Saille - V
Label: Black Lion Records
83
Ashley Bickx

Saille mag gerust gerekend worden tot het kransje van invloedrijke zwartgeblakerde metalbands van eigen bodem. Van bij het debuut konden Reinier Schenk en company meteen rekenen op een trouwe fanbasis, die bovendien album na album aan uitbreiding toe was. Na de release van Gnosis in 2017 begon de machine echter te sputteren. Hetgeen begon bij het vertrek van de toenmalige frontman mondde al snel uit in een kritische dosis zelfreflectie, waarbij de toekomst van de band intern in vraag gesteld werd. De nodige knopen werden doorgehakt en er werd geopteerd voor een volledig nieuw elan, hetgeen onder meer resulteerde in een zeer aantrekkelijke signing bij het keurlabel Black Lion Records. Op 9 april was het vervolgens tijd voor een nieuwe volwaardige langspeler, die de titel V meegekregen heeft. Een titel die heel wat ladingen kan dekken, maar hoogstwaarschijnlijk toch zal verwijzen naar het Romeinse cijfer 5. Wetende dat deze V het vijfde wapenfeit is, zal hierbij ongetwijfeld leiden tot een zekere ‘aha erlebnis’…

Zoals reeds werd aangehaald, is er de voorbije jaren heel wat gewijzigd in het kamp van Saille: eerst en vooral werd er niet alleen een nieuwe frontman aangeworven, maar daarnaast bleek ook een van de gitaristen aan vervanging toe te zijn. Hetgeen volgde mag gerust ingrijpend genoemd worden. Zo werd er namelijk niet alleen overgestapt van muzieklabel, maar werd heel het muzikale basisconcept van Saille omgegooid met bijhorende logo-switch. De voorliefde voor H.P. Lovecraft werd overboord, waarna de band het meer occulte, onbekende vaarwel zei. Hetgeen volgde was dan ook een sprong in het ongerijmde.

Een sprong in het diepe die gelukkig wonderwel lijkt uit te pakken, want op deze V levert Saille een portie heerlijk vettige, duistere en sinistere blackened death metal af, waarvan we spontaan beginnen te watertanden. Ondanks de ingrijpende wijzigingen klinkt Saille toch nog steeds als Saille, hetgeen absoluut als een compliment gezien mag worden. De insteek is iets meer rechttoe rechtaan en iets minder experimenteel, wat er voor zorgt dat deze nieuwste plaat een zeer aantrekkelijk album geworden is dat bovendien vrij makkelijk te behappen is.

 

Toch schuilt er genoeg diepgang in de nieuwe muzikale composities: de opbouw is zeer uitgekiend, de gitaarsolo’s zorgen bij momenten zelfs voor een slepende, licht melancholische insteek en tijdens het nummer Loathsome Legacy krijgen we zelfs zowaar nog een portie donkere synthesizer voor de kiezen. Alle nummers zijn op hun eigen manier uniek. ‘Fillers’ zijn er op deze vijfde worp niet terug te vinden.

Tot slot nog een woordje met betrekking tot de nieuwbakken frontman, want Jesse Peetoom toont zich een uitermate diverse brulboei, die blijk geeft te beschikken over een zeer gevarieerd vocaal palet. De songteksten zijn bovendien zeer goed verstaanbaar, hetgeen alleen maar bijdraagt aan een zeer positieve luisterervaring.

Met V levert Saille een voor de band baanbrekend album af, waarbij op ingrijpende wijze gebroken wordt met de vertrouwde receptuur waarmee de band naam en faam wist te veroveren. Gelukkig pakken deze vernieuwingen meer dan positief uit, want V is zonder enige zin voor overdrijving misschien wel het beste werkstuk uit het oeuvre van dit collectief tot op heden. Warm aanbevolen voor alle liefhebbers van betere death en black metal.

Tracklist:

  1. Suffering Sanctuary (Part 1, 2 and 3)
  2. Fetid Flesh
  3. Carnal Chamber
  4. Loathsome Legacy
  5. Empty Expanse
  6. Baleful Beauty
  7. Terror Tapestry
  8. Mirror Motions

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X