Another Now - OMNI
Releasedatum: 16 juni 2021
80
Bjorn Wielockx

Bands die ons prachtige metalgenre combineren met doornen in het oog zoals elektro, drum-‘n-bass en zelfs hardstyle, schieten dezer dagen als paddenstoelen uit de grond. Net zoals bij de zwammen zijn er slechts enkele geschikt voor consumptie en kan je de rest beter aan je voorbij laten gaan. Another Now, een Nederlandse band die ook zo’n cocktail serveert aan genres, heeft onlangs zijn debuutplaat op de wereld losgelaten. Eind 2018 startte de band met jammen, maar door de hele pandemie werd het project zoetjesaan gebracht. Was het het nieuws van een mogelijks derde prik óf het feit dat de cijfers weer maar eens uit de pan beginnen swingen, dat ervoor gezorgd heeft dat OMNI eindelijk het levenslicht heeft gezien? Tijdens de lockdown werden we naast maatregelen ook overspoeld met nieuw materiaal van de mannen uit Eindhoven. Het maakte iedereen benieuwd naar die eerste volwaardige langspeler, en deze ligt ondertussen in de (digitale) rekken. Zijn het eetbare champignons geworden of kan je deze best links laten liggen?

Champignons uit Eindhoven kunnen wel eens speciale bijwerkingen hebben, zo ook deze Anorher Now. Het is zo’n magische die je best niet in je spaghettisaus kan verweken, al kan dat ook wel eens fijn zijn. Wat de Nederlanders hier afleveren als debuutplaat is ongezien. De sound welke het te pakken heeft lijkt op die van een gerouteerde band, eentje welke al een tijd meedraait aan de top van het genre. Niets, maar dan echt helemaal niets, voelt geforceerd aan. Metal, hardcore, djent, rock, deathcore, drum and base, elektro en zelfs het marginaalste genre hardstyle vloeien probleemloos in elkaar over. Twijfel echter niet aan de hardheid van deze band… Rust, pauzes, intermezzo’s en dergelijke snelheidsremmers staan duidelijk niet in de woordenboek van de Nederlanders. Volle gas planché!

De sound van deze progressieve metalband is complex en de bandleden zullen live alles uit de kast moeten halen om dit gecompliceerde eindresultaat succesvol over te brengen. Another Now heeft het zich met deze plaat moeilijk gemaakt, maar als het topmuzikanten zijn, en daar twijfel ik nu eens niet aan, gaan ze live iedereen met verstomming slaan. Ook het geluid moet perfect zijn om deze intense cocktail aan verschillende genres voor de volle honderd procent over te brengen. Ook in kleinere zalen moet de band goed waken over zijn sound en ingrijpen waar nodig. Anders gaat de chaotische mix als een rommeltje overkomen, en dat zou bijzonder jammer zijn.

Nog een mogelijks pijnpunt zijn de vocals van Another Now, en dan meer bepaald de clean vocals. Deze worden verzorgd door Rik Bosmans, welke ook de bassist is binnen de band. Deze zijn zo zuiver, zo foutloos… zo “onmenselijk”. Hopelijk heeft Bosmans zo’n hemelse stem, want er zijn toch voldoende passages dat de man de spotlight op zich zal krijgen. Er zijn al genoeg bands die tijdens het refrein volledig de mist in gaan door hun clean kattegejank vocal. Je ziet het geheel dan telkens weer in elkaar stuiken wanneer de jankmuil van het gezelschap het “beste” van zichzelf geeft. Hopelijk is dit geen sfeerbreker bij de shows van Another Now. Het geschreeuw op deze plaat komt uit de strot van Stef Rikken. De man switch probleemloos van hoge felle screams naar diepe grunts.

Qua songteksten heeft de band geopteerd voor één rode draad, de mentale gezondheid. Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving wie kampt met dergelijke problemen. Gelukkig is het dezer dagen al wat bespreekbaarder, maar toch heerst er nog een soort van taboe rond het hele thema. Een gebroken been is net iets makkelijker uit te leggen dan psychische problemen. Frontman Rikken werkt in de sociale sector en komt elke dag in aanraking met de problematiek. Het was ook hij die het idee geopperd heeft om met een soort van thema te werken. Net zoals het muzikale zijn de teksten puur en eerlijk.

Another Now brengt met deze OMNI een zeer strakke debuutplaat uit. Als startende band zo’n complex geheel afleveren, en dan op zo’n manier, daar slagen er maar weinigen in. Daar hun sound bestaat uit zo’n spervuur aan genres, is deze nagenoeg onuitputbaar zou je denken. Met zo’n plaat uit te brengen als eerste leg je je als band wel onmenselijk veel druk op je schouders. Die tweede plaat moet van het zelfde niveau zijn en zelfs nog net dat tikkeltje beter, wat een zeer moeilijke opdracht gaat worden! Verdikke, met Another Now kan er weer een band op mijn lijstje van niet te missen bands. Ze staan zelfs vrij hoog genoteerd en dat met een genre waar ik doorgaans niet al te warm voor loop. Als de Hollanders live overeind blijven wil dat zeggen dat ze voor een magistraal avondje hebben gezorgd. Hoe dan ook een meer dan geslaagde debuutplaat!

En dan nog dit! Een plaat uitbrengen in deze onzekere tijden is geen cadeau. Laat staan als je in de zelfde situatie zit als de mannen uit Eindhoven. Eerst en vooral gaat het hier om een debuutplaat, waardoor je toch kan stellen dat de aanhang nog niet zo uitgebreid is. Bij een plaat uitbrengen hoort een prijskaartje, eentje dat voor startende bands vaak hét euvel is. Labels ondersteunen waar nodig, en zorgen ook nog eens voor een breder bereik. Momenteel heeft de band (nog) geen label, iets waar deze plaat naar alle waarschijnlijkheid verandering in zal brengen. Het gebrek aan een label verklaart wel de oprechte sound, deze mannen maken datgene waar ze voor de volle honderd procent achterstaan.

Tracklist:

 1. Parallax
 2. Cascade (Ft. Xavier Kleuters)
 3. Trojan
 4. Colors
 5. Program (Ft. Alan Grnja)
 6. Vapors
 7. Decisions (Ft. Sem Pisarahu)
 8. Hollow
 9. Outflow
 10. Laika
 11. We Died At Least A Thousand Times (Ft. Julia Rose)

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X