Primal Creation - News Feed
Label: Eigen Beheer
86
Vanpevenaeyge Carly

Het gaat hard voor Primal Creation. De thrashmetalband uit het meetjesland heeft met News Feed een nieuw album uit. Op zich is dat inderdaad mooi nieuws, we zijn altijd blij met werk van eigen bodem. Maar bij deze thrashers gaat het, na een paar persoonlijke tegenslagen (er is natuurlijk de pandemie en al zijn nevenwerkingen maar zanger Koen brak dan ook nog eens zijn heup midden de opnames van News Feed), hard en vlug. Niet alleen met de muziek, maar ook met hun carrière.

Primal Creation bestaat uit Koen Mattheeuws op zang, Clint Dusslier op drums, Ruben Dhaene op gitaar, Cédric Uyttendaele op slaggitaar en Ewoud Herregat op bas. Opgericht in 2014 en na de release van een ep was in 2017 de tijd rijp voor hun debuutalbum, Demockracy. In 2019 wonnen ze Wacken Open Air Battle wat hen een plaatsje opleverde op het legendarische Duitse festival. Ook voorprogramma’s voor bands als D.R.I. en Skeletonwitch mogen ze op hun palmares bijschrijven. Anno 2021 rijst er een nieuwe mijlpaal voor dit kwintet op namelijk het nieuwe album News Feed.

News Feed bevat een intro en 8 volwaardige nummers. De muziek profileert zich voornamelijk op thrash maar met een moderne switch. Melodie en agressie zijn ook duidelijk aanwezig evenals een paar progressieve wendingen. Tekstueel is de plaat beïnvloed door de wereld om ons heen, een kritische blik en politiek getint. Opgenomen en gemixt door Francis Snebhout (Oakwood Recording Studio) en gemasterd door Alan Douches van West West Side Music in New York.

Vail Play werd een jaar voor deze release al vrijgegeven en liet ons toen al even genieten hoe het nieuwe album zou klinken. Vooral het grunts van Koen, afgewisseld met screams, bijgestaan door brullende gitaren tillen dit nieuwe naar ongekende hoogten. Please Disperse had dan weer de eer om als eerste echte single het nieuwe album aan te kondigen. Ook op dit nummer horen we de gemakkelijke switch tussen grunten en screamen. Zelfs spoken word wordt niet geschuwd. Tussen de schreeuwende gitaren, beukende drumpartijen en baslijnen zit er nog melodie verscholen wat het geheel dan weer zeer acceptabel maakt. En een paar dagen geleden liet PC nog een nieuwe track op de wereld los, Lie /Share/ Subscribe. Een dreigende marsbeat leidt ons het nummer in waarna we stukjes herkennen die we ook bij Kreator horen om dan terug in die marcherende ritme te hervallen.

Over Kreator gesproken. Het eerste echte nummer op News Feed, A Post-Truth Order, leunt heel erg aan bij deze Duitse band, muzikaal en zang. Anttillectual Disease is thrash pur sang. En Follow The Reader vangt aan met een gitaarriff die zo weggeplukt zou kunnen zijn bij een band als Black Sabbath. Van zodra Koen zijn rasperige stem in de strijd gooit vergeten we BS en keren we terug naar de orde van de dag. Een track die meer naar de commerciële thrash gaat en dus licht verteerbaar is. Watch It Burn is de volgende track en is minder verteerbaar, neigt meer in de richting van bands als Cannibal Corpse. Het nummer is driekwart ver als we een redevoering gepresenteerd krijgen waardoor de kracht van dit nummer een beetje gebroken wordt. Eenmaal dit achter de rug krijgen we terug die agressieve energie.

Afsluiter The Daily Noose doet ons een beetje aan old school thrash denken, zoals we kennen van bands als Metallica (early years) en Slayer. Waardoor we deze plaat met een gelukzalig gevoel kunnen afsluiten. In zijn totaliteit is dit een perfecte opvolger van Demockracy. De lat wordt hoger gelegd en de richting dat Primal Creation uitgaat is ook een positieve evolutie. Moderne progressieve thrash. Ik zou zeggen, meer van dit

Tracklist:

  1. Extremely Dangerous
  2. A Post-Truth Order
  3. Please Disperse
  4. Vial Play
  5. Antillectual Disease
  6. Follow The Reader
  7. Watch It Burn!
  8. Lie/Share/Subcribe
  9. The Daily Noose

.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

september

Geen concerten

oktober

Geen concerten

X