White Void – Anti (Nuclear Blast)
80
Hughes Vanhoucke

Nooit geen twee zonder drie is ongetwijfeld van toepassing op Lars Are “Lazare” Nedland van Borknagar en Solefald die net een nieuwe band opgericht heeft, White Void, en zo actief is in drie bands die elk in een ander kastje vallen te stoppen met één gemeenschappelijke waarheid: kwaliteit!
Eigenlijk zeggen de cover, werk van de Nieuw-Zeelandse kunstschilder Jeremy Geddes, en het bandlogo al genoeg. Kwaliteit dus.

Deze keer gaat het om een best wel progressieve outfit met een aantal andere muzikale invloeden die opgericht werd zodat de hardlopende toetsenist van Borknagar zijn ei kwijt kon. Deze keer geen duistere extreme metal maar iets dat heel toegankelijk is en zelf op conventionele radiostations kan gespeeld worden.

Een mix van psychedelische seventies hard rock, eighties pop en new-wave aangevuld met een stevige portie moderne prog en een vleugje blues, dat zijn zowat de ingrediënten van Anti, de eerste worp van de Noren die actief zijn of waren in uiteenlopende muziekgenres als black metal, elektronische muziek, pop en blues.
Niet moeilijk dat die plaat best eclectisch klinkt.

De eerste noten van het eerste en up-tempo nummer, Do.Not.Sleep, deden me bij aanvang denken aan The Night Flight Orchestra maar dat bleef hoofdzakelijk bij het begin, het klinkt veel progressiever met ook een aantal Asia toetsen erin. Een nummer waarin we de kwaliteiten van Tobias Øymo Solbakk al van meet af aan kunnen aanhoren.

Het daaropvolgende There is No Freedom but the End doet denken aan Borknagar omwille van de vocals en keyboards van King Crimson fan Lars Are Nedland zonder dat er overeenkomsten zijn met extreme metal ondanks de aanwezigheid van twee muzikanten die hun strepen verdiend hebben in black metal beïnvloedde bands.

Naast oprichter Lazare bestaat de bezetting uit In Vain vellentemmer Tobias Øymo Solbakk die al vijf jaar live drummer is bij Ihsahn sinds Leprous ging focussen op hun eigen werk en ook op ep Pharos de drums voor zijn rekening nam. Naast het extreme metal duo is de bassist de elektronische muziek producer Vegard Kummen die tevens actief is bij de Noorse pop-rock band VIAN waar hij naast de basgitaar ook de keyboards hanteert en collega Solbakk ook deel van uitmaakt. Last but not least, gitarist Eivind Marum die bekendheid geniet in Noorse blues rock middens.

Lars Are Nedland met Borknagar eind 2019 @ Mass Deathtruction Fest – Waver

Anti is een concept album gebaseerd op de Franse existentialist en voorvader van de filosofische stroming absurdisme, Albert Camus, die het bestaan van de mens en het nut ervan in vraag stelde. Op het album worden verleden, heden en toekomst samengesmolten.
De rode draad in dit album die geproducet werd door Øystein G. Brun, gitarist en stichter van Borknagar, is zonder twijfel melodie zonder melig te worden en prominente aanwezigheid van toetseninstrumenten meer bepaald Hammond orgel en elektronische keyboards.

Een best wel eclectisch album die liefhebbers van uiteenlopende genres kan aanspreken waar kwaliteit een rol spel want dit is naar mijn bescheiden mening wel een kwalitatief album als eersteling van een nieuwe band.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X