Enforced - Kill Grid
Label: Century Media Records
80
Ashley Bickx

In de categorie ‘Nieuwe Lichting’ stellen we onze trouwe lezers deze keer voor aan Enforced. Een band die in 2016 het levenslicht zag en met het langspeeldebuut At The Walls meteen aardig wat potten wist te breken, waarna de band zichzelf op de radar speelde van het grote Century Media Records. De rest is voer voor geschiedenis, want op 12 maart verschijnt met Kill Grid de langverwachte opvolger van At The Walls. Degenen bij wie het spontaan begint te jeuken bij termen als ’thrash metal’ en ‘crossover’ spitsen bij deze maar beter de oren…

Enforced staat namelijk garant voor een dosis onversneden, pure en agressieve thrash metal, waarbij de snelheidsmeter nagenoeg continu in het rood gejaagd wordt. Het lijkt wel of deze band slechts een tweetal speelsnelheden kent, zijnde ‘snel’ en ‘sneller’. Deze agressiviteitsbom wordt dan ook nog eens overgoten met een stevige saus crossover, wat zonder enige twijfel zal leiden tot een ware explosie van adrenaline, eens deze heren opnieuw de hort op zullen mogen. Iets met een gewaarschuwd man en een gewaarschuwde vrouw, weet u wel…

Ondanks de invloeden van crossover klokt ieder nummer vlotjes af boven de vier minuten, hetgeen absoluut een positief punt genoemd mag worden. Ieder nummer is namelijk voorzien van oren en poten, hetgeen resulteert in negen knap opgebouwde songs, die allen gekenmerkt worden door een duidelijke structuur. Een overdosis aan snelheid hoeft namelijk niet garant te staan voor gebrekkige songstructuren. Zo veel mag duidelijk zijn. Het toonvoorbeeld hiervan is het titelnummer dat zo maar eventjes de zeven minutengrens vlotjes overtreft en beschouwd mag worden als een van de prijsbeesten van deze plaat. Qua opbouw en songstructuren weten deze heren duidelijk waar de klepel hangt te bengelen.

 

Qua agressiviteit en brutaliteit hoeven de vocalen van Knox Colby zeker niet onder te doen voor het instrumentale luik. Frontman Knox Colby vindt minder voeling met pakweg de vocalisten van de ‘Big Four‘ en leunt meer aan bij andere brulboeien uit het crossovergenre, zoals bijvoorbeeld wijlen Riley Gale van Power Trip.

Het enige beperkte punt van kritiek dat ik mij veroorloof te uiten, is het feit dat deze Kill Grid net iets te weinig ‘ankerpunten’ bevat. Door het feit dat de band er nagenoeg continu een razendsnel tempo op nahoudt, krijg je als luisteraar weinig tijd om even op adem te komen en een zeer beperkt moment van retrospectie in te lassen. Op deze manier komt deze Kill Grid ten einde vooraleer je het als luisteraar goed en wel beseft, waardoor de songs op zich iets meer tijd nodig hebben om daadwerkelijk te blijven hangen.

 

 Ondanks voormeld kleine punt van opbouwende kritiek, is deze Kill Grid gewoon een verdomd lekkere thrashplaat geworden die het beste van thrash en crossover met elkaar weet te vermengen tot een uiterst agressieve cocktail. Ieder nummer op zich is voldoende uit te kluiten gewassen om live een waar slagveld te veroorzaken, waar we in deze barre tijden jammer genoeg alleen maar van kunnen dromen. Gelukkig is er licht aan het einde van de tunnel. We moeten immers positief blijven. Liefhebbers van thrash metal, crossover en bij uitbreiding een dosis agressieve metal moeten dan ook absoluut niet twijfelen om deze plaat een kans te geven. Enforced levert met deze Kill Grid namelijk een flinke schop onder de kont af!

Tracklist:

  1. The Doctrine
  2. UXO
  3. Beneath Me
  4. Malignance
  5. Kill Grid
  6. Curtain Fire
  7. Hemorrhage
  8. Blood Ribbon
  9. Trespasser

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X