Transatlantic - The Absolute Universe
Label: InsideOut
90
Hughes Vanhoucke

2021 is nog maar goed en wel ingezet en werkmieren Mike Portnoy en Neal Morse komen op de proppen met een nieuw album met één van hun gezamenlijke bands, Transatlantic, de opvolger van het inmiddels zeven jaar oude Kaleidoscope.

Transatlantic mag écht wel het etiket supergroep dragen als je weet dat naast Mike Portnoy en toetsenist Neal Morse (ex-Spock’s Beard, Flying Color) ook nog Roine Stolt (The Flower Kings en Kaipa) en Pete Trewavas (Marillion) deel uitmaken van de band terwijl Daniel Gildenlöw (Pain of Salvation) officieus het vijfde lid is van het gezelschap. De NBA All-Stars hebben er geen lap aan.

The Absolute Universe is het eerste album die zijn drummende hoogheid Portnoy in zijn lange carrière buiten de VS opnam en het vijfde in de 22-jarige geschiedenis van de internationale progressieve all-star band.

The Absolute Universe bestaat in twee verschillende versies, The Absolute Universe: The Breath of Life die de ingekorte editie voorstelt en The Absolute Universe: Forevermore dat goed is voor anderhalf uur progressieve hoogstandjes en dus 50 % langer is dan de korte versie. Die ingekorte versie is een adaptatie van de uitgebreide uitvoering met alternatieve versies en in sommige gevallen herschreven nummers en met verschillende zangers wat je niet te horen krijgt op de lange uitvoering. Enkele titels kregen ook een andere naam of werden uitgevoerd met andere instrumenten.

De muziek werd eind 2019 in Zweden bedacht wanneer de vier toppers samenkwamen. Alles wat eerder bedacht werd kreeg vorm in 2020 waarbij elke muzikant zijn eigen ding deed in de respectievelijke eigen studio’s in de VS en Europa.  Het resultaat draaide uit op een album waarbij de leden de sterren van de hemel spelen met knipogen naar classic rock, pop rock en zelfs jazz. Eens het album vorm had gekregen kwamen de bandleden tot vaststelling dat ze genoeg werk hadden voor meer zonder aan kwaliteit te moeten inboeten, vandaar dat het idee kwam om twee onafhankelijke versies uit te brengen die uiteraard ook samen verkrijgbaar zijn in één box met 5 vinyls en 3 cd’s, genaamd The Absolute UniverseThe Ultimate Edition.

Mike Portnoy met Flying Colors @ Poppodium 013 – Tilburg – December 2019

Op de lange versie, The Absolute UniverseForevermore, neemt Neal Morse de meeste zangpartijen voor zijn rekening terwijl de korte versie, The Absolute UniverseThe Breath of Life, er één is met verschillende zangers zijnde Portnoy, Stolt en Trewavas. De rode draad door de twee versies is het concept van één reusachtig nummer verdeeld over verschillende hoofdstukken met als thema de strijd die we allemaal leveren in de huidige maatschappij.
Aanvankelijk werd niet voorzien een conceptalbum te maken, maar wanneer de vier muzikale masterminds samenkwamen in Zweden vloeiden hun ideeën samen tot wat een conceptalbum zou worden.

Ik beluisterde beide uitvoeringen uitgebreid, minstens 7 keer elk, en kwam tot de conclusie dat beide versies naar mijn bescheiden mening elke cent waard zijn voor wie houdt van progressieve rock, niet moeilijk als je ziet wie deel uitmaakt van deze band.

The Absolute Universe is om duimen en vingers af te likken. Wanneer het volgende album van Transatlantic zal verschijnen is een vraag dat we nu niet moeten stellen vermits wie de box koopt zoet is voor twee en een halve uur, terwijl de heren uiteraard elk hun bezigheden hebben bij hun respectievelijke bands waar ze trouwens al even hoogstaand werk afleveren.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X