Psychonaut/Sâver - Emerald Split ep
Label: Pelagic Records
85
Vanpevenaeyge Carly

Eén album, twee kanten, twee bands, twee nummers. Dat is wat we bij het splitalbum Emerald mogen verwachten. Enerzijds krijgen we de psychedelische post-metalband Psychonaut (Mechelen, Belgie) en anderzijds het Noorse (Oslo) spacemetalgezelschap Sâver. Onder de vleugels van het Duitse Pelagic Records goed voor een 35 minuten durende post-metaltrip.

De mannen van Psychonaut hebben al met hun album, Unfold The God Man uit 2020, bewezen dat ze een sterk staaltje songwriting en muziek uit hun mouw kunnen schudden. Geïnspireerd door bands als Led Zeppelin en Pink Floyd maar evengoed door Amenra of Tool. The Great Realisation is, zoals de titel aangeeft, de tot nu toe de uitgebreidste realisatie van de band tot nu toe. En bouwt eigenlijk verder op het concept waar Unfold The God Man ophield.

Het nummer is verdeeld in vijf hoofdstukken die gebaseerd zijn op psychedelische ervaringen. Ook instrumentaal en vocaal werden de grenzen verlegd. Zo is er extra percussie aan toegevoegd en werd er ruim gebruik gemaakt van violen, didgeridoos, pauken en een Morin Khuur (een Mongools snaarinstrument, ook bekend als de paardenkopviool). Vocaal krijgen we koorzang en keelzang voorgeschoteld. Door het nummer in vijf stukken in te delen krijg je toch het gevoel van een ep met verschillende tracks.

Sâver leverde met zijn debuutalbum, They Came With Sunlight, een staaltje van zijn kunnen af. Dimensions Lost, Obscured By Aeons is een natuurlijke voortzetting van het debuut. Met filmische en elektronische soundscapes die zowel op sfeer en stemming leunden als hun oprecht verlangen naar het extreme.

Net als bij Psychonaut kunnen we het nummer indelen in stukken. Dimensions Lost staat bol van de synthesizer en laten een spaceachtige sound horen die geweldig zou scoren bij naar roeszoekende personen. Een groot contrast met Obscured By Aeons, of deel twee van de track. Gitaren nemen de plaats in van de synths en krijgen we de post-metal (die eigenlijk ook een beetje doominvloeden heeft) waar we op zaten te wachten. Net zoals bij hun Belgische compagnons geeft deze opdeling van het nummer de indrukt dat het hier betreft over verschillende nummers. Allemaal goed voor ruim 19 minuten

Tracklist

  1. The Great Realisation
  2. Dimensions Lost, Obscured By Aeons

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X