alcatraz te beschouwen valt als het eerste grote (metal)festival dat zonder mondmaskers en ‘social distancing’ plaats zal vinden, pakken wij bij Amped-Up de preview op een eerder traditionele wijze aan en focussen we per festivaldag op tien bands die absoluut de moeite waard zijn. Deze lijst is per definitie niet-limiattief en allerminst zaligmakend. Check dus zeker en vast voorafgaandelijk alle bands op de affiche om op deze manier uw gepersoniliseerde festivalagenda zo optimaal mogelijk samen te stellen! Wij zijn er alvast meer dan klaar voor en staan werkelijk te popelen om de festivalweide op vrijdag 13 augustus te bestormen! In dit derde en meteen laatste deel van onze festivalpreview werpen we een uitgebreide blik op hetgeen er op dag drie op de planning staat. Vergeet trouwens zeker en vast Moederdag en  Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart niet te vieren!

 

Evil Invaders (Prison Stage, 13u40 – 14u25)

Dat de organisatie van Alcatraz al sinds jaar en dag zweert bij talentvolle bands van eigen bodem, mag gerust een understatement genoemd worden. Het aantal Belgische bands op de affiche dit jaar is dan ook niet meer op twee handen te tellen. De Belgische metalscene is dan serieus aan het ‘boomen’, waarbij ook de rest van Europa, en bij uitbreiding de wereld, stilaan voor de bijl begint te gaan. Evil Invaders is zo een Belgische band die een serieuze internationale doorbraak heeft weten te forceren. Ondertussen zitten deze heren onder contract bij Napalm Records, hetgeen hen zeker en vast geen windeieren gelegd heeft. Feed Me Violence dateert ondertussen reeds van 2017, dus hopelijk zal de langverwachte opvolger voor deze geweldige old school thrash/speed plaat niet al te lang meer op zich moeten laten wachten. En of het zal stuiven, me dunkt! (AB)

 

Asphyx (Swamp Stage, 15u50 – 16u30)

Nu de Nederlandse regering besloten heeft om, in navolging van het debacle op het meest recente EK voetbal, zelf aan een potje paniekvoetbal te gaan doen en alle festivals weer voor hoogstwaarschijnlijk onbepaalde duur te verbieden, zoeken vele Nederlandse bands heil in ons Belgenlandje. Asphyx stond bijvoorbeeld normaliter gepland op Dynamo Metal Fest, maar dat werd dus een ‘njet’. Geluk bij een ongeluk dat Alcatraz te kampen had met enkele last-minute annuleringen, waardoor er alsnog enkele dure plaatsjes vrij kwamen op de affiche. Het hoeft weinig betoog dat Asphyx niet lang moest twijfelen om toe te zeggen. Het feit dat deze heren eerder dit jaar met Necroceros een dijk van een plaat afgeleverd hebben, zal hier ook wel in mee gespeeld hebben. Zet u schrap voor een dosis hondsbrutale death metal volgens de gerenommeerde Nederlandse school. Deathhammer verzekerd! (AB)

 

Growing Horns (15u05 – 15u50)

Growing Horns is een doom / sludge band die voornamelijk heel wat zieltjes heeft weten te winnen bij onze West-Vaamse vrienden. Op een sterke debuutep The Nobility Of Pain na, was het al bij al vrij rustig rond deze band, hetgeen evenwel in schril contrast staat met hun podiumpresence. Zo kan ondergetekende zich nog levendig de passage op Headbangers Ball’s Fest 2019 herinneren, waarbij de zaal moeiteloos wist om te toveren in een zompig moeras. Logge, loodzware riffs, perfect getimede tempowisselingen en een geweldenaar van een frontman met de naam Dafus Demon. La Morgue zal ongetwijfeld omgevormd worden tot een dampende, vochtige tent. Meer moet dat niet zijn. (AB)

 

Eclipse (Prison Stage, 16u30 -17u15)

Na drie bands uit de Lage Landen stellen we u graag een eerste Scandinavische outfit voor, eentje die aan de top staat van de melodische hardrock met een knipoog naar de 80’s. Ondertussen timmert het gezelschap uit Stockholm al dik twee decennia aan de weg met een mix van glam metal en hardrock geleid door de charismatische zanger Erik Mårtensson die ook bekend is van WET en Nordic Union (met Ronnie Atkins van Pretty Maids). Dat we ongetwijfeld nieuw werk te horen zullen krijgen van de op til staande nieuwe langspeler lijkt te grenzen aan de zekerheid, plaat die in oktober moet verschijnen onder de titel Wired, opnieuw op de Italiaanse melodische rock en metal label Frontier Records. (HV)

Eclipse @ Wildfest 2018 – Geraardsbergen

 

Marduk (Swamp Stage, 17u15 – 18u05)

Wie extreme black metal zegt, zal vrij snel uitkomen bij het geweld van Marduk. Wie ‘blastbeats’ zegt al evenzeer, want met het album Panzer Division Marduk uit 1999 werden de muzikale extreme grenzen nog maar eens open getrokken. Marduk is evenwel meer dan ‘blastbeats’ alleen. De passie van deze heren voor enerzijds het occulte en anderzijds de pure oorlogsgeschiedenis is zeer groot, hetgeen geleid heeft tot zowel satanische albums als Those Of The Unlight, maar ook tot ware geschiedkundige platen zoals het ijzersterke Frontschwein uit 2015. Een plaat die wat mij betreft, gerust opgenomen mag worden in het meest actuele leerplan. De gevoelige zieltjes onder ons, kunnen op zondag omstreeks 17u15 evenwel best een brede boog maken rond de Swamp Stage. (AB)

