Tygers Of Pan Tang - Majors & Minors
Label: Mighty Music
81
Vanpevenaeyge Carly

The New Wave Of British Heavy Metal (NWOBHM) heeft een belangrijke rol gespeeld in het genre zoals we het nu kennen. Vele bands omarmden het genre en beleefden dan ook hun hoogdagen begin de jaren tachtig. Tygers van Pan Tang was één van die bands die met Wild Cats (1980), Speelbound (1981) en Crazy Nights (1981) drie albums uitbrachten die wereldwijd succes hadden. In 1987 kwam er een einde aan dat succes toen de band splitte. In 1999 werd de band nieuw leven ingeblazen door het nog enige originele lid, Robb Weir. Maar het duurde nog tot 2004 tot er enig stabiliteit kwam in de band. Eenmaal de zaken op zijn plooi, waren de Tygers terug vertrokken voor een periode van rockanthems, groovy rock’n’rollers en pakkende nummers die slim zijn opgebouwd met toegankelijke melodieën.

Hun nieuw album, Majors & Minors, brengt een overzicht van deze laatste periode. Niet alleen een ‘Best of’-compilatie omdat de band iets speciaals wilde bieden aan beide trouwe fans, verzamelaars en degenen die onze laatste platen hebben gemist. “Het is net als je beste Tygers-nummers, maar allemaal verzamelt op één plek” aldus Robb Weir. Deze “nieuwe” periode van de band langer heeft geduurd dan de oorspronkelijke bezetting en wil Met Majors & Minors dit eens onderstrepen.

Vijftien tracks komende van de vier laatste album van de Tygers en hun recentste uitgave ui 2019, Rituals, heeft de meeste bijdragen. Naast Destiny presenteren ze ons ook nog Worlds Apart, White Lines, Damn You! en Spoils Of War. Dit laatste nummer wordt op Majors & Minors in een orkestrale versie gebracht die nog nooit eerder in deze uitvoering op album is verschenen. Van hun titelloos album uit 2016 krijgen we vier nummers gepresenteerd. Opener Only The Brave, Never Give In, Glad Rags en The Devil You Know. Uit het album Ambush uit 2012 zijn er 2 nummers getrokken. She en Keeping Me Alive, die ondanks zijn akoestische intro toch een oerdegelijk Tygers nummer is.

Laatste album dat tracks voor deze verzamelaar mag leveren is Animal Instinct uit 2008. Let It Burn en Hot Blooded. Een nummer dat zo uit de jaren 80 zou kunnen geplukt te zijn. Resten er nog twee nummers op dit album die nog nooit ergens zijn verschenen. What You Say (niet te verwarren met What You Saying uit The Cage) is een b-kant van de single Only The Brave uit 2016. Afsluiter Plug Me In is nog nooit op album of b-kant verschenen en kunnen we dus als een nieuw nummer beschouwen. Geen uitblinker maar een degelijk Tygers-track.

Voor de fans van TOPT is dit album een mooi overzicht van de laatste vier albums waarbij alle hoogtepunten op één plaats verzameld zijn. Voor degene die nog geen kennis gemaakt hebben met de band is deze plaat een argument om de Tygers Of Pan Tang beter te leren kennen. Voor al de andere, een ideaal moment om de sound van de NWOBHM te herbeleven.

Tracklist

 1. Only The Brave
 2. Destiny
 3. She
 4. Never Give In
 5. Worlds Apart
 6. Glad Rags
 7. Let It Burn
 8. White Lines
 9. The Devil You Know
 10. Keeping Me Alive
 11. Hot Blooded
 12. Damn You
 13. Spoils Of War
 14. What You Say
 15. Plug Me In

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X