Love and Death – Perfectly Preserved
Label: Earache Records
80
Hughes Vanhoucke

De 50-jarige Brian Welch, a.k.a. Head, stond aan de wieg van de nu metallers Korn, maar verliet de band in 2005 nadat hij het licht had gezien na jaren drank- en drugsmisbruik.
Na een solocarrière van zeven jaar als Brian “Head” Welch stichtte die Love and Death en keerde een jaar later terug naar zijn ander geesteskind Korn zonder de handdoek te gooien bij Love and Death.

Acht jaar na het eerste album verscheen bijna halfweg februari een tweede langspeler van Love and Death, Perfectly Preserved. De christelijke metalband is terug van weggeweest en doet dat met een topper van een plaat voor wie van eclectische metal houdt met zelf een streepje pop.

Door of dankzij de Covid-19 pandemie konden de leden van Korn en Breaking Benjamin zich focussen op nieuw werk met Love and Death. Eind 2020 werd een eerste single uitgebracht, Down, die de vorige Lo Lamento opvolgde, vier en een half jaar na datum. Een nummer met djenty gitaarwerk en zowel mainstream als metal vocals.

Begin dit jaar werd een tweede single uitgebracht die op het album zou komen te staan als afsluiter, White Flag, een nummer die niet toevallig veel gelijkenissen vertoont met Korn en Breaking Benjamin waarvan bassist en producer Jasen Rauch deel uitmaakt maar ook met Deftones en zelf een vleugje rap metal naar het einde toe. Een nummer die zowel stevigheid als melodie combineert met de vocale steun van Ryan Hayes van het Amerikaanse metalcore gezelschap Righteous Vendetta.

Perfectly Preserved wordt aangevat met het korte Infamy. Te lang om van een intro te spreken en te kort om een volwaardig lied te zijn waarin Brian Welch experimenteert op keyboards en het stuk een duistere en dramatische nuance geeft.
De eerste volwaardige song, Tragedy, met een vettige djenty intro gevolgd door cleane samenzang van Brian Welch en de inmiddels 25-jarige Spoken gitarist J.R. Bareis die al tien jaar lid is van Love and Death. Stevigere zang blijft niet uit maar het is ontegensprekelijk de cleane gedeeltes die de bovenhand nemen met lekker gitaarwerk, een poppy refrein en een stevig slot.

Over het derde nummer en eerste single hadden we het al gehad. Het vierde nummer van Perfectly Peserved is ongetwijfeld een verrassing van formaat.
Nu metal is dan misschien niet meer zo populair als twintig jaar geleden maar om een DJ Snake feat. Justin Bieber cover te brengen, Let Me Love You, moet je toch wel ballen aan je lijf hebben.
Wat plots het licht zien allemaal met zich kan meebrengen.
Het is niet de Canadese popster die als gastzanger aantreedt maar de voormalige frontvrouw van Flyleaf, Lacey Sturm die samen met J.R. Bareis zorgt voor de zang terwijl Brian Welch zorgt voor de gutturalen. Pop meets nu metal.
Met Death of Us zijn we al aangekomen aan het laatste stuk van kan één waarin er ook een stevige portie melodie en mainstream te horen is in de vocals maar het gitaarwerk zorgt voor wat stevigheid.

Deel twee begint met een fusie van hard rock en nu metal tijdens Slow Fire.
Tijdens de derde single, The Hunter, krijgen we niet één maar twee leden van Breaking Benjamin te horen, in casu de twee gitaristen Keith Wallen en Jasen Rauch waardoor het een vrij melodische kant krijgt die we gewoon zijn van de Amerikaanse rock band uit Pennsylvania.

Met Lo Lamento krijgen we een single die reeds in 2016 verscheen die zoveel betekent als “ik heb er spijt van”. Een single die rustig aangevat wordt maar al snel voorzien wordt van lekkere riffs en opnieuw de klare stem van Head. Het zijn vooral de vettige riffs typisch aan het djent genre die me hier kunnen bekoren, het gezang is nogal melodisch net als de rest van deze tweede worp van de band maar zonder er een aantal keelklanken aan toe te voegen om het nummer af te sluiten.

Eer we aan de tweede single aankomen die Perfectly Preserved afsluit krijgen we een song over verslavingen waarmee Brian Welch een groot deel van zijn leven mee te kampen kreeg en het dan ook uitschreeuwt tijdens Affliction.

Perfectly Preserved serveert zowel mainstream, pop als nu metal op dit lekker eclectisch werk. Het zal niet iedereen’s meug zijn maar wat mij betreft krijgt deze schijf een 8/10.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X