 

Jinjer (Prison Stge, 17u55 – 18u40)

Jinjer voorstellen is enkel en alleen nodig voor wie de afgelopen jaren opgesloten zat of in een spelonk leefde. Oekraïne is niet meteen een land die je associeert met djenty avant-garde en eclectische metal met een vleugje moderne hardcore maar Jinjer is wel degelijk afkomstig uit Donetsk en heeft met Tatiana Shmailyuk een sterke frontvrouw met een groot babe gehalte die maar al te graag een aantal shots wodka achterover slaat om haar stem op te warmen. Eén en al energie. La Shmailyuk mag dan alle aandacht naar zicht toe trekken, vergeet de rest van de muzikanten niet met heel technisch onderlegde shredders met Roman Ibramkhalilov en Eugene Abdukhanov die een heel merkwaardige en sterke bassist is. (HV)

Tatiana Shmailyuk – Jinjer @ Hell & Heaven – Mexico (Maart 2020)

 

Thurisaz (La Morgue, 19u35 – 20u35)

Tabaksstad Wervik levert met Thurisaz een oersterke atmosferische extreme metal band die vorig jaar met Re-Incentive een ijzersterke vijfde langspeler afleverde bij Consouling Agency in een carrière die inmiddels tegenaan het kwarteeuw aanleunt. De vijf Wervikanen klopten aan bij Jens Bogren voor de finishing touch van hun jongste opus wat hen nog meer bekendheid zou moeten opleveren want vergis je niet, Thurisaz heeft al lang de West-Vlaamse grenzen overstegen en genieten een sterke bekendheid in onder andere Turkije waar ze al meermaals een liveshow brachten. Mis deze show niet in La Morgue, je zal het je niet beklagen. (HV)

Thurisaz @ November Doom Days – Sofia – Bulgarije (November 2016)

 

Eluveitie (Prison Stage, 21u30 – 22u30)

De voertaal wordt Duits voor de laatste twee bands op main stage wat de editie 2021 van Alcatraz betreft. Als laatste opwarmer voor Kreator krijgen we een acht man sterk bont allegaartje uit Zwitserland geserveerd die een mix van folk metal en melodische death metal brengt die door heel wat metalheads geapprecieerd wordt. Traditionele folk instrumenten maken ontegensprekelijk deel uit van een Eluveitie show net als de grunts van frontman en brein achter de band, Chrigel Glazmann maar hij is niet de enige die de aandacht trekt. De oogverblindende Fabienne Erni valt niet enkel op de haar fysiek maar zeker ook met haar zangcapaciteiten terwijl de Poolse Michalina Malisz (draailier) en Duitse Nicole Ansperger (viool) al even in het oog springend. (HV)

Eluveitie @ Trix – Antwerpen (2019)

 

Amenra (Swamp Stage, 22u30 – 23u30

Hoe gaat dat ook weer over goede wijn en krans? De Kortrijkzanen hebben nog maar pas een nieuwe langspeler uitgebracht en deed dit voor het eerst bij een vooraanstaande label, in casu Relapse Records uit de VS, waardoor Amenra nog meer verdiende aandacht kreeg. Rustige atmosferische stukken tot muzikale uitbarsting die de Eyjafjallajökull doen verbleken zijn twee ingrediënten die mogen verwacht worden tijdens de afsluiting van de Swamp Stage waarbij De Lange Munten ongetwijfeld op haar grondvesten zal doen schudden en de doden op het nabije kerkhof misschien wel weer tot leven zullen komen. Wees bereid op spiritualiteit en vocale of muzikale explosies en misschien wel een gastoptreden van Caro Tanghe van Oathbreaker, feit is dat deze show onmogelijk onopgemerkt zal blijven, Amenra staat immers garante voor topkwaliteit, een band waarvan we het laatste nog niet gezien hebben. (HV)

Amenra @ L’Eden – Charleroi (Oktober 2020).

 

Kreator (Prison Stage, 23u30 – 00u45)

Met Kreator heeft de organisatie een headliner weten te strikken om U tegen te zeggen. Al ruim veertig jaar maken deze Duitsers zaal na zaal, podium na podium met de grond gelijk door middel van hun extreme Teutonische thrash metal. Waar men normaal zou verwachten dat het vuur met het verstrijken der jaren stilaan wat zou gaan uitdoven, is bij Kreator net het omgekeerde het geval. Net zoals een goede wijn komen deze heren met de jaren straffer voor de dag. De laatste albums, waaronder Hordes Of Chaos, Phantom Antichrist en Gods Of Violence waren stuk voor stuk pareltjes, waarmee Kreator definitief de status als headliner wist te veroveren. Een status die ze op zondagavond maar al te graag zullen willen verzilveren op de Prison Stage van Alcatraz. Hopelijk heeft u nog wat energie in de tank zitten, want Kreator zal u niet naar huis of naar de camping laten vertrekken zonder alle aanwezige toeschouwers tot het uiterste van kun krachten te hebben gedreven. (AB)

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X