Lacuna Coil – Live From The Apocalypse
Label: Century Media
80
Hughes Vanhoucke

Op 11 september 2020 werden niet enkel de aanslagen van Al-Qaeda op de VS herdacht maar bracht de Italiaanse gothic metalband Lacuna Coil ook een speciaal streamingconcert aan deze kant van de grote plas, Live From The Apocalypse, vanuit de Alcatraz Club in hun thuishaven, Milaan. Negen maanden later werd deze registratie uitgebracht bij de Duitse label Century Media.

De Italianen brachten voor het eerst integraal hun negende en jongste album Black Anima aangevuld met een aantal nummers die ze nog nooit eerder live hadden gespeeld in een zaal waar op de technische staff na geen kat te bespeuren viel, het noorden van Italië werd dan ook bijzonder hard getroffen door de pandemie.

Cristina Scabbia – Lacuna Coil @ Trix – Antwerpen (2019)

Live From The Apocalypse is in tegenstelling tot hun eerdere livereleases de vrucht van die barre tijden. In tegenstelling tot eerdere live registraties, hebben de Milanezen een pientere manier bedacht om hun toegewijde fans nog eens te laten genieten van een live show dankzij een streaming uitzending in analogie met wat heel wat bands het tegen dan al hadden gedaan maar in tegenstelling tot het merendeel van die andere bands was het niet vanuit hun repetitiehok of elkeen vanuit zijn home studio maar in een echte zaal waar in reguliere tijden rock optredens worden georganiseerd.
Black Anima werd eind 2019 al voorgesteld aan het Europese publiek dankzij een tour die hen ook naar België bracht, meer bepaald naar zaal Trix in Antwerpen, samen met de Zwitsers van Eluveitie.

In april ging Bad Things in première, als deel van een ruim een uur durende voorstelling met de elf tracks van Black Anima aangevuld met nog eens vijf bijkomende nummers waaronder ook de drie songs die op de speciale versie voorkomen. De hele opname is best duister en cineastisch te noemen met topprestaties van Cristina Scabbia die er volgende zomer 50 wordt en de net iets jongere Andrea Ferro wiens woeste vocale uitvallen heel goed de zang van zijn vrouwelijke collega aanvullen en beiden op een hoog niveau acteerden op die dag in september van vorig jaar. De Amerikaanse drummer Ryan Blake Folden was er al niet meer bij, noch op Black Anima noch op deze show die tegenwoordig zijn muzikale carrière verder zet bij After Midnight Project terwijl zijn plaats ingenomen werd door Richard Meiz die jarenlang het slagwerk verzorgde bij Genus Ordinis Dei tot hij definitief lid werd van Lacuna Coil.

Wat de show zelf betreft werd behoorlijk wat gebruik gemaakt van uiteenlopende lichtmethodes en videobeelden. De show werd afgesloten met een akoestische versie van Save Me wat Lacuna Coil zelf Apocalypse Version noemt waarin je enkel La Scabbia te horen krijgt op piano begeleid door Silvia Zanaboni die samen voor koude rillingen zorgen, hét ideale sluitstuk.

Dit speciaal concert werd op vrijdag 25 juni uitgebracht op elpee, cd en als digitaal album. De fysieke edities worden als extra vergezeld van de live-dvd. De geluidskwaliteit van dit werk voor een lege zaal is buitengewoon goed wat niet altijd het geval is met live platen wat een mooi addendum is voor de verzameling van Lacuna Coil fans.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X