While She Sleeps - Sleeps Society
Label: Sleeps Brothers
75
Ashley Bickx

While She Sleeps is zo een band waar je de dag van vandaag onmogelijk nog om heen kan, of je nu een voorliefde voor metalcore hebt of niet. Deze Britten getuigen namelijk van een werkethos om jaloers op te zijn: enerzijds kan je er prat op gaan dat er om de twee jaar nieuw werk op de plank ligt. Anderzijds moet je om de zoveel tijd niet al te ver de luie kont opheffen om deze heren aan live het werk te zien. Zelfs tijdens een ongelofelijk drukke festivalzomer – hetgeen anno 2021 verworden is tot een utopie – heeft While She Sleeps nog de energie om last minute nog een show op poten te zetten, getuige het verschroeiende blitzbezoek aan de gemeente Ham enkele jaren terug. Op 16 april 2021, opnieuw amper twee jaar na het vorige werkstuk So What? is het tijd voor album nummer vijf, genaamd Sleeps Society. Een album dat zal verschijnen via het eigen label Sleeps Brothers, in samenwerking met Spinefarm Records, UNFD en Universal Records.

Het mag duidelijk zijn dat While She Sleeps zich de laatste jaren aan het profileren is als een merk, waarbij het woord ‘Sleeps’ centraal staat. Herkenbaarheid en visibiliteit zijn in deze vluchtige tijden verworden tot een absolute noodzaak dus in dat opzicht hebben deze Britten gekozen voor een begrijpelijke strategie.

Natuurlijk staat of valt dergelijke strategie met de kwaliteit van de muziek. Waar de nadruk initieel lag op spijkerharde, doch melodieuze metalcore, is de nadruk de voorbije jaren meer komen te liggen op de riffs, waardoor het geluid van While She Sleeps album na album als het ware geëvolueerd en verfijnd werd. Ook deze Sleeps Society klinkt nog steeds op en top als While She Sleeps, ondanks het feit dat de band bij momenten toch weer iets verder van het metalcorepad afdwaalt.

De liefhebbers van het moderne, hardere werk zullen evenwel meer dan genoeg aan hun trekken komen. Nummers als Enlightenment, Systematic, Know your Worth (Somebody) en Sleeps Society zijn stuk voor stuk songs die bol staan van de uitmuntende gitaarrifs, interessante songstructuren, aggressieve passages en aanstekelijke refreinen. Wat dat betreft, klinkt deze Sleeps Society nog steeds op en top als While She Sleeps.

 

Aan de andere kant van het spectrum moeten we echter vast stellen dat de band toch kwistig gestrooid heeft met het aantal intermezzo’s. Waar de eerste helft van de plaat nog garant staat voor een opeenvolging van sterke tracks, wordt de vaart tijdens de tweede helft aardig onderbroken door intermezzo’s zoals PYAI en Division Street, die bovendien niet bepaald aan de korte kant zijn.

Bovendien staat het ijzersterk begin in contrast met het slotakkoord: Call of the Void mist de nodige kracht en finesse om het slotakkoord van deze plaat in te leiden. Het afsluitende DN3 3HT is al helemaal een vreemde keuze als daadwerkelijke afsluiter. Gedurende maar liefst zeven minuten krijgen we een krakerige, moeilijk verstaanbare ‘spoken word’ passage, dewelke begeleid wordt op piano. Het is dan ook jammer om vast te moeten stellen dat deze plaat gekenmerkt wordt door een einde in mineur.

Sleeps Society is een plaat die zeer sterk van start gaat en aanvankelijk op en top als While She Sleeps in de oren klinkt. Jammer genoeg halen de vele, langdradige intermezzo’s, in combinatie met het ronduit zwakke einde de eindscore stevig naar beneden. Waar You Are We vier jaar geleden nog stevig stond te pronken in mijn persoonlijke top 10, zal eenzelfde huzarenstukje zich in 2021 niet herhalen. Gelukkig bevat deze plaat toch wel enkele sterke songs, die een mooie aanvulling op het oeuvre van deze band zullen betekenen en live ongetwijfeld in de smaak zullen vallen. Sleeps Society stelt als geheel ietwat teleur, maar bevat toch een handvol songs die zeker gehoord mogen worden!

Tracklist:

 1. Enlightenment
 2. You Are All You Need
 3. Systematic
 4. Nervous
 5. PYIA
 6. Know Your Worth (Somebody)
 7. No Defeat For The Brave
 8. Division Street
 9. Sleeps Society
 10. Call of the Void
 11. D3NE SH3T

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X